Ιωάννα Καρδάρα
Στο «κόκκινο» βρίσκονται ξανά τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης και του κορονοϊού. Άμεση ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης σε δυναμικό και χρηματοδότηση ζητούν οι υγειονομικοί, «όλα υπό απόλυτο έλεγχο» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αυξημένη είναι η πίεση στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της έξαρσης της γρίπης και του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και πανελλαδικά, καταγράφεται διπλασιασμός των εισαγωγών σε σχέση με αυτές που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που εντείνει ακόμα περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (11/1) υπάρχουν 1.500 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid και 95 με 100 περίπου διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ κάθε μέρα πανελλαδικά γίνονται περίπου 250 εισαγωγές.
Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να δεχτούν ασφυκτική πίεση καθώς οι εισαγωγές που αφορούν τη γρίπη και τον κορονοϊό δείχνουν να έχουν περαιτέρω αυξητική τάση ενώ ήδη εκδηλώνεται ενδονοσοκομειακή διασπορά. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι υγειονομικοί, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας του υποστελεχωμένου και εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού, το οποίο δεν έχει ενισχυθεί παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των υγειονομικών, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας. Την ίδια ώρα μάλιστα οι κτιριακές δομές είναι ελλιπέστατες με αποτέλεσμα ασθενείς με covid ή γρίπη να νοσηλεύονται σε κλινικές με άτομα που δεν είναι θετικοί στις παραπάνω λοιμώξεις.
Η κατάσταση των επιδημιών γρίπης και κορονοϊού αναδεικνύει περίτρανα το όλο ζήτημα και επιβεβαιώνει τους υγειονομικούς που έκαναν λόγο για την «οριακή κατάσταση» των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατροί και νοσηλευτές χαρακτηρίζουν εδώ και μήνες την υποστελέχωση «δραματική» και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών καθώς ένας γιατρός καλείται να ανταποκριθεί σε υπερπολλαπλάσια δουλειά. Υπερεφημέρευση, συνεχείς μετακινήσεις, λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων είναι κάποιες από τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Ενδεικτική μάλιστα είναι η κατάσταση στο Ασκληπιείο Βούλας όπου πριν μια εβδομάδα περίπου εστάλη έγγραφο από τη διοίκηση σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις νοσηλεύτριες του Κονιαλιδείου Β΄ μετακινούνται «λόγω επιτακτικών αναγκών στα πλαίσια έξαρσης λοιμώξεων αναπνευστικού – Covid» για την κάλυψη 14 επιπλέον κλινών στις παθολογικές κλινικές. «Πώς είναι δυνατόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας το νοσοκομείο να μην είναι επαρκώς στελεχωμένο για κάλυψη αναγκών στα πλαίσια έξαρσης των λοιμώξεων; {…} Πώς τίθενται σε υποδεέστερη θέση οι ασθενείς με καρδιολογικές και άλλες νοσηρότητες; Είναι δυνατόν στις αρχές Ιανουαρίου οπότε είναι και προφανής η αύξηση των αναγκών για κάλυψη καρδιολογικών και ΩΡΛ ασθενών να μιλάμε για συρρίκνωση αυτών των τμημάτων; Επανειλημμένα, όλα αυτά τα χρόνια, επισημαίνουμε την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη τόσο των παθολογικών ασθενών όσο και των λοιπών νοσηροτήτων. Τι έγινε όλο αυτό το διάστημα από τους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των αναγκών του Ασκληπιείου; Πώς φτάνουμε τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας να κλείνουν κρεβάτια στα οποία εξάλλου προβλεπόταν με κατάλληλες συνθήκες η νοσηλεία ασθενών με καρδιολογικές και covid νοσηρότητες;» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση.
Απολύτως αποτυχημένη η πολιτική πρόληψης της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας
Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται… καθησυχαστικός για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. «Η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής», τόνισε. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, προανήγγειλε νομοθετική διάταξη για τη διαγραφή των προστίμων για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.
Από την πλευρά τους, οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι η πολιτική πρόληψης της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας έχει αποτύχει παταγωδώς, γεγονός που και αυτό με τη σειρά του έχει συμβάλλει στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Γι’ αυτό ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού του νοσοκομείου και του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως τονίζουν χρειάζεται άμεση παρέμβαση στα νοσοκομεία που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και την επιβολή στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια να νοσηλεύουν κι αυτά περιστατικά κορονοϊού. Είναι αναγκαία, όπως υπογραμμίζουν, η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης σε δυναμικό, σε χρηματοδότηση και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΕΚΑΒ.