Φοίβος Κακαμανούδης
▸Ράπισμα για τους κρατικούς μηχανισμούς των δολοφονικών επαναπροωθήσεων το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη
Εγκληματικές είναι οι ευθύνες του Λιμενικού για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα και με σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η ανεξάρτητη αρχή καταλογίζει στο Σώμα σειρά παραλείψεων στα καθήκοντα της έρευνας και της διάσωσης.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι παραλείψεις αυτές, «συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ., κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13η και 14η Ιουνίου 2023». Το πόρισμα για το ναυάγιο, το οποίο κόστισε τη ζωή σε πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες, αναδεικνύει τον δολοφονικό ρόλο της πολιτικής των επαναπροωθήσεων και των βίαιων απωθήσεων κάθε λογής κατατρεγμένου στο όνομα των «ασφαλών συνόρων». Η Αρχή μάλιστα καταλήγει και σε ενδείξεις για ευθύνες οκτώ αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.
Η εξέλιξη αυτή, παρόλο που δε βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπαίτιους –ελληνικές κυβερνήσεις και ΕΕ–, δείχνει για ακόμα μια φορά πως ο τρόπος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και των μέσων του, μπορεί να καταλήγει ακόμα και σε τέτοια εγκλήματα.
Ευθύνες βαραίνουν βέβαια το Λιμενικό και στο κομμάτι της έρευνας γύρω από το ναυάγιο. Από τη πρώτη στιγμή, υπήρξε ρητή άρνηση για πειθαρχική διερεύνηση, αλλά και απόκρυψη κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Δεδομένα από το κινητό του πλοιάρχου, οι συνομιλίες του με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού και βιντεοληπτικό υλικό του σκάφους δεν δόθηκαν στη διάθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Κάποια στοιχεία αναφέρεται πως δεν υπήρχαν κιόλας, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων.
Το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, επέλεξε να επιτεθεί στην Αρχή κάνοντας λόγο για αυθαίρετα συμπεράσματα, ενώ κριτική ασκεί και γύρω από το κομμάτι των αρμοδιοτήτων της. Επιστρατεύει μάλιστα και αντιμεταναστευτική ρητορική για να καλύψει τις ευθύνες του Λιμενικού, κάνοντας λόγο για «αποτελεσματική προστασία των συνόρων» από την «παράτυπη μετανάστευση». Φτάνει στο σημείο ακόμα, να τονίζει τη λήξη της θητείας του Συνηγόρου του Πολίτη, αποφεύγοντας να σταθεί στην ουσία του πορίσματος.
Εκτός από τις κινήσεις που εξελίσσονται στο επίπεδο θεσμών, ο κόσμος του κινήματος στέκεται στο πλάι των επιζώντων και συγγενών του ναυαγίου και βγαίνει στον δρόμο, απαιτώντας να μη συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, να γίνει άμεσα η δίκη και οι δολοφόνοι της Πύλου να οδηγηθούν στη φυλακή.
Το απόγευμα της Πέμπτης 6/2, μαζική ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και η πορεία προς το Ναυτοδικείο Πειραιά, την οποία κάλεσαν οι επιζώντες και συγγενείς του ναυαγίου της Πύλου, η ΚΕΕΡΦΑ, συνδικάτα, σύλλογοι, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς.
Ταυτόχρονα στο στόχαστρο μπαίνει και η πολιτική που υλοποιείται και οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα. «Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων της Ευρώπης – φρούριο, τα pushbacks και ο εμβολισμός των βαρκών που μεταφέρουν πρόσφυγες έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε υγρό τάφο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δίνοντας επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 22 Μάρτη, διεθνή μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 8-9 Φεβρουαρίου