«Η πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου πρέπει να είναι μια κινητοποίηση μέσα από την ίδια τη βάση των υγειονομικών και να μην επαναπαυτούμε μόνο σε αποφάσεις κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων», δηλώνει στο Πριν ο Διευθυντής Νευροχειρούργος στο ΓΝ Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. «Αν δεν έχουμε συνολική ανατροπή πολιτικής ριζική, δεν θα υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μερικούς μήνες», προσθέτει.
Συνέντευξη στην Ιωάννα Καρδάρα
Οι υγειονομικοί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα εκφράζετε τις έντονες αντιδράσεις σας απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ΕΣΥ. Τι επιχειρεί το υπουργείο Υγείας;
Επιχειρείται η με κάθε τρόπο διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και του δωρεάν της χαρακτήρα. Ταυτόχρονα επιχειρείται η με κάθε τρόπο ενίσχυση και κρατικοδίαιτη χρηματοδότηση των μεγάλων ομίλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων. Πλέον έχουμε μια καινούργια εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι θα χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια με πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για να κάνουν και αυτά απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων διότι το κοινοτικό χρήμα ουσιαστικά είναι δημόσιο χρήμα. Παράλληλα, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο που διαλύει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν ψυχικής υγείας.
Πώς προωθείται λοιπόν η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος περίθαλψης;
Αυτό γίνεται σαφές με τα συνοδά μέτρα. Το πρώτο είναι η επέκταση του «δικαιώματος ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, το οποίο θα σημαίνει ότι κάποιοι γιατροί, που θα είναι μια μειοψηφία, θα μπορούν να εκβιάζουν ασθενείς του δημόσιου νοσοκομείου να μετατρέπονται σε πελάτες, και να οδηγούνται στα νύχια των ιδιωτών μεγαλοκλινικάρχων. Το δεύτερο, το οποίο έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέχρι στιγμής, είναι η αλλαγή του εφημεριακού καθεστώτος των νοσοκομείων της Αττικής, έτσι ώστε να εφημερεύουν κάθε μέρα. Αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν καμία προγραμματισμένη ιατρική πράξη. Θα κάνουν μόνο τις επείγουσες ιατρικές πράξεις και κάποιες πολύωρες απαιτητικές που δεν μπορούν να γίνουν στις ιδιωτικές κλινικές. Ο στόχος είναι όλη η μεσαία μεγάλη μάζα των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και λοιπών ιατρικών πράξεων διαρκείας 3-4 ωρών να κατευθύνεται προς ιδιωτικές κλινικές και με αυτούς τους τρόπους να ενισχυθούν οι ιδιοκτήτες τους. Οι υγειονομικοί τα ζουν αυτά και τα βιώνουν καθημερινά ταυτόχρονα με την αυταρχική συμπεριφορά διοικητών νοσοκομείων και διοικητών υγειονομικών περιφερειών.
Δηλαδή, με τι αυταρχικές συμπεριφορές έρχεστε αντιμέτωποι;
Εξακολουθούμε και έχουμε καθημερινά φαινόμενα πειθαρχικών διώξεων και καθαιρέσεων γιατρών επειδή λένε την αλήθεια είτε σε δημόσιες δηλώσεις τους είτε σε υπηρεσιακά έγγραφα. Όπως η πειθαρχική δίωξη στον αγγειοχειρούργο του νοσοκομείου Καβάλας με κλίση σε απολογία, όπως στον πνευμονολόγο του νοσοκομείου Σύρου αλλά και η καθαίρεση της επιστημονικής υπεύθυνης του Κέντρου Υγείας Γυθείου Λακωνίας. Οι τρεις συνάδελφοι δεν είναι συνδικαλιστές, ούτε είχαν καμία ενασχόληση με τη συνδικαλιστική δράση. Απλά σαν γιατροί ανέφεραν υπηρεσιακά ή και δημόσια προβλήματα και ελλείψεις που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους. Ταυτόχρονα, όπως προωθείται από κάποιες ΥΠΕ, συμβασιούχοι υποχρεούνται να υπογράψουν ένα σύμφωνο φίμωσης, που δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία. Ουσιαστικά είναι ένα σύμφωνο ομερτά, να μην μιλάνε για τα προβλήματα των νοσοκομείων. Αυτό πλασάρεται από τις διοικήσεις ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα ασθενών. Είναι ψέμα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων ασθενών, καλύπτεται από άλλες νομοθεσίες που είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Είναι μια προσπάθεια για φίμωση και τρομοκράτηση, για να μην μιλάνε οι υγειονομικοί για συγκεκριμένα προβλήματα.
