Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
▸Πάνω από 15 παρουσίες το 2024 σε μεγάλες διεθνείς ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και
αποστολές
Το Δίκτυο «Σπάρτακος», με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, παρουσιάζει και αναλύει τον νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, την συμμετοχή τους στην εξυπηρέτηση αστικών στρατηγικών σχεδιασμών και ευρύτερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Κρίκοι σε αυτή την πολεμοκάπηλη πολιτική της αστικής πολιτικής, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η Ακροδεξιά, είναι οι κολοσσιαίοι πολεμικοί εξοπλισμοί και οι διεθνείς ασκήσεις.
Η Πολεμική Αεροπορία λοιπόν, μέσα στο 2024, έχει περισσότερες από 15 παρουσίες εκτός Ελλάδας, σε μεγάλες συμμαχικές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αποστολές από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία έως την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Γερμανία και την Γαλλία έως τη Μοζαμβίκη και το Σουδάν –χωρίς να παραβλέπουμε την Άσκηση «Ηνίοχος». Άλλωστε, έχουν δαπανηθεί δισ. ευρώ για την προμήθεια των Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουμε τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην πυρηνική ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Noon 2024». Είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη άσκηση της Συμμαχίας στην Ευρώπη «Ramstein Flag 24», η οποία έγινε στην Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον, η Πολεμική Αεροπορία θα στείλει για πρώτη φορά τα μαχητικά Rafale στο σχολείο του ΝΑΤΟ «Top Gun», στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα αεροσκάφη του Ισραήλ νοτίως της Κρήτης αλλά και με κράτη από την Μέση Ανατολή, όπως η Αίγυπτος (άσκηση «Μέδουσα»), τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία.
Επίσης τομή, για πολλούς λόγους, στην αλληλοδιαπλοκή με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελεί η συνεκπαίδευση μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ινδίας. Βασικά και κύρια, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει τα Su-35, τα οποία διαθέτει η Ινδία και φυσικά η Ρωσία.
Χωρίς αμφιβολία, απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα στρέφεται εναντίον της Κίνας είναι η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας τον περασμένο Αύγουστο στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24» στην Ινδία, κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα «μπλε φτερά». Τα αεροσκάφη της 336 Πολεμικής Μοίρας «Όλυμπος» πέταξαν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από τη βάση τους και μάλιστα σε μια άγνωστη περιοχή. Από την άλλη μεριά, δεν είναι καθόλου τυχαία και η επιλογή του υπουργείου Άμυνας να αγοράσει και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, καθώς η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας και συνακόλουθα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλέον παγκόσμια.