Αιμιλία Τσαγκαράτου
Εκτός από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από τους οποίους η Γάζα μετρά καθημερινά δεκάδες θύματα, ο κίνδυνος του λιμού πλανιέται πάνω από την πολύπαθη περιοχή. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι «παρέδωσε τα τελευταία εναπομείναντα αποθέματα τροφίμων σε κουζίνες ζεστού φαγητού στη Λωρίδα της Γάζας», αφού δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τις προμήθειες στον θύλακα του πλήρους και ασφυκτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου προγράμματος, τα τρόφιμα αναμένεται να εξαντληθούν πλήρως τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτικά, 16 κουζίνες διανομής φαγητού έκλεισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ 25 αρτοποιεία έβαλαν λουκέτο, λόγω της πλήρους έλλειψης αλευριού. Για εβδομάδες, οι κουζίνες ζεστού γεύματος ήταν η μόνη σταθερή πηγή επισιτιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι έφταναν μόλις στο μισό πληθυσμό, καλύπτοντας μόνο το 25% των καθημερινών αναγκών σε τρόφιμα.
Στο μεταξύ, πάνω από 5.000 φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες βοήθειας συνεχίζουν να μην μπορούν να μπουν στη Γάζα. Σύμφωνα με το WFP, κάπου 116.000 μετρικοί τόνοι φαγητού, αρκετοί να θρέψουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους για τέσσερις μήνες, βρίσκονται στα σύνορα, με το Ισραήλ να εμποδίζει την είσοδό τους. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποκλειστεί εδώ και δύο μήνες, αφού καμία ανθρωπιστική ή εμπορική προμήθεια δεν έχει εισέλθει στη Λωρίδα από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στην περιοχή, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή και η επιβίωση του πληθυσμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο αποκλεισμού της Γάζας που έχει επιβληθεί ποτέ από το κράτος-δολοφόνο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων η κατάσταση είναι η χειρότερη τους τελευταίους 18 μήνες.
Η επιβίωση με ένα γεύμα την ημέρα και η μείωση των μερίδων των τροφίμων με ραγδαίο τρόπο έχουν γίνει μια απελπιστική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Η πείνα εξαπλώνεται και βαθαίνει, εν μέσω του αποκλεισμού, των περιορισμών πρόσβασης και των συνεχιζόμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από τον Ιανουάριο, έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 περιπτώσεις βαρύτατου υποσιτισμού σε παιδιά, από τις οποίες οι 1.600 χαρακτηρίζονται πολύ κρίσιμες. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις όχι μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε άλλα είδη, όπως φάρμακα, προμήθειες στα καταφύγια και ασφαλές νερό.
Οι υποκριτικές «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ για λύση του προβλήματος μόνο οργή προκαλούν. Οι μόνες φωνές που φτάνουν στα αυτιά μας είναι εκείνες των πεινασμένων παιδιών της Γάζας, που ζητούν επιτέλους δικαίωση.