Υπάρχει μια κλιμάκωση της δυσαρέσκειας στη μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών όσο και του υπόλοιπου λαού, δηλαδή των χρηστών υγείας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική
Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής;
Στα νοσοκομεία της Αττικής, αυτό που παρατηρείται πολύ έντονα τους τελευταίους μήνες είναι μια τεράστια και κλιμακούμενη ασφυξία για δύο λόγους. Από τη μία οι ελλείψεις προσωπικού στα ίδια τα νοσοκομεία και από την άλλη η λειτουργική κατάρρευση πολλών μικρότερων νοσοκομείων, κυρίως της περιφέρειας οδηγεί πολύ περισσότερα περιστατικά προς τα μεγάλα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων. Ο υπουργός Υγείας λέει τα πιο απίστευτα ψέματα για να δικαιολογήσει αυτή την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικού πριν από λίγες μέρες που του απαντάει συγκεκριμένα ένα-ένα σημείο στα ψέματα που λέει για το θέμα των ράντζων.
Ποιοι έχουν ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση στο ΕΣΥ εκτός από το ίδιο το υπουργείο;
Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του. Πρώτον απεμπόλησε δικές του προσωπικές δεσμεύσεις που είχε δώσει εδώ και 4,5 χρόνια. Την Άνοιξη του 2020 είχε κάνει δύο δημόσιες δεσμεύσεις, τότε που μας αποκαλούσε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Είχε πει ότι θα μονιμοποιούταν όλο το επικουρικό υγειονομικό προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό και δεύτερον ότι το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ θα εντασσόταν σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μετά, τον Ιούνιο του 2023 είχε δεσμευτεί για 10.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού μες στο 2023. Από αυτές δεν έγινε σχεδόν καμία. Τρίτη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού, το 2024 μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου είπε ότι το πρόβλημα της περίθαλψης το ανέφερε ο ίδιος ως ένα από τα πρώτα και βασικά προβλήματα καθημερινότητας. Η απάτη και το ψέμα ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα έχει τεράστιες ευθύνες και το σύνολο της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Τα μεν κυβερνητικά μνημονιακά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για όταν κυβερνούσαν, αλλά και ως αντιπολίτευση σε επίπεδο ηγεσίας, έχουνε πάρα πολύ ρηχή αντιπολίτευση για τα θέματα περίθαλψης. Επίσης βλέπουμε μια μεγάλη διγλωσσία από το ΚΚΕ. Ενώ έχει μία αγωνιστική φρασεολογία στα λόγια, στα έργα δεν προωθεί ούτε την κλιμάκωση των κλαδικών κινητοποιήσεων των υγειονομικών ούτε το αγωνιστικό συναπάντημα με άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα με τους κλάδους εκπαιδευτικών κλπ. Χρειάζεται πλέον συνολική ανατροπή πολιτικής. Αν δεν έχουμε συνολική ανατροπή πολιτικής ριζική, δεν θα υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μερικούς μήνες.
Τι σηματοδοτεί λοιπόν η πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου;
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μισθολογική απαξίωση, με την εφημεριακή και εργασιακή υπερεξόντωση και με όλο το πακέτο, έχουν δημιουργήσει μια οικουμενική δυσαρέσκεια, μέσα στους υγειονομικούς. Είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί που εξακολουθούν και στηρίζουν ενεργά αυτήν την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από γενικότερες κομματικές τοποθετήσεις. Η πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου που έχει προκηρυχθεί από την ΠΟΕΔΗΝ και από την ΟΕΝΓΕ είναι το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού. Πρέπει να είναι μια κινητοποίηση μέσα από την ίδια τη βάση των υγειονομικών και να μην επαναπαυτούμε μόνο σε αποφάσεις κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων. Υπάρχει μια κλιμάκωση της δυσαρέσκειας στη μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών όσο και του υπόλοιπου λαού, δηλαδή των χρηστών υγείας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία και πρέπει να εκφραστεί μαζικά.