Θεοπίστη Καπέτα
▸Tο πρωί της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη –όπως και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού– ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, ξεκίνησε η δίκη για την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου το 2020.
Το αγωνιστικό κινηματικό ραντεβού αλληλεγγύης δόθηκε από νωρίς στα δικαστήρια της πόλης, όπου κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι έξι αγωνιστές, οι οποίοι διώκονται πολιτικά για την συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη «απαγορευμένη» πορεία, υπερασπιζόμενοι τις λαϊκές ελευθερίες και το δικαίωμα στη διαδήλωση, κόντρα στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι για «διασπορά μολυσματική νόσου (covid-19)», «βία κατά υπαλλήλου» και άλλες κατασκευασμένες κατηγορίες είναι ο γιατρός Νικόλας Ματσούκας, ο τότε φοιτητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Ζήσης Μπ. καθώς και άλλοι τρεις φοιτητές και εργαζόμενοι. Παράλληλα, με βάση το σαθρό κατηγορητήριο, διώκεται για «διέγερση σε ανυπακοή, απείθεια κατά των νόμων» και ο δάσκαλος, γραμματέας του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλίας Σμήλιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του συντρόφου Ηλία Σμήλιου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να διώκεται ως οργανωτής της διαδήλωσης (!).
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών που είναι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι και έπεσαν από τη μια αντίφαση στην άλλη αποδομώντας ουσιαστικά από μόνοι τους το σαθρό κατηγορητήριο εις βάρος των έξι αγωνιστών. Πέραν όμως των ανακολουθιών των ίδιων των αστυνομικών, τα έγγραφα και τα αποδεικτικά βίντεο που προσκόμισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στην συνέχεια, έθεσαν ισχυρά θεμέλια για την αθώωση των έξι αγωνιστών.
Ωστόσο, η δίκη τελικά διακόπηκε λόγω ωραρίου και θα συνεχιστεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου με την ίδια έδρα. Στο πλευρό των έξι κατηγορουμένων αγωνιστών αναμένεται να είναι και πάλι ο αλληλέγγυος κόσμος, ο οποίος στέκεται σταθερά στο πλευρό τόσων και τόσων αγωνιστών και αγωνιστριών που διώκονται πολιτικά επειδή δεν σκύβουν το κεφάλι και εξεγείρονται για «Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία».
«Είναι φανερό από τις μαρτυρίες των αστυνομικών ότι το κατηγορητήριο αποτελεί μια αστυνομική σκευωρία προς εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών για περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και επιβολής ενός καθεστώτος αστυνομικής βίας και εκφοβισμού. Απαιτούμε την απαλλαγή από τις κατηγορίες και την αθώωση όλων των κατηγορούμενων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 1-2 Φεβρουαρίου