Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Την πολιτική ηγεμονία του επιθυμεί να εδραιώσει ο Κ. Μητσοτάκης
Το τέλος της μεταπολίτευσης επιχειρούν να σφραγίσουν για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων και του συνεδρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την ίδρυση της ΝΔ. Στις εκδηλώσεις αυτές η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να προσδώσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πανηγυρικό χαρακτήρα. Το επικείμενο 15ο συνέδριο της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, χαρακτηρίζεται ως «συνέδριο αρχών και θέσεων» και στις εργασίες του θα συμπεριληφθούν επετειακές εκδηλώσεις. Μέσα στις επόμενες μέρες, λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η αρμόδια επιτροπή του συνεδρίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι
πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ, η αμφίπλευρη διεύρυνση προς τον «εκσυγχρονιστικό χώρο» με ταυτόχρονη συγκράτηση της ακροδεξιάς «εντός» ΝΔ αλλά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ.
Τα «γαλάζια γενέθλια» διόλου τυχαία συνδυάζονται με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις παράκαμψης του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με προοπτική κατάργησης του άρθρου 16 σε δεύτερο χρόνο. Σε αυτήν τη βάση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδραστικές θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» που ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες του και συνδιοργάνωσαν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η «μεγάλη ατέλεια» της χώρας παραμένει η «ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», η οποία προφανώς θεωρεί ότι πρέπει να μεταβληθεί υπέρ των δεύτερων.
Επίσης, υποστήριξε ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο πρώιμος λαϊκισμός τον οποίο καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε και για τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας τη δεκαετία του 1980. Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη διαμάχη με την Αριστερά και τις ιδέες της στην εξωτερική και οικονομική πολιτική ως σύγκρουση μεταξύ «λαϊκισμού» και «ρεαλισμού». Όπως σημείωσε, «συνολικά ο ρεαλισμός και η προσήλωση στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας τελικά επικράτησε» με τελική πράξη την «κωλοτούμπα» Τσίπρα και την υπογραφή του 3ου μνημονίου το 2015. Μια εξέλιξη που, κατά τη γνώμη του, εκφράζεται και στη σημερινή εκλογική ηγεμονία της ΝΔ. Πιο ωμά διατύπωσε την άποψη του για τους σημερινούς συσχετισμούς ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην τηλεόραση του
ΑΝΤ1. Για τον Μ. Βορίδη, «όσο πιο περιορισμένη είναι η αντιπολίτευση, τόσο το καλύτερο. Όσο μικρότερη είναι η επιρροή της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο». Όπως έγραψε, ωστόσο, ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, με το κενό συστημικής αντιπολίτευσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να διοχετευθούν ο θυμός και η απελπισία ενός κομματιού της κοινωνίας, ειδικά των νέων, στο «μπάχαλο» και στον δρόμο. Αυτή τη δημιουργία μιας «απρόβλεπτης» εκρηκτικής κατάστασης, ανάλογης της περιόδου 2010-12, ξορκίζει σήμερα η κυβέρνηση. Από μια ανάλογη εξέλιξη επιχειρεί να θωρακιστεί το σύστημα στοχοποιώντας τις αντιστάσεις, αυστηροποιώντας τον ποινικό κώδικα και περιορίζοντας τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.3.24)