Χριστός Κρανάκης
Τα αποτελέσματα και η μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα «αδειάζουν» τους εγκάθετους και τα ψευτοεπιχειρήματά τους περί… μειοψηφιών
Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχοντας ως στόχο να πλήξουν το φοιτητικό κίνημα στα μάτια της κοινωνίας, αναπαραγάγουν διαρκώς τα αντιδραστικά επιχειρήματα περί «μειοψηφιών που επιβάλλονται στους φοιτητές». Μία απλή χαρτογράφηση, όμως, των Γενικών Συνελεύσεων που διεξήχθησαν την τρίτη κατά σειρά εβδομάδα κινητοποιήσεων, αρκεί για να αποδείξει πως η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική.
Όπως εκτιμάται, στη συντριπτική πλειονότητα των συνελεύσεων (περίπου 95%) που διεξήχθησαν την τρέχουσα εβδομάδα επικράτησαν τα αγωνιστικά πλαίσια συνέχισης των κινητοποιήσεων. Σε πολλές από αυτές τις συνελεύσεις έκανε την εμφάνισή της η καθεστωτική παράταξη της ΔΑΠ, η οποία προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να μπλοκάρει «εκ των έσω» το κίνημα. Οι κατά τα άλλα «παράνομες» συνελεύσεις, λοιπόν, έδωσαν χώρο στους/στις φοιτητές/τριες να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις επί πολιτικών πλαισίων, επιλέγοντας με εμφατικούς όρους πως ο αγώνας απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρέπει να κλιμακωθεί!
Για του λόγου το αληθές: Στην Αθήνα, τουλάχιστον 34 σύλλογοι τελούν υπό αγωνιστική κατάληψη. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το σύνολο του ΕΜΠ (9 στις 9 σχολές), 16 τμήματα του ΕΚΠΑ, 5 στις 6 σχολές του ΠΑΔΑ, το Γεωπονικό, η ΑΣΟΕΕ, η Πάντειος και το ΠΑΠΕΙ. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές από αυτές τις σχολές ήταν παραδοσιακά «κάστρα» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Για παράδειγμα, στους Πολιτικούς Μηχανικούς το αγωνιστικό πλαίσιο πέτυχε μία ιστορική επικράτηση έναντι αυτού της ΔΑΠ σε μία ιδιαίτερα μαζική συνέλευση με 179-178. Στο άλλοτε «μπλε» ΠΑΠΕΙ διεξήχθη μαζικότατη συνέλευση με 762 φοιτητές/τριες, με το αγωνιστικό πλαίσιο να προσπερνά εμφατικά αυτό της ΔΑΠ με 339 έναντι 208 ψήφων. Στην Πάντειο, το μπλοκ «αντι-κατάληψης» προσπάθησε να εκφράσει η ΠΑΣΠ, φτάνοντας μόλις τις 96 ψήφους έναντι 349 του αγωνιστικού πλαισίου. Ομοίως, στην ΑΣΟΕΕ, σε μία από τις μεγαλύτερες συνελεύσεις της χώρας, το αγωνιστικό πλαίσιο έλαβε 480 ψήφους έναντι 330 της ΠΑΣΠ. Και στις σχολές που η ΔΑΠ παραμένει «άφαντη»,
όμως,οι συνελεύσεις χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα. Στο Φυσικό το αγωνιστικό πλαίσιο έλαβε 156 ψήφους με μόλις 4 λευκά, στο Μαθητικό 120 με 5 λευκά, στην Πληροφορική 180 με 63 λευκά, στο Χημικό 65 με 5 λευκά ενώ, τέλος, στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ –που είχε πέντε χρόνια να λάβει αγωνιστική απόφαση– το αγωνιστικό πλαίσιο έλαβε 39 έναντι 3 λευκών. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως η μαζικότητα των συνελεύσεων δεν ανεβαίνει εξαιτίας της πόλωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης των φοιτητικών παρατάξεων, ούτε η στήριξη των καταλήψεων έρχεται (αποκλειστικά) με τη μορφή καταδίκης της ΔΑΠ. Αντίθετα, φαίνεται, πως τεράστιο τμήμα των φοιτητών/τριων στρατεύεται και στηρίζει ενεργά τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
Παρόμοιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, όπου πάρθηκαν 26 αγωνιστικές αποφάσεις. Ιστορική στιγμή αποτέλεσε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων στη συνέλευση του ΠΑΜΑΚ, επίσης πάλαι ποτέ σημείο αναφοράς της ΔΑΠ, όπου το αγωνιστικό πλαίσιο έλαβε 486 (!) ψήφους, αφήνοντας πίσω αυτό της ΔΑΠ με 379. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία ξεπέρασε τους 900!
