Χρίστος Κρανάκης
Απανωτά μαθήματα «νομιμότητας» προσφέρει μερίδα των ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Ένα τέτοιο «μάθημα» επιχείρησε να δώσει δημοσιογράφος σε τηλεοπτική εκπομπή σε φοιτήτρια. «Ορίζει ο νόμος ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες;», «πρέπει όλοι μας να εφαρμόζουμε τους νόμους;», επαναλάμβανε.
Πάνω στην παραπάνω νομικίστικη λογική, χτίζεται μία επιχειρηματολογία με οργουελική «εσάνς», που αναπαραγάγει διαρκώς την παράνομη φύση των καταλήψεων και καταλήγει στο να προτείνει/υπεραμύνεται των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια. Φυσικά ποτέ δεν λείπει το συμπληρωματικό ιδεολόγημα περί μειοψηφιών. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει δύο (αποτυχημένες) απόπειρες ανοίγματος κατάληψης φοιτητικών συλλόγων (Νομική Κομοτηνής και Νομική Θεσσαλονίκης) και άλλες δύο εισβολές/επιθέσεις σε καταλήψεις πρυτανειών (ΕΜΠ και ΑΠΘ).
Η σκληρή ιδεολογική τοποθέτηση που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα και καλεί σε «εδώ και τώρα» βίαιες κατασταλτικές επεμβάσεις απέναντι στο μαζικό φοιτητικό κίνημα, δεν «συγκινείται» από τι πραγματικά συμβαίνει στις σχολές, Μέσω ψευτοεπιχειρημάτων περί «μειοψηφιών» και «μη κοινωνικής νομιμοποίησης των καταλήψεων» καλλιεργεί το έδαφος για επεμβάσεις στις σχολές. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει, όμως, παρασάγγας…
Στη Νομική ΔΠΘ για παράδειγμα, το σαθρό αφήγημα περί «μειοψηφίας» που έχει καταλάβει παράνομα τη σχολή καταρρέει εύκολα καθώς, σύμφωνα με τη Χριστίνα Ζαμπετάκη, μέλος του φοιτητικού συλλόγου, στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης μονάχα το αγωνιστικό πλαίσιο κατάληψης έλαβε 155 (!) ψήφους όταν η επίσημη απαρτία είναι 180, ενώ αρκετές εκατοντάδες φοιτητές/τριες είχαν υπογράψει υπέρ της διεξαγωγής της. Ταυτόχρονα, όπως, αναφέρει, η επέμβαση των ΜΑΤ όχι μόνο δεν «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο της σχολής, αλλά 400 άτομα προχώρησαν σε μαζική συζήτηση την αμέσως επόμενη ημέρα όπου αποφασίστηκε η επανακατάληψη της σχολής. Όσον αφορά τη ΔΑΠ που – υποτίθεται – εκφράζει την «πλειοψηφία» των σχολών, παρέμεινε εξαφανισμένη για αρκετές ημέρες. Το ίδιο ίσχυσε και για την πόλη της Κομοτηνής. Πάνω από 400 άτομα στάθηκαν για ώρες απ’ έξω από το δικαστικό Μέγαρο για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και καθηγητές της σχολής…
Ομοίως και στη Νομική ΑΠΘ – ίδρυμα που παρουσιάζεται, συχνά πυκνά, ως «άντρο καταληψιών» -, το μέλος του συλλόγου Γιάννης Κατσένης αναφέρει πως στη συνέλευση που αποφάσισε την κατάληψη στην οποία επενέβη η Αστυνομία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, αριθμός που την κατατάσσει στην δεύτερη πιο μαζική συνέλευση που έχει διεξαχθεί στον σύλλογο τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα τα νούμερα δεν χωράνε αμφισβήτηση με το πλαίσιο κατάληψης να συγκεντρώνει 265 ψήφους έναντι 80 του πλαισίου «ανοιχτής σχολής». Όσον αφορά το επιχείρημα περί «έλλειψης κοινωνικής νομιμοποίησης της κατάληψης» μάλλον πρέπει να στοχεύσει στην αντίθετη κατεύθυνση και συγκεκριμένα προς τον Κοσμήτορα της σχολής. Εκείνος, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τους φοιτητές να παρουσιαστούν στη σχολή για να κατοχυρώσουν την επαναλειτουργία της και να δώσουν μαθήματα. Το αποτέλεσμα; Δεν βρέθηκε ούτε ένας φοιτητής να στηρίξει το κάλεσμα του Κοσμήτορα, ενώ και όσοι εργαζόμενοι επέστρεψαν για λίγες ώρες στα πόστα τους πολύ γρήγορα τα εγκατέλειψαν. Από την άλλη μπάντα, η έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου – που πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην εισβολή – μάζεψε 200 άτομα σε μόλις τρεις ώρες! Σύσσωμοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης…
