Όλγα Κοσμοπούλου
▸Η πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή για προειδοποιητική απεργία το Μάιο και πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας στη συνέχεια, καταψηφίστηκε
Η σαρωτική ήττα της κυβερνητικής ΔΗΚΝΙ αλλά και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα του 12ου συνέδριου της ομοσπονδίας ΟΕΝΓΕ που πραγματοποιήθηκε στις 13/4. Τα αποτελέσματα ήταν: ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) 105 ψήφοι, 12 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (το 2022, 93 και 10 αντίστοιχα), Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή 50 ψήφοι, 6 έδρες (52 και 6), ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) 39 ψήφοι – 4 έδρες (42 και 5), Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) 24 ψήφοι – 3 έδρες (16 και 2), Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) 16 ψήφοι – 2 έδρες (33 και 4).
Η αναμενόμενη με δεδομένους τους συσχετισμούς αύξηση της ΔΗΠΑΚ δυστυχώς δε συνοδεύτηκε από την αγωνιστική ανάταση που όφειλε με βάση και τη συγκυρία, καθώς περιορίστηκε σαφώς σε μια διάθεση για μάχη χαρακωμάτων και μόνο.
Στην τελική απόφαση που ψηφίστηκε από κοινού από όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις (ΔΗΠΑΚ, ΔΗΚΝΙ, Συμπαράταξη, Μέτωπο) δεν συμπεριλαμβάνεται σχέδιο κινητοποίησης για το ερχόμενο διάστημα. Η πρόταση του Ενωτικού για προειδοποιητική απεργία το Μάιο και πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας στη συνέχεια, καταψηφίστηκε.
Η ίδια η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά φτωχή, από πλευράς ΔΗΠΑΚ. Η στερεότυπη επανάληψη της φράσης «με τη ΔΗΠΑΚ στο τιμόνι» και η επίκληση «του δυναμώματος» δεν αρκεί για να συγκαλύψει την απροθυμία πραγματικής σύγκρουσης.
Οι σύνεδροι του Ενωτικού, στις τοποθετήσεις τους, έθεσαν όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου: το θέμα του πολέμου και την ανάγκη αντίστασης στο Rearm Europe, το έγκλημα των Τεμπών, την ανάγκη που αναδείχτηκε από τον ίδιο τον λαό να πέσει η κυβέρνηση της συγκάλυψης που καταστρέφει τις ζωές μας, την καταγγελία του εγκλήματος της Πύλου, την ανάγκη όχι απλά ανάσχεσης των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και κατάργησης όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό των διοικήσεων και του υπουργείου, συνολικά τα εργασιακά, μισθολογικά και θεσμικά προβλήματα των συναδέλφων, κυρίως όμως την ανάγκη αγωνιστικής συστράτευσης της μαχόμενης πτέρυγας των υγειονομικών, στην οποία προφανώς συγκαταλέγεται η ΔΗΠΑΚ, σε μια αναβαθμισμένη διεκδικητική διαδικασία. Την ανάγκη να σταματήσει η ίδια η ΔΗΠΑΚ να καταπνίγει τις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων/ισσών (μετά την κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη και μαζική απεργία του Νοεβρίου 2023, καταψήφιζε από κοινού με τη ΔΗΚΝΙ κάθε πρόταση για συνέχεια). Την ανάγκη να πεταχτούν έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα οι κυβερνητικές παρατάξεις και κυρίως η ΔΗΚΝΙ-παράταξη Γεωργιάδη.
Οι απαντήσεις της ΔΗΠΑΚ (οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, οι γιατροί είναι μικροαστοί και δεν μπορούν, κλπ) που κορυφώθηκαν σε ένα κρεσέντο συκοφαντιών που έπεσαν στο κενό, γηπεδικών χάχανων και όντως ανώριμων τοποθετήσεων (καλύτερα με τη ΔΗΚΝΙ στο προεδρείο, δεν σας θέλουμε!) δεν αντιστοιχούν ούτε στα υπαρκτά προβλήματα, ούτε στις διαθέσεις των υγειονομικών, ούτε στην τρομαχτική ανάγκη που υπάρχει για ανάσχεση της κυβερνητικής βαρβαρότητας.
Περιττό να σημειωθεί η απουσία της ΔΗΚΝΙ (συνηθίζεται άλλωστε) αλλά και των υπόλοιπων κυβερνητικών παρατάξεων από τη συζήτηση.
Στα θετικά σημεία του συνεδρίου:
Η εισηγητική πρόταση της ΔΗΠΑΚ στη λογική «τι δημόσιο – τι ιδιωτικό», «το αίτημα ανατροπής της κυβέρνησης ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής εναλλαγής» δεν πλειοψήφησε στο συνέδριο χάρη στην επίμονη προσπάθεια του ΕΚΑ που ανάγκασε την ηγεσία της ΔΗΠΑΚ να υπαναχωρήσει στην καταληκτική της τοποθέτηση. Μια λογική που θα ήταν επιζήμια για την Ομοσπονδία και το υγειονομικό κίνημα.
Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε το ΕΚΑ για το έγκλημα στην Πύλο μετά την συγκλονιστική ομιλία από βήματος του Συνεδρίου του εκπροσώπου της ομάδας συνηγόρων των συγγενών των θυμάτων.
Τέλος, η αποτυχία της διακηρυγμένης πρόθεσης της ΔΗΚΝΙ να είναι δεύτερη δύναμη στην ΟΕΝΓΕ. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή παραμένει δεύτερη δύναμη! Με τις ψήφους των συνέδρων που το ψήφισαν να αντιστοιχούν σε 2000 γιατρούς σε όλη τη χώρα. Με την απόφαση να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, μαζί με τη λαϊκή πλειοψηφία, για τη δημιουργία τριγμών, ρωγμών, μεγάλων ρηγμάτων στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή όλων μας, για το οξυγόνο που έχουμε ανάγκη!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 18-20 Απριλίου