Δημήτρης Σταμούλης
Νόμος που καθηλώνει τους μισθούς ένδειας, φοροασυλία στα τραπεζικά κέρδη
Ολοταχώς προχωρά η κυβέρνηση στο νομοθετικό έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό που εισήχθη προς συζήτηση στη βουλή και το οποίο παρουσιάζει ως… «ασπίδα προστασίας των εργαζόμενων». Κι αυτό, την ώρα που προβλέπει επτά (!) λόγους βάσει των οποίων ο περιβόητος αλγόριθμος θα παγώνει (στην πράξη θα μειώνει) τους μισθούς, όταν «η οικονομία είναι σε ύφεση», ο πληθωρισμός αποκλίνει του στόχου της ΕΚΤ, η ανεργία αυξάνεται σημαντικά, η παραγωγικότητα φρενάρει και γενικώς όταν υπάρχουν… «έκτακτες περιστάσεις»! Από την άλλη καμιά, κουβέντα δε γίνεται για τους μισθούς συνολικά, καθώς όσοι αμείβονται με τον κατώτατο είναι μόλις το 12% (560.000) του συνόλου των μισθωτών, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τον μνημονιακό νόμο κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και με πρόσφατους νόμους έχει ψαλιδίσει άγρια το πλαίσιο για τις κλαδικές συμβάσεις καθηλώνοντας μισθούς και εισοδήματα για τον κόσμο της εργασίας.
«Με το νομοσχέδιο αυτό διαιωνίζεται η βάρβαρη λιτότητα, οι μισθοί μπαίνουν στην μέγγενη των δεικτών της καπιταλιστικής οικονομίας, διατηρείται και βαθαίνει το μνημονιακό πλαίσιο που ψήφισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και άφησε άθικτο ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας πως «αποδείχτηκε ότι ήταν αυταπάτη να πίστευε κάποιος ότι η ΕΕ θα «προστατεύσει» τις ΣΣΕ καθώς οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία».
ΟΟΣΑ και βιομήχανοι θέτουν το δικό τους σκληρό αντεργατικό πλαίσιο για τους μισθούς
Οι εργαζόμενοι ωστόσο εκτός από τον αλγόριθμο Κεραμέως έχουν να αντιμετωπίσουν τον ΟΟΣΑ και τους βιομηχάνους που θέτουν το δικό τους σκληρό αντεργατικό πλαίσιο για τους μισθούς. Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αύξηση των μισθών» ώστε να μην υπάρξει ανάφλεξη του πληθωρισμού και να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων! Φυσικά την περίοδο εκτίναξης του «πληθωρισμού των κερδών» δεν υπήρξαν ανάλογες νουθεσίες για το κεφάλαιο στην Ελλάδα και διεθνώς. Αλλά και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, ξεκαθάρισε, συμπλέοντας απόλυτα με την κυβέρνηση, ότι «η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της παραγωγικότητας», προσθέτοντας με νόημα ότι «μέσα στους δείκτες που βελτιώνονται δεν είναι η παραγωγικότητα». Μίλησε δε για… «σκληρή αλήθεια» ότι «τα εισοδήματα [πρέπει να] βελτιώνονται σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα αλλιώς θα καταστούμε μη ανταγωνιστικοί», φοβούμενος μήπως το κεφάλαιο απολέσει μερίδιο από τα κέρδη του!
Όσο σκληρή είναι πάντως η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και τους μισθούς, τόσο απλόχερη είναι απέναντι στις τράπεζες και τα μυθικά κέρδη τους, καθώς αρνήθηκε κάθε συζήτηση ακόμα και για έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους, που μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 3,7 δισ.! Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για… «λύσεις αξιόπιστες που δεν αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και δεν θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας». Οι λύσεις είναι διάφορες φλυαρίες περί «περαιτέρω φροντίδας» για τις τεράστιες και προκλητικές προμήθειες των τραπεζών, και αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.
Όσον αφορά το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός» των κυβερνητικών μέτρων στα «ράφια» των σουπερ μάρκετ καθώς μόλις 0,72% υποχώρησαν οι τιμές τον Νοέμβριο ενώ ορισμένα προϊόντα εξακολουθούν να ακριβαίνουν όπως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά +6,38%, αλκοολούχα ποτά +5,49%, μπισκότα, σοκολάτες +3,45% κ.α. Την ίδια ώρα τα κέρδη των 35 μεγαλύτερων αλυσίδων το 2023 συνέχισαν ανοδικά στα 220,50 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% σε σχέση με το 2022.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 7-8 Δεκεμβρίου