Κερδήθηκε (και) το φετινό στοίχημα από το project Αναιρέσεις. Ο κύκλος των πολιτικών – πολιτιστικών φεστιβάλ κλείνει με επιτυχία, με τις Αναιρέσεις και τη νΚΑ να δηλώνει «παρών» στην κοινωνική αναμέτρηση για μία νέα και διαφορετική πολιτιστική αφήγηση στη νέα γενιά. Η επιτυχής διεξαγωγή φεστιβάλ, με μεγάλη μαζικότητα σε μεγάλες και μικρές πόλεις ανά την Ελλάδα, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη τόσο για το εγχείρημα των Αναιρέσεων, όσο και την πολιτική στόχευση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Μάλιστα, οι Αναιρέσεις φέτος είχαν σημαντικά πιο διευρυμένη παρουσία, καθώς επέστρεψαν στον Βόλο, ενώ πραγματοποίησαν και εκδήλωση στη Γρεβενά.
Αθήνα: Μαζικό πολιτικό φεστιβάλ παρά την στοχοποίηση (Βασιλική Σταυριανουδάκη)
Μπορεί φέτος οι Αναιρέσεις να βρήκαν νέο «σπίτι», όμως η διεξαγωγή του φεστιβάλ πάρα τις πολύ μεγάλες δυσκολίες ήταν μια πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο που κάνουν τα αδύνατα δυνατά να δώσουν χώρο και βήμα στις εταιρείες και να εξαφανίσουν τέτοια ανεξάρτητα, ανατρεπτικά εγχειρήματα και projects από τα πανεπιστήμια. Παρά τις ιδιοκτησιακές λογικές των πρυτανικών αρχών για τα πανεπιστήμια οι Αναιρέσεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι δημόσιοι χώροι να γίνονται βορά των εταιριών, της τουριστικοποίησης και των κοινωφελών ιδρυμάτων αλλά και να σταματήσουν να είναι χώροι πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζύμωσης! Το Φεστιβάλ από τη «γέννησή» του, φιλοδοξεί να συμβάλλει στο εγχείρημα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του κόσμου του αγώνα να οργανώσει το λαϊκό κίνημα, να αφουγκραστεί και να αναμετρηθεί με τα ερωτήματα της εποχής μας και να χαράξει σχέδιο αντεπίθεσης και ανατροπής. Αυτό ακριβώς έκανε και φέτος!
Θεσσαλονίκη: Πάντρεμα πολιτισμών απέναντι στο μίσος (Χριστίνα Αλεξανδρίδη)
Με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες πολιτικές εκδηλώσεις, οι φετινές αναιρέσεις φιλοξένησαν τις ανησυχίες και την αγανάκτηση της νεολαίας και του κόσμου της πόλης, μέσα σε ένα συλλογικό διήμερο ανατρεπτικής πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης. Το στοιχείο που ξεχώρισε ήταν αυτό του διεθνισμού! Από πλευράς εκδηλώσεων, η 2η μέρα του φεστιβάλ, έστρεψε τα μάτια στην Παλαιστίνη, με την παρουσία και την συγκινητική συζήτηση με μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η νεολαία θα αντισταθεί, γράφοντας νέες ελπιδοφόρες σελίδες στην ιστορία. Από πλευράς συναυλιών, το φεστιβάλ «πάντρεψε» μουσικές από τα Βαλκάνια, δίνοντας χώρο σε ένα μουσικό σχήμα από τη Βόρεια Μακεδονία. Πέρα από την ακουστική απόλαυση, ο συμβολισμός ήταν σαφής: Όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν τρέφουν το μίσος, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν!
Πάτρα: Αντιδιαχειριστική πρόταση κόντρα στον συμβιβασμό (Αμαλία Σταυρίδου)
Η αρχή του καλοκαιριού βρήκε την Πάτρα να φιλοξενεί το φεστιβάλ των Αναιρέσεων σε ένα διήμερο γεμάτο από συζητήσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες. Η επιτυχία του διημέρου έφερε στην πόλη μία ανατρεπτική πολιτιστική πρόταση κόντρα στα κυρίαρχα πρότυπα και ήταν σημαντική για όλα μας, καθώς ξεπεράσαμε όσα εμπόδια συναντήσαμε κατά τη διοργάνωση – χαρακτηριστική ήταν η δυσκολία στην εύρεση χώρο, όπως και πανελλαδικά. Δυστυχώς ακόμα και στην πόλη της Πάτρας, που η δημοτική αρχή διακηρυκτικά στηρίζει πρωτοβουλίες πολιτισμού, έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα, η κατάσταση δεν είναι πιο εύκολη. Σε μια πόλη, λοιπόν, που η ευαισθησία σε πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα πέραν αυτών που διεξάγει η Δημοτική Αρχή φάνηκε το λιγότερο επιλεκτική, η διοργάνωση του φεστιβάλ υπερέβη τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες. Καθοριστική σε αυτό υπήρξε η εμπλοκή κόσμου, ειδικά εκείνου που για πρώτη φορά συμμετείχε στην προετοιμασία/στήσιμο! Η επιτυχία του φεστιβάλ δείχνει πως η συντροφικότητα, η όρεξη και η αλληλεγγύη είναι τα «εφόδια» που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε τον κόσμο της ανατροπής.
