Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Οι παρωχημένες εταιρικές πρακτικές δεν λύνουν τα στρατηγικά αδιέξοδα
Αν πιστέψει κανείς τα όσα υποστηρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μία… «ιστορική τομή» με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στις Σπέτσες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Δίνοντας μάλιστα ένα νέο υπόδειγμα για το πώς πρέπει πλέον να λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα. Αν πάλι πιστέψει κανείς σταμάτια του, τότε πολύ απλά το κόμμα του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, έφερε εις πέρας ένα ακόμη επικοινωνιακό «κόλπο» χωρίς κανένα ουσιαστικό πολιτικό νόημα. Εκτός ίσως από το ότι για πρώτη φορά ένας πολιτικός σχηματισμός λειτούργησε αντιγράφοντας τόσο πιστά παρωχημένες εταιρικές πρακτικές όπως το bonding (δέσιμο) επιχειρηματικών στελεχών μέσω τριήμερων εκδρομών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα επιχείρησε να «πουλήσει» την εικόνα μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας με όρους lifestyle. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να «κρύβεται» από τα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν καταλύσει το νησί και τους βουλευτές του κόμματος να περιφέρονται σαν… πελάτες Airbnb, επιδεικνύοντας ο καθένας τι χρώμα βαλίτσας με ροδάκια διαθέτει. Το απολογιστικό κείμενο που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του κατά τις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό εξοχικό μπορεί να αριθμούσε 5.000 λέξεις, όμως ήταν ο ορισμός της γενικολογίας. Δείγμα του ότι στην πραγματικότητα καμία πολιτική επεξεργασία δεν έγινε υπό τις –εκδρομικές– αυτές συνθήκες.
Αυτό που φαίνεται να έγινε, είναι μία προσπάθεια του στενού ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ να γεφυρώσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο κόμμα και καθρεφτίζονται στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτές εστιάζονται κυρίως στις ομάδες που στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Στέφανο Κασσελάκη και πλέον βλέπουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί ως… CEO, δίχως κατ’ ανάγκη να δεσμεύεται από τις μέχρι πρότινος πολιτικές συμμαχίες του.
Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται πώς βρίσκεται πλέον ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξέφρασε –ως γνωστόν– τις ενστάσεις του για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Εκεί συγκαταλέγονται επίσης, οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής της Κ.Ο.) που αξιώνουν οι τακτικές αποφάσεις του κόμματος να λαμβάνονται μετά από διαβούλευση μαζί τους. Το γεγονός ότι αυτές οι αντιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο διακριτές όσο περνά ο καιρός, σχετίζεται προφανώς με τη συνεχή μείωση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση δεν παγιώνεται απλά στην 3η θέση δημοσκοπικά αλλά φαίνεται πως συνεχίζει να έχει –μικρότερες μεν αλλά συνεχείς– απώλειες. Στοιχείο που δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, φυγόκεντρες τάσεις. Ιδίως από τη στιγμή που η υφιστάμενη κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και συνολικά ο κομματικός σχηματισμός δεν έχει ούτε πολιτική ομοιογένεια αλλά ούτε φαίνεται να μπορεί να επιλύσει τα «στρατηγικά» του αδιέξοδα.
Πλέον είναι προφανές πως τα ζητήματα αυτά δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε το συνέδριο του κόμματος που έχει οριστεί να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει η διαδικασία αυτή να αποτελέσει ένα είδος… ντεκόρ για την προβολή του Στέφανου Κασσελάκη. Όλα αυτά στη προοπτική ενός νέου γύρου εσωκομματικών συγκρούσεων. Άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα έρθει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού είναι σαφές πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αισθητά χαμηλότερα από αυτά των τελευταίων εθνικών εκλογών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.1.24)