Δημήτρης Σταμούλης
Μείωση εισφορών στους εργοδότες, ψίχουλα σε χαμηλοσυνταξιούχους
Την πιο εμβληματική παρέμβαση στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ανήμερα της πανεργατικής απεργίας η κυβέρνηση στη βουλή αποτελεί η νέα μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα της «ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος εργαζόμενων και συνταξιούχων». Άλλα 400 εκατ. ευρώ «φέσι» στον κλάδο υγείας! Μάλιστα, η σωρευτική μείωση των εισφορών προς όφελος της εργοδοσίας, από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%) και έπεται συνέχεια.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφημίσει την «πραμάτεια» της σε εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει πόσο ταξικός είναι κι αυτός ο προϋπολογισμός. Μέτρα όπως η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, η πενιχρή αύξηση συντάξεων με βάση τον «ρυθμό μεταβολής πληθωρισμού και ΑΕΠ», ή η εξίσωση κατώτατων μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα… 700 καθαρά, μόνο ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης του λαϊκού εισοδήματος δεν είναι. Η δε «ενίσχυση» των 100 – 200 ευρώ ενόψει γιορτών σε χαμηλοσυνταξιούχους δε φτάνει ούτε για τη… γαλοπούλα, την ίδια στιγμή που προβλέπονται αδρές αυξήσεις στο ένστολο προσωπικό (ειδικές αποζημιώσεις, νυχτερινά κ.α.)
Από την άλλη, η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, όπως «κίνητρα» για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, φοροαπαλλαγή 30% επί των κερδών συγχωνευμένων εταιρειών, νέο πρόγραμμα Golden Visa, ίδρυση επενδυτικού ταμείου (Growthfund), υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές σε επιχειρήσεις και επαγγελματικά οχήματα από το νέο έτος.
Η κυβέρνηση προωθεί έναν σκληρό αντιλαϊκό προϋπολογισμό, όταν η ίδια διατυμπανίζει πως τα δημόσια έσοδα πηγαίνουν εξαιρετικά. Βέβαια, το μεγαλύτερο μερίδιο εξακολουθεί να προέρχεται από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ειδικά οι φόροι από ΦΠΑ, από 34,5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων το 2019, εκτινάσσονται στο 38,1% το 2024. Στην Ευρώπη, η αναλογία άμεσων προς έμμεσους φόρους είναι 1 προς 1, στην Ελλάδα είναι 1 προς 1,8. Το 2024 ο ελληνικός λαός θα πληρώσει 15 δισ. συνολικά περισσότερους φόρους από το 2019, (+ 29%), όταν το πραγματικό ΑΕΠ το 2024 θα είναι αυξημένοι 10% σε σχέση με το 2019.
«Αυτή τη φορά έχει πάρα πολλά χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt για την ελληνική κυβέρηση. Πράγματι, η φοροληστρική πολιτική δημιούργησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο 2024, ενώ προβλεπόταν έλλειμμα 2,2 δισ.! Το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού – δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους – έκλεισε με πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ. Πώς προέκυψε το… θαύμα; «Η λιτή διαχείριση του προϋπολογισμού», γράφει η γερμανική εφημερίδα, και το γεγονός ότι «ο Χατζηδάκης δαπάνησε 4,8 δισ. ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα στο πρώτο δεκάμηνο»!
Η κυβέρνηση δεν επιστρέφει ούτε σεντ στον λαό από τη φοροληστεία, τρέχει να αποπληρώσει νωρίτερα στους δανειστές 7,9 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση δεν επιστρέφει ούτε σεντ στον λαό, επειδή πρώτιστος στόχος της είναι η αποπληρωμή νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ, από το πρώτο πακέτο βοήθειας του 2010. Ενώ το 2025, η χώρα αναμένεται να αποπληρώσει άλλα 5 δισ. στις χώρες του ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σημαντική συνεισφορά στον πιο πάνω στόχο παίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις με αναμενόμενα έσοδα 5,8 δισ. ευρώ το 2024, το οποίο προβλέπεται ως το πιο κερδοφόρο έτος από την έναρξη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας το 2011. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις τελικά καταλήγουν στους δανειστές, και ας είναι ο μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα τρίτος από το τέλος σε όλη την ΕΕ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.11.24)