Κρήτη: Αναιρέσεις στην «καρδιά» του υπερτουρισμού και επανεξόρμηση (Τζένη Σκεύη)
Το φεστιβάλ Αναιρέσεις στα Χανι αποτέλεσε την αφετηρία των φεστιβάλ Κρήτης για φέτος! Εκατοντάδες κόσμου γέμισε το πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών για ένα διήμερο γεμάτο πολιτικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το φετινό Φεστιβάλ στάθηκε – μεταξύ άλλων – στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, αυτό της υπερτουριστικοποίησης. Στην εκδήλωση “Greek Summer is not a state of mind” αναλύθηκαν σε μια πλούσια κουβέντα οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού στις ζωές των κατοίκων αλλά και φοιτητών των Χανίων.
Επόμενες στάσεις στο νησί αποτέλεσαν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Αμφότερα τα φεστιβάλ πρόσφεραν βραδιές γεμάτες με πολιτική, μουσική και διασκέδαση. Στο Ρέθυμνο το φεστιβάλ άνοιξε με μια εκδήλωση για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και την ανάγκη για αντιπολεμική, διεθνιστική απάντηση από τους λαούς, ενώ προβλήθηκε η ταινάι μικρού μήκους «ΔΗΚΕΟΣΙΝΙ» της Χριστίνας Χαρχαρίδη. Το ταξίδι του Φεστιβάλ στην Κρήτη έκλεισε με τη διοργάνωση στο Ηράκλειο της εκδήλωσης: «Με την απελευθερωτική παιδεία των κοινωνικών αναγκών! Ενάντια στην εκπαίδευση αγοράς – ΕΕ – κεφαλαίου» ανοίγοντας και εν όψει της νέας χρονιάς για τις αναγκαίες αντιστάσεις που πρέπει να χτιστούν, παίρνοντας παράδειγμα και από το φοιτητικό κίνημα της χρονιάς που πέρασε.
Βόλος: Επιστροφή στην πόλη με στόχο την καθιέρωση! (Ζαχαρίας Γεωργιάδης)
Το φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024 επέστρεψε δυναμικά στον Βόλο μετά από δύο χρόνια και μάλιστα στον χώρο της αρχιτεκτονικής, παρά το ευρύτερο κλίμα αποστείρωσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει η πρυτανεία. Καθοριστική ήταν η συμβολή όχι μόνο των φοιτητών/τριων της νΚΑ, αλλά και ενός ευρύτερου κύκλου αγωνιστών/ροών, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν και έστησαν φεστιβάλ για πρώτη φορά. Τις εκδηλώσεις και τα περίπτερα του χώρου προσέλκυσε πολύς κόσμος, με ιδιαίτερη αναφορά στο περίπτερο που ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, μιας και ο Βόλος έχει δοκιμαστεί έντονα μέσα σε λίγα χρόνια από περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και την καταστροφική δράση της ΑΓΕΤ-Lafarge που ρυπαίνει τον αέρα μας με την καύση σκουπιδιών. Το θετικό πρόσημο που αφήνει η επιστροφή του φεστιβάλ χαρίζει ελπίδα για την ακόμα καλύτερη γείωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην πόλη.
Πρέβεζα: Θεσμός οι Αναιρέσεις στην πόλη (Μυρτώ Κωστόγιαννη)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Πρέβεζα! Στο κέντρο του πολιτικού προγράμματος βρέθηκε η εργασιακή επισφάλεια που επικρατεί κατά την τουριστική σεζόν. Η εκδήλωση «το τουριστικό “θαύμα” στις πλάτες των εργαζομένων και η απάντηση του εργατικού κινήματος», ένα «καυτό» θέμα για μια περιοχή με έντονη τουριστική «ανάπτυξη» προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον. Οι ομιλητές παρουσίασαν την κατάσταση και την εξέλιξη που επικρατεί στο χώρο του επισιτισμού – τουρισμού ειδικά για τους νέους, τις συνθήκες εργασίας, ενώ ανέδειξαν τον ρόλο του τοπικού και κεντρικού κράτους και της ΕΕ στην υλοποίηση των αντεργατικών νόμων καταρρίπτοντας τελικά το αφήγημα ότι οι νέοι δε θέλουν να δουλέψουν και κατέληξαν στην αναγκαιότητα του συλλογικού δρόμου και αγώνα μέσα από τα σωματεία και τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας που να καλύπτει και να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.