Δημήτρης Σταμούλης
▸Νέα πανελλαδική απεργία, αυτή τη φορά 48ωρη, πραγματοποιείται στις 12-13 Φλεβάρη στον κλάδο των κατασκευών, με συντονισμό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, με στόχο να νεκρώσουν ξανά –όπως και στις 22 Γενάρη– τα μεγάλα εργοτάξια, τα γιαπιά και τα μελετητικά και τεχνικά γραφεία.
Με την απεργία τους οι οικοδόμοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, με τριετίες και επιδόματα, κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων ζητά συγκεκριμένα για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 και για ανειδίκευτο εργάτη 54 (μεικτά) μεροκάματο.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Πριν ο Νίκος Ταλαχούπης, συνδικαλιστής οικοδόμος από τη Λάρισα, οι τιμές στην πιάτσα είναι μεγαλύτερες λόγω της μεγάλης έλλειψης ειδικευμένων τεχνιτών αλλά και ανειδίκευτων εργατών, τώρα που έχουν ανοίξει οι δουλειές, καθώς ένα τεχνίτης μπορεί να παίρνει 70-80 ευρώ, και ένας εργάτης έως 55 ευρώ καθαρά. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν το ταξικό κίνημα να «εκβιάσει» το κατασκευαστικό κεφάλαιο και να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις τόσο στα κατώτατα μεροκάματα όσο και την επιβολή στην πράξη των τριετιών και των επιδομάτων που συχνά, ειδικά στα μικρά εργοτάξια δεν πληρώνονται.
Σημαντικά είναι όμως και αιτήματα όπως το «κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο», καθώς για πολλά μεροκάματα οι εργοδότες δεν το πληρώνουν, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 20% των δεδουλευμένων, όπως είπε ο Νίκος Ταλαχούπης, σε μια ιστορία μαζικής εισφοροδιαφυγής που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια λόγω της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ, που πλέον δεν πατάνε πόδι στα εργοτάξια και τα γιαπιά. Κρίσιμο ζήτημα και τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε έναν κλάδο που ήδη μετράει τρεις νεκρούς στον πρώτο μήνα του 2025.
Ωστόσο για έναν νικηφόρο αγώνα, απαιτείται άλλη τακτική, όπως τονίζει ο Νίκος Ταλαχούπης, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη «όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις των τοπικών συνδικάτων, αλλιώς η απεργία καταντά καρικατούρα». «Απαιτούνται συλλογικές αποφάσεις για να υπάρξει μια νέα ελπίδα στο οικοδομικό κίνημα, για να μπει νέος κόσμος στον αγώνα και τα σωματεία», καταλήγει.
Στην 48ωρη κλαδική απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), όπου υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα. Η Χριστίνη Δέση – Λουκά, γραμματέας του ΣΜΤ τονίζει πως «παρά τη διαρκή πίεση τον τελευταίο χρόνο, οι εργοδότες αρνούνται να καλύψουν τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), όπως ίσχυε στην τελευταία συλλογική σύμβαση του 2009, ενώ οι μισθοί που προτείνουν βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα εκείνης της σύμβασης».
Αναφερόμενη στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν στον κλάδο οι εργαζόμενοι σημειώνει: «Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, τα εξαντλητικά ωράρια και η υπερεντατικοποίηση αποτελούν καθημερινότητα, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια δουλεύουν 10-12ωρα και εξαήμερη-επταήμερη εργασία, παρά τα κέρδη-ρεκόρ που εμφανίζουν οι μεγάλοι όμιλοι. Ενώ οι μεγάλοι όμιλοι έχουν μεγάλη κερδοφορία και τεράστιο ανεκτέλεστο που αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση παραχωρεί έναντι ψίχουλων μεγάλα έργα υποδομής, οι εργολάβοι πουλάνε 6.000 ευρώ το τετραγωνικό τις λαϊκές κατοικίες, ενώ η στεγαστική κρίση καλπάζει».
Όπως τονίζει, «μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με την 48ωρη απεργία και ζητούν να πάρουν από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν. Ζητούν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του ωραρίου σε 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, κάλυψη των εργαζομένων με ΔΠΥ, αναγνώριση μιας σειράς επιδομάτων. Τις τελευταίες μέρες, κλιμάκια του σωματείου οργώνουν μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας, τα μεγάλα εργοτάξια της Αθήνας προκειμένου να μαθευτεί η απεργία».
Στις 12 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και νέα συνάντηση με την εργοδοσία, ενώ στις 13 Φλεβάρη θα ακολουθήσει πανελλαδική κινητοποίηση των οικοδόμων, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΣΜΤ.
Καταλήγοντας, η Χριστίνη Δέση – Λουκά ενώνει το νήμα της κλαδικής απεργίας με την πανεργατική απεργία που προετοιμάζεται για τις 28/2, οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. «Οι εργαζόμενοι απεργούν στις 12-13/2 έχοντας ήδη στραμμένο το βλέμμα στις 28 Φλεβάρη, πολλά σωματεία κινούνται σε απεργιακή κατεύθυνση για εκείνη την ημέρα, εκεί που για ακόμα μια φορά ο κόσμος θα ξεχυθεί στον δρόμο ζητώντας δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, παλεύοντας ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που μετράει το κέρδος πάνω από τις ζωές».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 8-9 Φεβρουαρίου