Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Δύο νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια και περιουσίες και τουλάχιστον 71.402 στρέμματα καμένων αγροτικών και δασικών εκτάσεων (στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus στις 3/10).
Αυτός είναι ο «μαύρος» απολογισμός που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 29/9 στα Ροζενά Κορινθίας και για πέντε ολόκληρες μέρες εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Σύμφωνα με το meteo, από το 2010 μέχρι φέτος έχουν καεί στην περιοχή περισσότερα από 180.000 στρέμματα, δηλαδή το 8% της συνολικής επιφάνειας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Μια καταστροφική φωτιά την οποία, με ωμή κυνικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε ως απλή «εκκρεμότητα». «Ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να τελειώσουμε με αυτή την εκκρεμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη 1/10. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη – για πολλοστή φορά – τραγική ανικανότητα και ανεπάρκεια του επιτελικού του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες, έσπευσε να προαναγγείλει την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει από την 1η Μαΐου και λήγει στις… 31 Οκτωβρίου. Κάτι νέο έπρεπε άλλωστε να «σκαρφιστεί» καθώς η προπαγάνδα περί «μίας μόνο πυρκαγιάς που ξέφυγε στην Ανατολική Αττική» και των μόνιμων «ακραίων καιρικών φαινομένων», είχε καταρρεύσει πλήρως.
«Εαν μας ρωτάτε αν στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου περιμέναμε ότι θα είχαμε μία τόσο μεγάλη δυσκολία, σας λέμε ότι προφανώς όχι, δεν περιμέναμε σε αυτήν τη χρονική περίοδο να έχουμε τόσες πολλές ενάρξεις και (τόσες) δύσκολες πυρκαγιές», παραδέχτηκε χωρίς ίχνος ντροπής από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας. Ποια ντροπή άλλωστε, αφού μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις των πολύπειρων 2.500 εποχικών πυροσβεστών, οι οποίες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, δεν θα ανανεωθούν.
Παράλληλα, πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα της αποκλειστικά ατομικής ευθύνης σε όλα, δεν ξέχασε να εκφράσει τη λύπη του για την… κουλτούρα ανταπόκρισης των πολιτών στο «112», αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα δύο θύματα δεν άκουσαν τις προτροπές των πυροσβεστών να μην κατευθυνθούν προς το μαντρί ενός φίλου τους για να τον βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), η οποία έσπευσε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σε άνδρα που προέβη σε θερμές εργασίες (κάπνισμα μελισσιών) την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
«Απουσία κεντρικού σχεδιασμού, κουρασμένο πυροσβεστικό προσωπικό και κλιματική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με τραγικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων. Το βασικό μέτρο για την κυβέρνηση σε κάθε πυρκαγιά είναι η εκκένωση, για να μη χρεωθεί ανθρώπινα θύματα, για να ακολουθήσει η απόδοση ευθυνών στους πληγέντες στο όνομα της “ατομικής ευθύνης”», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορινθίας.
«Τι θα γινόταν άραγε και μέχρι που θα έφτανε η φωτιά αν ξεσπούσε στην καρδιά του καλοκαιριού και όχι τέλη Σεπτέμβρη που ήταν εφικτό να διατεθεί προσωπικό και μέσα;», αναρωτιέται πολύ εύστοχα.