Χρίστος Κρανάκης
Φάκελος: Η επικαιρότητα του Νοέμβρη και η διαδρομή του
Με αγώνες τιμώνται οι αγωνιστές που χάθηκαν καθώς πάλευαν για την ελευθερία. Γι αυτό το λόγο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου, όχι με μνημόσυνα και εκδηλώσεις μνήμης αλλά με συνελεύσεις που συνδέουν τα αιτήματα του «τότε» με το «τώρα». Πανελλαδικά, το φοιτητικό κίνημα συζήτησε και συνεδρίασε μέσω γενικών συνελεύσεων για την πολιτική γραμμή με την οποία θα κατέβει τόσο στο τριήμερο και την πορεία της 17ης, όσο και στην μεγάλη απεργία στις 20 Νοέμβρη. Οι συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε μία συνθήκη που το αγωνιστικό δυναμικό εντός των σχολών προσπαθεί να ξαναβρεί τα αγωνιστικά πατήματά του και να επανέλθει σε θέσεις μάχης, σαν αυτές που είχε βρεθεί την περσινή σεζόν. Η απροθυμία πολλών αγωνιστικών δυνάμεων να προτάξουν ένα μακροπρόθεσμο αγωνιστικό σχέδιο με συνελεύσεις από την αρχή του μήνα, το οποίο θα κεφαλαιοποιούσε τη συζήτηση και τις επιμέρους κινητοποιήσεις σε μία κεντρική πολιτική επανεμφάνιση στο Πολυτεχνείο και την απεργία, φάνηκε πως στοίχισε σοβαρά. Τα μπλοκ αγώνα εντός των σχολών, ενεργοποιούνται μέσα από τη διαρκή κίνηση και όχι μέσα από αποκλειστικά σποραδικά, επετειακά καλέσματα. Εξού και πολιτικές δυνάμεις με σχετικά ισχυρό εκλογικό και οργανωτικό αποτύπωμα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν αγωνιστικές αποφάσεις σχολών.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι, πάντως, θα δώσουν το παρόν μέσω δεκάδων αγωνιστικών πλαισίων, στον τριήμερο εορτασμό και στην γενική απεργία. Η παρουσία και η συμμετοχή της Attack στα πλαίσια αυτά είναι σημαντικά αναβαθμισμένη, γεγονός ενδεικτικό των δυνατοτήτων ανασυγκρότησης του κινήματος. Τα μπλοκ αγώνα στις σχολές δεν… εξανεμίστηκαν από τη μία μέρα στην άλλη, απλώς δεν στρατεύονται σε επιλογές εσωστρέφειας ή πολιτικής ατολμίας.
Η μαγιά που σχηματίζεται εντός φοιτητικού κινήματος και στρέφεται σε πραγματικά αγωνιστική κατεύθυνση, μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ποιοτικά αναβαθμισμένη συνέχιση των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Το τριήμερο του Πολυτεχνείου, όπως και η απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών εντός των πανεπιστημίων, με την παράλληλη ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Παρά τις, προς το παρόν, δυσμενείς συνθήκες, σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως η Αριστερά που μιλάει για «μέχρι τέλους» αγώνες και για οργανική σύνδεση των φοιτητικών και των εργατικών αιτημάτων, έχει την προοπτική να παίξει έναν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο στη συνέχεια του φοιτητικού κινήματος.
✊Από το πρωί έχει μπε;i σε ρυθμούς αγωνιστικού τριημέρου το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, μαζικοί φορείς, σχολεία και επισκέπτες έχουν αρχίσει ήδη να γεμίζουν τον χώρο #πολυτεχνείο pic.twitter.com/wTSavsDseM
— Πριν (@PRINgr) November 15, 2024
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 16.11.24)