Δημήτρης Τζιαντζής
Βαρέλι χωρίς πάτο τα εξοπλιστικά προγράμματα
Στην αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής» ήταν αφιερωμένο το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας για την «Άμυνα», ωστόσο στην πράξη την ατζέντα σφράγισαν οι απειλές Τραμπ για στρατιωτική εισβολή και προσάρτηση της Γροιλανδίας, καθώς και για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ. Στο μόνο που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν η αύξηση της χρηματοδότησης των πολεμικών δαπανών πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς με εξαίρεσή τους από το Σύμφωνο Σταθερότητας και με τη Φον ντερ Λάιεν να υπόσχεται να διερευνήσει τρόπους για «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία», φυσικά μόνο όσον αφορά τους εξοπλισμούς.
O Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε τη δήλωση Φον ντερ Λάιεν και σημείωσε την κοινή πρωτοβουλία με τον ακραία μιλιταριστή και φιλοαμερικανό πρόεδρο της Πολωνίας για ευρωπαϊκό «Πόλεμο των Άστρων», τη χρηματοδότηση ενιαίας αντιαεροπορικής «ασπίδας».
Αυτό που απέρριψε μετά βδελυγμίας η Γερμανία ήταν η άλλη «πρόταση Μητσοτάκη» για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολεμικού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και την εισήγηση της Γαλλίας για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την πολεμική αγορά των ΗΠΑ. Και ενώ υπήρχε μια χαλαρή αναφορά για «υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Γροιλανδίας» οι περισσότερες χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– έδωσαν προτεραιότητα στην υπεράσπιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ.
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης και τη χειρότερη στεγαστική κρίση στη νεότερη ιστορία, ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζεται να παρουσιάσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το υπερφιλόδοξο 12ετές στρατιωτικό «Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού» με στόχο «την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, στον πυρήνα του νέου πολεμικού σχεδιασμού βρίσκεται και η εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και η επιθετική στρατηγική ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Στο πακέτο Δένδια περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper με στόχο να φτάσει η πολεμική αεροπορία να έχει 200 σύγχρονα μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς! Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Γαλλία για την αγορά και τέταρτης φρεγάτας Belharra (κλάσης FDI) με σημαντική αύξηση του κόστους. Επιπλέον ανακοινώθηκε εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 204 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά νέων «έξυπνων» στρατιωτικών στολών για την αντινμνετώπιση «ασύμμετρων» απειλών και υβριδικών μορφών πολέμου.
Η πραγματικότητα ωστόσο δείχνει ότι η νέα κούρσα εξοπλισμών και η κλιμάκωση του οικονομικού ανταγωνισμού με την Τουρκία κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτουργούν. Αυτό φάνηκε και στην παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου στα βορειοανατολικά της Κρήτης ως απάντηση στις ενέργειες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό πλοίο έστειλε μήνυμα στα δύο ερευνητικά ότι κινούνται σε περιοχή που δεν είναι οριοθετημένη.
Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία υπενθυμίζει τις πάγιες αξιώσεις της περί ορίου τουρκικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο με βάση τον 25ο μεσημβρινό (ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης) και για μορατόριουμ ερευνών στο αρχιπέλαγος. Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να τινάξουν στον αέρα το «καλό κλίμα» και την προγραμματιζόμενη επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Την έκρυθμη κατάσταση κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη η ενίσχυση της πατριδοκαπηλείας και η εθνικιστική πλειοδοσία που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, ως ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια όπως και η γενικότερη δεξιά προσαρμογή της ΝΔ στα νέα δεδομένα της «εποχής Τραμπ» όπως φάνηκε και από την επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.