Παρόμοια με τα ψέματα ακούγονται πριν τις επιθέσεις στις σχολές είναι και αυτά που τις διαδέχονται. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ράδιο δήλωσε πως οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια έχουν πραγματοποιηθεί ομαλά και χωρίς «ατυχήματα». Βέβαια, σε μαρτυρία της στο ΠΡΙΝ, μέλος του φοιτητικού συλλόγου Νομικής του ΔΠΘ η οποία συνελήφθη κατά την αστυνομική επέμβαση, φαίνεται πως τα πράγματα δεν κύλησαν και τόσο «ομαλά»… Όπως περιγράφει, τα ΜΑΤ «μας ζήτησαν να βγούμε από τον πανεπιστημιακό χώρο, αφού εμείς αρνηθήκαμε μας περικύκλωσαν και μας έβγαλαν έξω. Βγαίνοντας άρχισαν να μας σπρώχνουν ώστε διά της βίας να μπούμε μέσα στην κλούβα και να μας ειρωνεύονται. Επίσης δεν δίστασαν να χτυπήσουν συμφοιτητές μας! Μείναμε στο ΑΤ για 6 ώρες και κατά την κράτηση μας δεν μας έδιναν καμία πληροφορία για το ποια είναι η νόμιμη διαδικασία ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την κατηγορία που μας βάρυνε και για το τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια». Το πόσο «ομαλά» καταλήγουν οι αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστήμια, το αποδεικνύουν και οι εικόνες με τις επιθέσεις δικυκλιστών της ΕΛΑΣ σε φοιτητές στο ΕΜΠ (στις αρχές του κινήματος), η εισβολή αστυνομικών από το υπόγειο parking της πρυτανείας του ΑΠΘ στο χώρο που διεξαγόταν Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων, η ρίψη δακρυγόνων στο προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής επίσης στο ΑΠΘ κ.ο.κ..
Με πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις για 7η βδομάδα ακούστηκε το μεγάλο #ΟΧΙ_ΣΤΑ_ΙΔΙΩΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Ο αγώνας μπαίνει σε νέα φάση καθώς η #κυβερνηση δηλώνει ότι θα φέρει το νόμο προς ψήφιση αρχές Μαρτίου! #antireport #καταληψεις #φοιτητες pic.twitter.com/OEqoCnT4zh
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) February 22, 2024
Ξεσηκωμός κατά του νομοσχεδίου, στις 7-8 Μάρτη στην ολομέλεια της βουλής
Σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση καταθέτει μέσω του υπουργού Παιδείας το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι το κείμενο να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και να ψηφιστεί την επομένη 8 Μαρτίου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν κάνει σαφή την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο την ακύρωση της ψήφισης.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν, για 7η σερί εβδομάδα, δεκάδες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, το πανό των Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας που προπορευόταν της πορείας έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στη Νομική του ΑΠΘ. Πίσω του ακολουθούσαν δεκάδες πανό φοιτητικών συλλόγων που απαιτούσαν την απόσυρση του ν/σ και την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στα Προπύλαια γιγαντοπανό Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού έθετε το ζήτημα της ΕΔΕ απέναντι στον αγωνιστή εργαζόμενο του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, αναγράφοντας «Όχι στις Διώξεις. Όχι στις απολύσεις στο ΕΚΠΑ. Κοινός αγώνας φοιτητών – εργαζομένων». Όμορφη στιγμή αποτέλεσε αυτή της συνάντησης της πορείας των απεργών γιατρών και υγειονομικών με την πορεία των φοιτητών, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης. Μετά το τέλος της πορείας, διεξήχθη Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων στο κτίριο της Νομικής ώστε να κλιμακωθούν οι αγωνιστικές δράσεις.
Στη Θεσσαλονίκη, στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό του συλλόγου Νομικής δίνοντας τον τόνο πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησής του από κράτος και πρυτάνεις. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα με προορισμό το ΥΜΑΘ ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το ΑΠΘ ώστε να διεξαχθεί συντονιστικό. Για ακόμα μία φορά, η παρουσία των ΜΑΤ σε απόσταση «αναπνοής» από το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν προκλητική.