Για έκτη ημέρα συνεχίζεται την Τετάρτη η απεργία των εργαζομένων στην εταιρειών ταχυμεταφορών Speedex του Ομίλου Σφακιανάκη, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων τριών συναδέλφων τους και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την εργοδοσία.
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία έχει παραλύσει τη διαδικασία διαλογής και διανομής υλικού και στριμώξει την εργοδοσία που απειλεί με ποινικοποίηση του αγώνα τους, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ενώ επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω «ενοικίασης» εργαζομένων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου με την ανακοίνωση των απολύσεων στο τέλος της βάρδιας των εργαζομένων και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η συμμετοχή στην απεργία είναι μεγάλη, με τους εργαζόμενους να δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης του απεργιακού τους αγώνα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά, καθώς η εργοδοσία πέρα από τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, προχώρησε στην «χρήση» εξωτερικών συνεργατών για να διεκπεραιώσει τις μεταφορές.
Σύμφωνα με καταγγελίες, διευθυντικά στελέχη ασκούν εκφοβισμό στους εργαζομένους, ζητώντας τους να διαγραφούν από το σωματείο λέγοντάς τους ότι παρά τις γνώσεις και τα προσόντα τους δεν θα μπορέσουν να ανελιχθούν. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 250 εργαζόμενους στην εταιρεία, μεταξύ αυτών και διευθυντικά στελέχη, οι 200 είναι εγγεγραμμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο.
Η Speedex, η οποία πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Σφακιανάκη το 2017, ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ταχυμεταφορών, που ωστόσο, χρόνο με το χρόνο άρχισε να «βουλιάζει». Το 2016 είχε κύκλο εργασιών 33,54 εκατ. έναντι 29,7 εκατ. το 2015. Και συνεχώς ανέβαινε. Το 2021 έκανε τζίρο 45,2 εκατ. αλλά από τότε άρχισε η κατρακύλα. Το 2022 κάνει τζίρο 37,9 εκατ. ευρώ και η πτώση συνεχίζεται και το 2023 με έσοδα 35,2 εκατ. με την εταιρεία να ανακοινώνει ζημιές, μετά από φόρους, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την εργοδοσία ότι από το 2018 και μετά έχει προβεί σε περίπου 80 στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι όμως ταυτόχρονα και μέλη του επιχειρησιακού σωματείου αντικαθιστώντας τους μάλιστα με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους τις περισσότερες φορές με… μηνιαίες συμβάσεις απασχόλησης!
Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβονται με 800- 900 ευρώ καθαρά, ενώ οι τελευταίες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν μόνο μετά από προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και δεν αφορούν μισθολογικές απολαβές.