Γιώργος Μουρμούρης
▸ Συνεχείς παρεμβάσεις των συγγενών, λήξη «σφυρίζει» η κυβέρνηση
«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος». Το δίστιχο αυτό του Χριστιανόπουλου θυμίζει η αντίθεση ανάμεσα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συγκαλυφθεί και να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, και της διευρυνόμενης αποφασιστικότητας των συγγενών των θυμάτων και πολλών χιλιάδων ανθρώπων να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στο εδώλιο.
Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από εξελίξεις και στα δύο επίπεδα. Από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, ξεχώρισε η παρουσία της προέδρου της επιτροπής «Τέμπη 2023», Μαρίας Καρυστιανού, στο ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για διεθνοποίηση του ζητήματος.
«Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717 παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού. «Το πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν καν δηλωμένο. Μέσα σε πέντε μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά έξι μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε “να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία”», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά στην εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη που συντελείται εντός συνόρων οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν να προβάλλουν ως αντίβαρο, ωστόσο η ΕΕ στο σύνολό της φέρει βαρύτατες ευθύνες για σειρά παραγόντων που συντέλεσαν στο δυστύχημα με τους 57 νεκρούς. Μεταξύ άλλων για την πολυδιάσπαση του ΟΣΕ και την εκποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την υποβάθμιση του σιδηροδρόμου με την αποψίλωσή του από προσωπικό, την προώθηση των εργολαβιών και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων κλπ.
Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, την προηγούμενη εβδομάδα ξεχώρισε η συζήτηση στη Βουλή του «πορίσματος» της ΝΔ, που αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα (τον σταθμάρχη της Λάρισας και τους δύο μηχανοδηγούς). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης υποστήριξε ξανά πως εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. «Ξεχνώντας» πως τα συστήματα ασφάλειας δεν υπάρχουν για… μόστρα, αλλά ακριβώς για να προλαμβάνουν ένα δυστύχημα σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους – όπως απέδειξε πρόσφατα και το παρολίγον δυστύχημα στις Αχαρνές που απετράπηκε χάρη στη τηλεδιοίκηση.
Συνολικά η κυβέρνηση εμφανίστηκε προκλητικά απαξιωτική έναντι των διεκδικήσεων των συγγενών των θυμάτων και της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης, με τον πρωθυπουργό να απουσιάζει και ελάχιστους «γαλάζιους» βουλευτές να βρίσκονται στα έδρανα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.3.24)