▸182 Παλαιστίνιοι αθλητές και άνθρωποι του αθλητισμού έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του ειδησεογραφικού site του BBC. Κάποιοι λίγοι Παλαιστίνιοι αθλητές της διασποράς κατάφεραν να φτάσουν στο Παρίσι και να εκπροσωπήσουν τη βασανισμένη πατρίδα τους. Ανάμεσά τους και η Παλαιστινο-αμερικανίδα Βάλερι Ταράζι που θα αγωνιστεί στην κολύμβηση και ήταν η σημαιοφόρος της παλαιστινιακής ομάδας.. Δηλώνει περήφανη για την παλαιστινιακή καταγωγή της και ότι με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες θέλει να τιμήσει τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων νεκρών Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και τέσσερις συγγενείς της που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού από τους Ισραηλινούς ενώ είχαν καταφύγει σε έναν ναό.
Άλλοι αθλητές δεν στάθηκαν τόσο «τυχεροί», όπως ο νεαρός δρομέας στα 1.500 μέτρα Ταμέρ Καούντ, που πέρυσι εκπροσώπησε δύο φορές τη χώρα του σε διεθνείς αγώνες, στην Αλγερία και την Κίνα. Όμως τώρα δεν μπορεί να φύγει από τη Γάζα ούτε να προετοιμαστεί κανονικά, ενώ ακόμα και ο προπονητής του σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.
Να ακουστεί παντού. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. FREE #PALESTINE. Η φωνή της αντίστασης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο #Παρίσι. Εκεί όπου η υποκρισία της «Ολυμπιακής Εκεχειρία» περισσεύει. Σταματήστε τη γενοκτονία! Ειρήνη και Ελευθερία! #Paris2024 #Olympics #Paris2024gr #OlympicGames pic.twitter.com/4hoTGkN715
— Μένουμε Ενεργοί – Ενημέρωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) July 26, 2024
Το σπίτι του Ταμέρ στη Γάζα έχει καταστραφεί ενώ δύο φορές αυτός και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μετακινηθούν. Τώρα ζουν σε μια σκηνή στο Ντεϊρ ελ-Μπαλά, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας ενώ το στάδιο όπου κάποτε έκανε προπόνηση ο Ταμέρ έχει βομβαρδιστεί και μετατραπεί σε ερείπια. Ωστόσο, ο ίδιος εξακολουθεί να προπονείται, να τρέχει (πάνω σε τσιμέντο) και να ελπίζει.
Ας σημειωθεί ότι από το 1995 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, όπως το έχουν κάνει και τα τρία τέταρτα των χωρών-μελών του ΟΗΕ, όμως δεν το έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.
Θέλουν να φύγω. Αλλά εγώ είμαι εδώ. Οι άνθρωποι μας έλεγαν ‘βγάλτε τη σημαία σας, βγάλτε τη μπλούζα σας. Δεν θέλουμε να βλέπουμε την Παλαιστίνη πάνω της. Φανταστείτε να ήταν η χώρα σας».
— Μένουμε Ενεργοί – Ενημέρωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) July 28, 2024