Βαγγέλης Νάνος
Η πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους
Κοινό μέτωπο εργαζομένων, φτωχομεσαίων αγροτών και νεολαίας για έξοδο από την ΕΕ
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν και προωθούν, στο πρόγραμμα της επταετίας 2021-2027, τις δικές τους στρατηγικές απαντήσεις. Πρόκειται για πολιτικές με βαθύ ταξικό περιεχόμενο. Συνοπτικά οι άξονες που θα στηρίξουν και έχουν συμφωνήσει το επόμενο διάστημα είναι:
Πρώτο, το «Πράσινο Συμβόλαιο» της ΕΕ (Green Deal). Πρόκειται για τις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και θα πραγματοποιηθούν από τους υπαίτιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, δηλαδή τις πολυεθνικές εταιρείες της ενέργειας και του αγροτοδιατροφικού τομέα. Το «πρασίνισμα» της παραγωγής θα γίνει η λεωφόρος για άντληση τεράστιων χρηματοδοτικών πακέτων από το κεφάλαιο.
Δεύτερο, το «Ταμείο Ανάκαμψης» το οποίο πλασάρεται υποτίθεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την Ελλάδα, στην ουσία πρόκειται για αναδιανομή πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών χωρών και περιοχών της ΕΕ, για επιχορηγήσεις δηλαδή που – όταν δοθούν – θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.
Τρίτο. η νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει: Την περικοπή των επιδοτήσεων και ταυτόχρονα τον αναπροσανατολισμό τους σε όφελος αποκλειστικά του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών. Το «πράσινο περιτύλιγμα» της ΚΑΠ, με διάθεση του 20% των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων σε διάφορα ημίμετρα (αγροδασοπονία και δάσωση αγρών, εναλλαγή καλλιεργειών, αμειψισπορές, αγραναπαύσεις, μετατροπή καλλιεργειών σε λιβάδια, χαμηλή βόσκηση ζώων αντί για υπερβόσκηση κ.ά.). Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συνοδευτεί από μεγαλύτερες δόσεις «πράσινης» δημαγωγίας και υποκρισίας, τη στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις επιτρέπουν να κυκλοφορούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τα νοθευμένα τρόφιμα.
Η νέα ΚΑΠ 2021-2027 («πράσινη» συμφωνία, επιπλέον αναπροσανατολισμός των επιδοτήσεων υπέρ των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων) βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Την ίδια ώρα, το μεγάλο κόστος (λιπάσματα, ζωοτροφές , πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ.), η συνεχιζόμενη συγκεντροποίηση παραγωγής και γης αλλά και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων δια μέσου εξαγορών και λουκέτων συμβάλλουν στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν παρατήσει κοπάδια και ήδη οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες φτιάχνουν δικά τους. Αυτή η κατάσταση βγάζει στο δρόμο και πολλούς που πίστευαν ότι θα την γλιτώσουν.
Το κόστος παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων έχει αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, ενώ με βάση πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) με την «πράσινη» συμφωνία, θα έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση -15% στο κύκλο εργασιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα (υπολογίζεται στα 11,5 δισ. ). Όλες αυτές οι προβλέψεις δεν παίρνουν υπόψη τους καύσωνες, την ξηρασία, τις πυρκαγιές, τους παγετούς και τις καταστροφικές πλημμύρες.
Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, η πλήρη υποταγή στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών και η συγκέντρωση της παραγωγής και του πλούτου σε λίγα χέρια, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο έχει βγάλει τους αγροτοκτηνοτρόφους στους δρόμους όλης της Ευρώπης.
Απέναντι στις στρατηγικές απαντήσεις του κεφαλαίου για το αγροτοδιατροφικό ζήτημα το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να δώσουν τη μάχη για κοινό μέτωπο των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας με τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για την έξοδο από την ΕΕ με πρόγραμμα πάλης που να περιλαμβάνει αιτήματα όπως τη δημιουργία μεγάλων περιφερειακών δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών χωρίς τους μεγαλοαγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις· τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και όλων των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας· τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων, ερευνητικών κέντρων, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα πάλης, μαζί με αποφασιστικές μορφές αγώνα (πραγματικά μπλόκα, σε απεργιακό συντονισμό τώρα με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που βρίσκονται στους δρόμους) αποτελούν αναγκαίους όρους για σύγκρουση με κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαμορφωθούν όροι ικανοποίησης των αιτημάτων επιβίωσης που έχουν οι αγωνιζόμενοι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.
*Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Γεωτεχνικών Β/Δ Ελλάδος, μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου-Νήσων
Καρότο και μαστίγιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αυξάνονται τα τρακτέρ στα μπλόκα, ζητούμενο η συνάντηση με το κίνημα στις πόλεις
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για την εγκατάλειψη της υπαίθρου προσφέροντας… τυράκια. «Κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο», αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν δίστασε να στείλει τα ΜΑΤ σε πολλές περιπτώσεις κατά των αγροτών για να αποτρέψει τα μπλόκα σε οδικούς κόμβους.
Η κυβέρνηση ωστόσο δείχνει ότι ακόμα και με τις πρώτες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου αναγκάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, απόδειξη ότι μόνο με κλιμάκωση και γενίκευση του αγώνα με πιο προωθημένες μορφές μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις. Με την τροπολογία Σκυλακάκη προβλέπεται να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυροπαθείς αγρότες, εξαγγελία που είχε ανακοινωθεί από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί! Επίσης παραχωρείται πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές, ενώ διαρρέουν από την κυβέρνηση ότι ίσως γίνουν κάποιες ενέργειες και με το αγροτικό πετρέλαιο με επιστροφή του ΕΦΚ και για το 2024.
Κρίσιμος κόμβος του αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος αποτελεί η έκθεση Agrotica στη ΔΕΘ όπου η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί σε μαζική παρουσία το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι. Μαζική είναι η παρουσία αγροτών με τρακτέρ σε διάφορα σημεία, ενώ ο πρώτος μεγάλος αποκλεισμός έγινε την Τετάρτη στην Αταλάντη στην ΠΑΘΕ, όπου η ίδια η Αστυνομία τελικά αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία εκτρέποντας τα οχήματα στο παράπλευρο οδικό δίκτυο. Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Ε65 προχώρησαν και οι αγρότες της Καρδίτσας. Αλλά και σε όλη την χώρα υπάρχει ξεσηκωμός καθώς νέα μπλόκα στήνονται καθημερινά από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, μέχρι τη Φλώρινα και τον Έβρο, ενώ η ενίσχυση των ήδη στημένων μπλόκων δείχνει ότι η τρομοκρατία και οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν πιάνουν τόπο.