Δημήτρης Τζιαντζής
Ύμνοι στον κυβερνητισμό στο ντιμπέιτ των «4»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα μικρό κόμμα». Αυτή την παραδοχή έκανε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Γιάννης Μαντζουράνης, προέδρος του πρόσφατου διαλυτικού συνεδρίου του κόμματος. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές στον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις τέσσερις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν: τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Παύλο Πολάκη, τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Νίκο Φαραντούρη. Οι δύο πρώτοι είναι οι επικρατέστεροι να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ακριβώς με τι κριτήρια θα ψηφίσουν τα εναπομείναντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το κύμα αποκλεισμών και αποχωρήσεων και πόσοι θα πάρουν μέρος στη διαδικασία. Σύμφωνα με ενημέρωση από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ «έως τις 14:00 έχουν προσέλθει και ασκήσει το δικαίωμα τους 38.000 πολίτες στο σύνολο των εκλογικών κέντρων επικράτειας και του εξωτερικού». Βέβαια δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να επιβεβαιωθεί αυτό το νούμερο και προκαλεί εντύπωση που η ίδια ενημέρωση δεν υπήρχε στη διαδικασία εκλογής συνέδρων που χρειάστηκαν 10 μέρες για να υπάρχει -ανεπίσημη- ενημέρωση.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.
Σε υποτονικό κλίμα και προσπάθεια να φανούν ενωμένοι διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στην ΕΡΤ το ντιμπέιτ μεταξύ των «τεσσάρων» οι οποίοι ήταν πολύ πιο αιχμηροί απέναντι στον πρώην πρόεδρο παρά μεταξύ τους. Οι απλήρωτοι -εδώ και σχεδόν τρεις μήνες- εργαζόμενοι έδωσαν ηχηρό «παρών» διαδηλώνοντας έξω από το κτήριο της ΕΡΤ όπως καταγγέλλουν αντιμετωπίζονται με απαξίωση και περιφρόνηση από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο εκλεκτός των «87+» Σωκράτης Φάμελλος υπόσχεται μια επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά το αποτυχημένο πείραμα Κασσελάκη, υποσχόμενος μια συνέχεια, έστω και σε συμπληρωματικό πια ρόλο και με συρρικνωμένα ποσοστά. Υπερασπίστηκε τα έργα και τις ημέρες της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας πως το κόμμα «κράτησε τη χώρα όρθια». Στην πράξη εξωράισε τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ του Νετανιάχου λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δίδαξε εξωτερική πολιτική» και τόνισε πως «το ζητούμενο είναι η προοδευτική διακυβέρνηση». Ενδεικτικό είναι ωστόσο ότι ο Σ. Φάμελλος αρνήθηκε να απαντήσει αν συμφωνεί με την επαναφορά του 51% της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ στο Δημόσιο. Έκανε λόγο γενικά για «δημόσιο έλεγχο» χωρίς να αναφερθεί σε ποσοστά μετοχών, ενώ σημείωσε τις παρεμβάσεις που έγιναν και σε περιπτώσεις που το Δημόσιο δεν είχε την πλειοψηφία.
O Παύλος Πολάκης υπερασπίστηκε πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε και υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «το μνημόνιο Σαμαρά Βενιζέλου κόστισε 65 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το δικό μας 5 δισεκατομμύρια». Ακόμα, δίνοντας εύσημα στον εαυτό του, τόνισε ότι παρέδωσε νοσοκομεία με «ταμειακό πλεόνασμα 300 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που είπε ότι «δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία».
Ο Σφακιανός πολιτικός με πιο αριστερίζουσα ρητορική αλλά και “αντι-woke” πινελιές έδωσε έμφαση στη «μάχη κατά της διαπλοκής». Αφήνοντας αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα ισχυρίστηκε ότι οι ψηφοφόροι ξενέρωσαν από την αναιμική και συστημική αντιπολίτευση και τον στρογγυλεμένο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023.
Ο απίθανος Α. Γκλέτσος που τώρα ζητάει «αλλαγή πορείας προς τα αριστερά» δέκα χρόνια πριν είχε προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματος-αχταρμά Τελεία το οποίο, όπως τόνιζε, δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά, ούτε στη Δεξιά. Τότε δήλωνε έτοιμος να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον Α. Σαμαρά και τόνιζε ότι «όποιος δηλώνει αντιμνημονιακός είναι ανόητος». Σήμερα τάσσεται υπέρ του… τράφικινγκ σεξεργατριών από την Αφρική για να… ξελαμπικάρουν οι αλλοδαποί εργάτες και να… «μη βιάζουν»!
O Νίκος Φαραντούρης εκθείασε το μοντέλο συμμετοχής επιχειρήσεων και ιδιωτών στα δημόσια ΑΕΙ. Ως σχέδιο αναδιάρθρωσης για την «Αυγή» και το «Κόκκινο» των απλήρωτων εργαζομένων πρότεινε τη… μερική ιδιωτικοποίηση τους μέσω εταιρείας συμμετοχών και την -πάλι εν μέρει- μετατροπή του ραδιοσταθμού σε περιβαλλοντικό μέσο για να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ! Γενικά το ντιμπέιτ είχε άρωμα κυβερνητισμού και αυταρέσκειας και ελάχιστες αντιπολιτευτικές αιχμές.