Δημήτρης Σταμούλης
▸«Ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα» – Αγώνας για «να μείνουμε στα χωριά μας ζωντανοί με αξιοπρέπεια»
Εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα καθώς οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στους δρόμους αντιστεκόμενοι στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που κατατρώγουν το εισόδημά τους και ληστεύουν την παραγωγή τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν με κάθε τρόπο το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, το οποίο συγκεντρώνει γη, ζώα και παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια και σε πλήρη διασύνδεση με τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια τροφίμων.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Καρδίτσα κάτω από τον Ε65, στο πιο μεγάλο μπλόκο της περιοχής, με πάνω από 700 τρακτέρ, γίνονται καθημερινά αποκλεισμοί του αυτοκινητοδρόμου από πεζούς αγρότες παρά την αστυνομοκρατία και τις δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ. Διαδοχικά έγιναν μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ το Σάββατο 1/2 αναμένονται νέες κινητοποιήσεις ενόψει της έκθεσης «Zootechnia» στη Θεσσαλονίκη.
Μπλόκα και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από την Πέλλα και την Άρτα μέχρι την Ηλεία και την Κρήτη. Στην Πέλλα, οι αγρότες των Γιαννιτσών έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο στην Παραλίμνη, στην Ημαθία ενισχύουν το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας στην Εθνική οδό προς Εδεσσα, στο Κιλκίς καθημερινά νέα τρακτέρ προσέρχονται στο μπλόκο Πολυκάστρου και στην Κατερίνη τρακτέρ παρατάχθηκαν στην είσοδο της πόλης. Συλλαλητήρια με τρακτέρ πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο Ηλείας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στη βόρεια Εύβοια έστησαν μπλόκο στην είσοδο της Κηρίνθου, και στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία που κατέληξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ Χανίων.
«Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά από πέρσι» και «όσοι κατεβαίνουν στα μπλόκα είναι πιο συνειδητοποιημένοι ότι αυτή η πολιτική έχει στόχο να μας διώξει, να ερημώσει η ύπαιθρος», δήλωσε στο Πριν ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος κάνει λόγο για μια καταστροφική χρονιά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε», καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλές, δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Daniel, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ούτε έχουν αποκατασταθεί τα κατεστραμμένα αναχώματα, δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες.
«Γεωργία και κτηνοτροφία φθίνουν και οδεύουν προς εξαφάνιση από τον χάρτη»
«Ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και “νέου τύπου αγρότες”, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά εμείς θα αγωνιστούμε για να μείνουμε στα χωριά μας ζωντανοί με αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο Κ. Τζέλλας Αναφερόμενος στο θέμα του πετρελαίου, είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε πέρσι 100 εκατ. ευρώ για επιστροφές, ενώ οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο στην αντλία, αλλά η κυβέρνηση αυτό το καθεστώς το έχει μόνο για τους εφοπλιστές!
Ο Χριστόφορος Κοσμάς, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, είπε ότι η παραγωγή φέτος είχε πολλά προβλήματα ειδικά σε ελιές και εσπεριδοειδή ενώ και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Για τα πορτοκάλια χυμού ο παραγωγός παίρνει μόλις 8 λεπτά το κιλό, ενώ πωλείται 15 λεπτά, το επιτραπέζιο 25-30 λεπτά όταν στο εμπόριο πωλείται προς 1,5 ευρώ, ενώ τα μανταρίνια που είχαν πολλά προβλήματα λόγω μύκητα, πωλούνται 40 λεπτά πιο χαμηλά, στα 20 λεπτά. Η ελιά είχε φέτος στην περιοχή 70-100% ακαρπία λόγω του καύσωνα στην άνοιξη. Αλλά και η κτηνοτροφία είναι σε τέλμα, «ούτε πρόβατο για να σφάζουμε δε βρίσκουμε» είπε χαρακτηριστικά, καθώς τα έξοδα είναι τεράστια. «Γεωργία και κτηνοτροφία φθίνουν και οδεύουν προς εξαφάνιση από τον χάρτη» κατέληξε ο Χρ. Κοσμάς. Μιλώντας για το κλίμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Άρτας είπε ότι υπάρχει μαζικότητα και ότι επόμενος σταθμός είναι το μπλόκο στην Γέφυρα Άρτας το Σάββατο το πρωί.
