Γιάννης Ελαφρός
▸ Απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο, χτυπάμε όλοι μαζί, όχι ο καθένας χωριστά
Σφίξαν τα γάλατα για την κυβέρνηση και τους κυβερνώντες σε όλη την ΕΕ. Χαλαρωμένη από τα «φιλικά ματσάκια» μέσα στη βουλή με την «Εθνική Συναίνεσης» με Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Βελόπουλο, Ζωή και τα άλλα παιδιά, βλέπει να αναβλύζουν από διαφορετικές πηγές τα υπόγεια ρεύματα της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι φοιτητικές καταλήψεις συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα, πετώντας στα σκουπίδια τις απειλές της κυβέρνησης και τις ακροδεξιές καυχησιές πως θα καθαρίσουν τα πανεπιστήμια. Οι αγρότες έχουν βγει μαζικά στους δρόμους, μπουκάρουν στις πόλεις και έχουν υποχρεώσει ήδη την κυβέρνηση σε ντροπιαστικές κωλοτούμπες: Τις πρώτες μέρες ήταν υποκινούμενοι, βγήκαν στον δρόμο χωρίς λόγο, επενέβησαν και τα ΜΑΤ. Όταν είδε το Μαξίμου πως τα μπλόκα φουντώνουν, άρχισαν τις γαλιφιές και τις μικρο-παροχές που θα έπρεπε να έχουν δώσει εδώ και μήνες.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: Την Πέμπτη έγινε απεργιακή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας για να μην απολυθούν συμβασιούχοι για χάρη των εργολάβων. Ο Ά. Γεωργιάδης πήγε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, αλλά έφαγε κράξιμο και αποχώρησε. Χωρίς να αναιρέσει την πολιτική επιλογή να βάλει μέσα τους ιδιώτες-εργολάβους, υποχρεώθηκε να υποσχεθεί ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των οικοδόμων και των τεχνικών. Καθημερινή είναι η αγανάκτηση του κόσμου για την ακρίβεια και τον μισθό και τη σύνταξη που δεν φτάνουν. Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά την υπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και τα φιλικά της ΜΜΕ να λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ για την αύξηση στον κατώτατο μισθό από την… Πρωταπριλιά, που βέβαια δεν θα καλύπτει τις πραγματικές απώλειες από τη λεηλασία. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου φέρνει στη βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ελπίζοντας να καλύψει τα υπόλοιπα θέματα και να βγει ο Μητσοτάκης… προοδευτικός.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τα κοινωνικά μέτωπα χωρισμένα. Δεν θέλει με τίποτα να συναντηθούν φοιτητές, αγρότες και εργάτες. Απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, που ξέρει πως δεν μπορεί να το ενσωματώσει λόγω της ισχυρής παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, χρησιμοποιεί το μαστίγιο (με ΜΑΤ και χημικά στη βουλή, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ) και την άθλια προπαγάνδα. Στους αγρότες χρησιμοποιεί προς το παρόν το καρότο. Όταν χρειαστεί, έχει καταστολή και για τις πλάτες τους.
Εντυπωσιακή και προκλητική είναι η κυβερνητική επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, που αποκαλύπτει και στρατηγικές στοχεύσεις της αντίδρασης και του συστήματος. Ο Κ. Μητσοτάκης στον Σκάι είπε πως «η κατάληψη από τη φύση της είναι μία παράνομη πράξη» και είπε για τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων: «Είναι σαν να βρισκόμαστε εμείς εδώ στο στούντιο και να λέμε: “είμαστε δέκα άτομα, αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο”». Ο πρωθυπουργός που θέλει να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος με ένα νομοσχέδιο(!) χαρακτηρίζει παράνομες πράξεις τις καταλήψεις και παρομοιάζει τους αγωνιζόμενους φοιτητές με… ληστές! Μόνο που στο διπλανό μπακάλικο και σούπερ μάρκετ δεν κλέβουν οι φοιτητές, αλλά οι πολυεθνικές, οι μεσάζοντες και οι φόροι της κυβέρνησης.
Ο Κ. Μητσοτάκης περηφανεύτηκε για το πόσες φορές «η αστυνομία παρενέβη στο δημόσιο πανεπιστήμιο» για να «εκκενώνει καταλήψεις», προετοιμάζοντας το έδαφος για εισβολές όπως την Πέμπτη στο ΑΠΘ. «Το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί, είναι μια διαρκής μάχη», είπε ο Μ. Βορίδης, ενώ το στίγμα έδωσε πιο καθαρά ο Α. Γεωργιάδης. «Η βία της άκρας αριστεράς στα πανεπιστήμια δεν είναι νορμάλ […] είναι μια ζοφερή πραγματικότητα κι ένας ακόμη από τους λόγους, που η ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ακόμη πιο επιτακτική, για να απαλλαγούμε από τέτοιες νοοτροπίες» (Status 26/1). Ευνόητο το μίσος του Α. Γεωργιάδη για την «άκρα αριστερά», αποκαλυπτικό το πώς συνδέει την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ με την εξάλειψη της δράσης της στα… δημόσια πανεπιστήμια.
Το ζητούμενο σήμερα είναι η πολιτικοποίηση, η κλιμάκωση, ο συντονισμός και η ενοποίηση των κινητοποιήσεων λαού και νεολαίας σε ένα κίνημα ανατροπής. Οι αιτίες είναι κοινές, είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ελεύθερης αγοράς και των πολυεθνικών (που φέρνει την ακρίβεια στα τρόφιμα και τη φτώχεια στην πόλη και στο χωριό), αλλά και των τεράστιων εξοπλισμών και της πολεμικής εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ερυθρά Θάλασσα). «Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μέτρο και ζήτημα, για να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Όμως αυτό από μόνο του δεν φτάνει! Οι αγώνες πρέπει να ενώνονται να γίνονται μια μεγάλη δύναμη που θα “σπάσει” την αντιλαϊκή πολιτική και θα ανατρέψει την κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Λένε παράνομες τις φοιτητικές καταλήψεις αυτοί που πάνε να καταργήσουν το Σύνταγμα
Η διαμόρφωση κοινών μπλόκων αγώνα φοιτητών, αγροτών, εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλα τα μέτωπα, θα στριμώξει την κυβέρνηση, μπορεί να επιβάλει ρωγμές και κατακτήσεις, να ανοίξει δρόμους ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Όχι ο καθένας χωριστά, να χτυπήσουμε όλοι μαζί. Είναι κριτήριο για κάθε πολιτική δύναμη. Όποιοι κρατούν τους αγρότες μακριά από τους φοιτητές ή το ανάποδο, βλάπτουν και τον ιδιαίτερο αγώνα και συνολικά.
«Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύουν για να μπει άμεσα πανεργατική απεργία με κλιμάκωση, για αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, για να συντονιστούν τώρα στον δρόμο εργάτες, νεολαία, αγρότες και όχι να μπαίνουν απεργίες… πριν το Πάσχα, όπως κάνει η ΓΣΕΕ, ή τέλη Φλεβάρη από το ΠΑΜΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τη δυνατότητα κοινού ενωμένου αγώνα, φοιτητών, εργατών, αγροτών στο τώρα», σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να πόσο αναγκαία είναι μια δυνατή ανατρεπτική Αριστερά (σαν αυτή που μισεί ο Γεωργιάδης). Μπορεί να υπάρξει άλλος βηματισμός τώρα. Μπλόκα ενότητας κι αγώνα, αντίστασης κι ανατροπής παντού, σε σχολές, δρόμους και κλάδους.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (3.2.24)