Κυριάκος Νασόπουλος
▸Τη «γύμνια» των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και των δομών Υγείας στη Σαντορίνη και συνολικά στα νησιά των Κυκλάδων, αποκαλύπτουν τα μέτρα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύουν» εδώ και αρκετές ημέρες η Σαντορίνη, η Αμοργός και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, λόγω των αλλεπάλληλων δυνατών χτυπημάτων του Εγκέλαδου με επίκεντρο γύρω από τη βραχονησίδα Άνυδρο. Η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων αλλά και των ειδικών είναι έκδηλη, καθώς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5/2, είναι ο κύριος, με αρκετούς σεισμολόγους και επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ισχυρότερος. Υπό συνεχή παρακολούθηση είναι και η σεισμικότητα στα δύο ηφαίστεια της περιοχής, στο νησί Καμμένη και του υποθαλάσσιου Κολούμπο.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει στηθεί ο γνωστός πλέον επικοινωνιακός μηχανισμός –με τη βοήθεια και της πλειοψηφίας των συστημικών ΜΜΕ– ότι το κράτος είναι πανέτοιμο και προετοιμασμένο να χειριστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Την Πέμπτη 6/2, μετά την ευρεία σύσκεψη και τη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δήμος Θήρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα (με έναρξη την 1η Φεβρουαρίου). «Απαιτείται και σ’ αυτή τη συγκυρία απόλυτη υπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα των δύο επιτροπών που συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός», δήλωσε ο πρωθυπουργός κουνώντας εμμέσως για ακόμη μια φορά το δάχτυλο στους κατοίκους. «Κερασάκι στην τούρτα» του επικοινωνιακού σόου, η επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού την Παρασκευή 7/2 στη Σαντορίνη, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
«Οργανωνόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα», τονίζει η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού
Στην άδεια από κατοίκους Σαντορίνη –με τη «μεγάλη φυγή» να πραγματοποιείται με ατομική ευθύνη, προσωπικά μεγάλα έξοδα και χωρίς την παραμικρή κυβερνητική μέριμνα και οργάνωση–, ΕΜΑΚ, στρατός και δυνάμεις της αστυνομίας (ακόμα και ΟΠΚΕ) έχουν κάνει «απόβαση» στο νησί, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, έχουν μεταφερθεί πυροσβέστες και μηχανήματα. Όλα αυτά σε ένα νησί που, πέρα από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας είναι και από τις πιο σεισμογενείς και ενώ, σύμφωνα με το εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, η σεισμική δραστηριότητα έδειχνε σημάδια έντασης από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ησυχία δεν μπορούν να βρουν και οι κάτοικοι της Αμοργού, καθώς ο χορός των Ρίχτερ «κουνάει» το νησί μέρα και νύχτα. Αν και δεν έχει εκδηλωθεί στην Αμοργό το ίδιο κύμα φυγής με εκείνο στη Σαντορίνη, υπάρχει έντονη ανησυχία, κούραση, αλλά και αντιδράσεις για τις τρομερές ελλείψεις στις υποδομές, πρωτίστως της υγείας.
«Το Κέντρο Υγείας του νησιού έχει οκτώ οργανικές θέσεις γιατρών, εκ των οποίων τέσσερις αγροτικοί-περιφερειακοί. Υπάρχουν όμως μόνο μια αγροτική γιατρός κι ένας μετακινούμενος γενικός γιατρός. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει νοσοκόμα που έχει κάνει τα χαρτιά της να έρθει στο νησί κι ακόμα δεν έχει εγκριθεί! Εάν κτυπήσει κάποιος κάτοικος, ποιος θα τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας και ποια θα τον περιποιηθεί;», λέει στο Πριν με έντονη αγανάκτηση η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού, η οποία σημειώνει πως σε προηγούμενες φάσεις υγειονομικό προσωπικό εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.
«Γενικά τις προηγούμενες μέρες έφεραν διάφορα υλικά και μηχανήματα στην Αμοργό, όπως για την αντιμετώπιση περίπτωσης διακοπής ρεύματος, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια: Δεν υπάρχει προσωπικό για να τα χειριστεί αυτά, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί. Καθόμαστε στο λιμάνι, τα βλέπουμε, γελάμε και κλαίμε», λέει η Ελευθερία Ψυχογιού.
«Μας είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που έχουμε είμαστε εμείς, ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό οργανωνόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα. Έχουμε συγκροτήσει την εθελοντική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, την ΕΔΟΚ Αμοργού, έχουμε καταγράψει όλα τα άτομα που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να μετακινηθούν και άλλες δράσεις που απαιτούνται», συμπληρώνει. «Να καταλάβετε πως είχαν φέρει μετά από δική μας πίεση απινιδωτές στα χωριά, αλλά “ξέχασαν” πως πρέπει να αλλάζουν τα pads. Ευτυχώς έγινε κι αυτό», συμπληρώνει και καταλήγει η Ελευθερία Ψυχογιού: «Η κρατική διαχείριση μέχρι τώρα είναι χάλια»…
Πολεοδομικά «εγκλήματα», «άδειο» το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας
Η ανησυχία των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη Σαντορίνη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σειρά πολεοδομικών «εγκλημάτων» στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα έχουν δοθεί άδειες για την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (αμφιβόλου αντισεισμικής θωράκισης) σε Φηρά, Οία και άλλες περιοχές πάνω στις πλαγιές, και ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Κάπου εδώ «κολλάει» και η δήλωση του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι το 2011 υπήρχε σεισμική δραστηριότητα για ένα χρόνο αλλά υπήρχε… συμφωνία να «μη βγουν οι ειδήσεις προς τα έξω».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας διαρρέει προς τα ΜΜΕ ότι το πολυδιαφημισμένο και σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), είναι πανέτοιμο να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση. Όμως σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος, καρδιολόγος, μικροβιολόγος και παιδίατρος, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού καθώς και στο ΕΚΑΒ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 8-9 Φεβρουαρίου