του Γιώργου Λαουτάρη
Στην παγίδα της ενσωμάτωσης έχει πέσει η διοργάνωση του Athens Pride, της εκδήλωσης υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας.
Το φετινό σύνθημα της διοργάνωσης μοιάζει να βγήκε από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1960: «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» και «Άνδρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Μια αναφορά στις καινοτόμες τότε αναλύσεις της Σιμόν Ντε Μποβουάρ και των άλλων ριζοσπαστών διανοητών για το «κοινωνικό φύλο» που εγκαινίασε τις ακμάζουσες σήμερα σε όλη τη Δύση σπουδές του φύλου. Η κεντρική διεκδίκηση του Athens Pride είναι με αυτό το σύνθημα η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με άλλα λόγια η ακώλυτη δυνατότητα των ατόμων να δηλώνουν στο κράτος το φύλο τους κατά βούληση.
Πάντως, η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο· σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Νίκη επομένως για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Pride; Όχι ακριβώς.
Τα ευρύτερα ζητήματα διεκδίκησης δικαιωμάτων που κάνουν χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Pride, με πραγματική υπερηφάνεια και καλή διάθεση, χωρίς τις δεύτερες σκέψεις του κοινωνικού στιγματισμού, πόρρω απέχουν από το σύνθημα στην αφίσα των διοργανωτών. Ένα οικονομικό σύστημα που καταπιέζει τους ανθρώπους σε όλες τις μορφές της κοινωνικής τους ζωής, στην εργασία πρωτίστως αλλά ακολούθως και στις διαπροσωπικές σχέσεις, δεν αλλάζει με επιμέρους νομικές «νίκες», που απλώς ρυθμίζουν λεπτομέρειες στις σχέσεις των πολιτών έναντι του κράτους. Δεν μπορεί παρά να προβληματίζει τους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες το γεγονός ότι η πορεία του Pride υποστηρίζεται από 17 πρεσβείες ξένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, κράτη με κυβερνήσεις που έχουν τσακίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Άλλωστε, το πρόβλημα του Pride δεν μπορεί να κρυφτεί: Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινότητας για την οποία υποτίθεται ότι γίνεται η όλη διεκδίκηση, τα διεμφυλικά λεγόμενα άτομα ή αλλιώς «τρανς», στέκονται έξω και κριτικά: Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «στέκεται διχαστικά και εκλαμβάνεται αμφιλεγόμενα, όπως άλλωστε είναι η εν γένει συμπεριφορά της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride, και ουδεμία σχέση έχει με το αίτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, που και φέτος απέχει από τη διοργάνωση, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων την αδιαφάνεια (οικονομική και όχι μόνο) που χαρακτηρίζει την οργανωτική επιτροπή.