Λήδα Δώδου
Η Ακροδεξιά στην Αυστρία δοκιμάζει (πάλι) τα κυβερνητικά της κουστούμια. Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του νεοφιλελεύθερου NEOS, το ακροδεξιό FPÖ, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, έλαβε διερευνητική εντολή. Παρ’ ότι θεωρείται τομή μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με βασική συνιστώσα το FPÖ (εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ÖVP), στην πραγματικότητα η Ακροδεξιά έχει υπάρξει πολλές φορές εταίρος σε κυβερνήσεις συνασπισμού, με την τελευταία να καταρρέει πριν 5 χρόνια υπό το βάρος σκανδάλων.
Κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι η ευρωσκεπτικιστική στάση του καθώς και η αναφανδόν στήριξη στον Πούτιν μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, τον τόνο δίνει ο πρόεδρος της ένωσης βιομηχανιών, ο οποίος δήλωσε ότι μια συγκυβέρνηση FPÖ-ÖVP αντικατοπτρίζει την βούληση των ψηφοφόρων και ότι «εμάς δε μας αφορά το χρώμα [σ.σ. των κομμάτων] αλλά με τους κόκκινους [σ.σ. SPÖ] δεν μπορεί να υπάρξει κράτος». Εξάλλου, πρόκειται για δοκιμασμένη λύση, καθώς τα δύο κόμματα έχουν υπάρξει μαζί στις κυβερνήσεις διαφόρων κρατιδίων τα τελευταία χρόνια (η Αυστρία έχει ομοσπονδιακό σύστημα όπως Γερμανία και ΗΠΑ) και οι πολιτικές που ακολούθησαν δείχνουν ξεκάθαρα την ετοιμότητά τους να υλοποιήσουν αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, ιδιαίτερα ενάντια στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι πρόσφυγες.
Όσο για το SPÖ και τις κατηγορίες ότι ήταν η άρνησή του να αυξηθούν τα συντάξιμα έτη που οδήγησε στη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του διαβεβαίωσε ότι ήταν έτοιμος να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις. Αν, όμως, κάτι διδάσκει η εμπειρία της Αυστρίας είναι ότι η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» είναι αδιέξοδη, ιδιαίτερα σε κρισιακές περιόδους. Το σύστημα χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά την Ακροδεξιά, όπως και στο παρελθόν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 11-12 Ιανουαρίου