Όσον αφορά την Πάτρα, η πόλη μπήκε πιο δυναμικά σε αγωνιστική τροχιά, φτάνοντας τις 11 αγωνιστικές αποφάσεις, από 5 την προηγούμενη εβδομάδα. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς της πόλης, η κάποτε επικρατούσα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν μπόρεσε να «κοντράρει» το αγωνιστικό πλαίσιο (114 έναντι 99), ενώ και στο Βιολογικό η μαζικότητα της συνέλευσης κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.
Στην Κρήτη, πέντε φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης η ΔΑΠ, βλέποντας πως δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει τη συνέλευση, επιδόθηκε στο να «πετάει λάσπη». Σε βίντεο που ανάρτησε κάνει λόγο για «εικόνες πρωτοφανούς βίας» εις βάρος των μελών της ώστε να δικαιολογήσει την καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία, η οποία, μάλιστα, οδήγησε στη στάθμευση περιπολικών έξω από το κατειλημμένο κτίριο. Φυσικά, οι φοιτητές/τριες κατάφεραν να διώξουν την αστυνομία από τα πέριξ ενώ την «τελειωτική» πολιτική απάντηση στη ΔΑΠ έδωσε η υπερψήφιση του αγωνιστικού πλαισίου στη συνέλευση με 536 ψήφους! Αξίζει να σημειωθεί, πως καταλήψεις σχολών παρατηρούνται και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της χώρας όπως Γιάννενα, Βόλος και Ξάνθη.
Ιστορικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Οι φοιτητές έσπασαν το lock-out στο Πολυτεχνείο, αρνήθηκε ενιαίο συντονιστικό η ΚΝΕ
Η υπερψήφιση των αγωνιστικών πλαισίων στις συνελεύσεις μεταφράστηκε σε αυξημένη παρουσία των φοιτητών/τριων στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 25/1. Διαδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο στις «μεγάλες» πόλεις της χώρας αλλά και σε αυτές της περιφέρειας, όπως Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Βέροια, Θήβα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη κ.α.
Στην Αθήνα σημειώθηκε μία από τις πλέον μαζικές παν-εκπαιδευτικές πορείες, με μπλοκ φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων στην εκπαίδευση να «πλημμυρίζουν» το κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η διαρροή της ΕΛΑΣ για περίπου 1.000 διαδηλωτές προκαλεί «γέλια»… Τα επίπεδα μαζικότητας κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά από την αντίστοιχη πορεία της περασμένης εβδομάδας! Μετά το πέρας της διαδήλωσης, μπλοκ φοιτητών κατάφεραν να σπάσουν το lock-out που είχε επιβάλει η πρυτανεία στο κάτω Πολυτεχνείο με σκοπό να μην επιτραπεί στους Φοιτητικούς Συλλόγους να προχωρήσουν σε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Σώμα πορείας κοντά στα 1.000 άτομα κατάφερε να μπει στον χώρο και κάλεσε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στο Συντονιστικό. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, παρά τη θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης εβδομάδας, οι δυνάμεις της ΚΝΕ επέλεξαν να απορρίψουν το κάλεσμα για Συντονιστικό στο κάτω Πολυτεχνείο –παρότι είχε διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασης σε αυτό– και προχώρησε σε αντιπαραθετικό Συντονιστικό στο κτίριο της Νομικής. Σε μία κρίσιμη καμπή του κινήματος όπως αυτή που
διανύουμε, το έμπρακτο σπάσιμο κάθε κατασταλτικού lock-out και η διεξαγωγή κοινού και ενιαίου συντονισμού αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα.
Μαζικές ήταν οι πορείες και σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη, στάση εργασίας είχαν προκηρύξει αρκετά σωματεία εργαζομένων στην εκπαίδευση. Στην Πάτρα, η πορεία συγκέντρωσε περίπου 2.500 άτομα, ενώ κοινό κάλεσμα με τους φοιτητές είχαν απευθύνει μαθητές, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ όπως και το ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας. Θετική συνεισφορά είχε το (για πρώτη φορά) κοινό συντονιστικό που διεξήχθη στο κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Εκεί, αρκετοί Φοιτητικοί Σύλλογοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης απεργιακής κλιμάκωσης που έχει καταθέσει το ΣΕΡΕΤΕ.
Φοιτήτριες και φοιτητές μιλάνε στην κάμερα του «Μένουμε Ενεργοί» για τη μάχη της Παιδείας! (βίντεο)
Συντονισμός Γ. Συνελεύσεων και Καταλήψεων: Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.1.24)