Το κλίμα από τις Σέρρες και τη Βόρεια Ελλάδα μετέφερε στο Πριν ο Θ. Καλουπιτσής, γεωπόνος αυτοαπασχολούμενος, τονίζοντας ότι οι εκτατικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, ηλίανθος, ρύζι κ.α. έχουν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές εισροές και ότι πέντε μεγάλα εκκοκκιστήρια διαμορφώνουν τις τιμές. Το κόστος ενέργειας είναι πολύ υψηλό και τα αγροεφόδια παραμένουν ακριβά. Λόγω της ΚΑΠ που έχει επιβάλει η ΕΕ, μειώθηκαν και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες π.χ. για το βαμβάκι από τα 60-70 ευρώ ανά στρέμμα μειώθηκαν στα 20 ευρώ. «Ζούμε μια νέα τσιφλικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί αγρότες αναγκάζονται να αγοράζουν αγροεφόδια από εκκοκιστήρια ή εργοστάσια βιοκαυσίμων όπου διαθέτουν την παραγωγή τους, και στη συνέχεια λόγω χρεών να χάνουν χωράφια, βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και τρακτέρ!
Νίκη στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με πραγματικά μπλόκα
Θα υπάρξει νικηφόρα κατάληξη φέτος στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων; «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, υπάρχει δυναμική», τόνισε ο Παναγιώτης Καμινιώτης, γεωπόνος εργαζόμενος στην Περιφέρεια Καρδίτσας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στα μπλόκα, αλλά και μεγάλη τρομοκρατία από την κυβέρνηση και την αστυνομία. Από την πλευρά του, ο Κ. Τζέλλας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί με βία, εκφοβισμό και δικογραφίες από παλιότερους αγώνες να μας καταστείλει», προσθέτοντας ότι «κανείς δε βγαίνει στον δρόμο αν δεν έχει προβλήματα» ενώ κατηγόρησε την ΕΛΑΣ πως εκείνη τελικά κλείνει τους δρόμους και όχι τα αγροτικά μπλόκα . Μάλιστα κατήγγειλε ότι ασθενοφόρο δεν μπορούσε να περάσει από δρόμο που είχε κλείσει κλούβα των ΜΑΤ με τον οδηγό της να έχει εξαφανιστεί, ενώ οι κάτοικοι γύρω από τον Ε65 αναγκάζονται να κάνουν 7-8 χλμ. παραπάνω για να πάνε στον προορισμό τους.
Η Αγροτοδιατροφική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ότι «η πλήρης υποταγή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στους νόμους της αγοράς, η εφαρμογή όλων των αντιδραστικών αναθεωρήσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικοσυνεταιριστικών βιομηχανιών, η επιχειρηματικοποίηση των Ε.Α.Σ., με την ταυτόχρονη επιλεκτική χρηματοδότηση των βιομηχανιών τροφίμων, των μεγάλων μονάδων, νέων επιχειρηματικών σχημάτων, των «ομάδων παραγωγών», έχει οδηγήσει σε ξεκλήρισμα τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους με στόχο να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι μεσαίοι παραγωγοί και οι εργατοαγρότες – αγροτοεργάτες».
Οι διεκδικήσεις για ριζική και ουσιαστική μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές, οι δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών, αλλά και οι τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης αποτελούν αιτήματα τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα, τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπογραμμίζει δε πως για να νικήσουν οι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς πρέπει να γίνουν με αναβαθμισμένο αντιΕΕ περιεχόμενο με αιτήματα και πρόγραμμα που δε χωράνε στα δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ. Τα μπλόκα να γίνουν πραγματικά (όχι συμβολικά), με την ενεργή συμμετοχή και αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και του χωριού, απέναντι στο αντιαγροτικό μπλοκ κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 1-2 Φεβρουαρίου