Γεράσιμος Γεωργίου
Σάλος στην ολλανδική βουλή! Στις αρχές Απριλίου, η υπουργός Μετανάστευσης αρνήθηκε να βραβεύσει πέντε εθελοντές του Κεντρικού Οργανισμού Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλου. «Το έργο τους αντιτίθεται στην πολιτική μου», δήλωσε ξεκάθαρα. Αυτή η φράση συνοψίζει μια ολόκληρη στρατηγική, που δεν στοχεύει απλώς στη «ρύθμιση» της μετανάστευσης, αλλά στην πλήρη απανθρωποποίηση. Η Φάμπερ δεν θέλει πρόσφυγες. Δεν θέλει να τους βλέπει, δεν θέλει να τους βοηθά κανείς, δεν θέλει καν να υπάρχουν.
H κοινή γνώμη θεωρεί ότι δεν ξέρει τι κάνει, όμως κάθε της κίνηση είναι απολύτως υπολογισμένη: Αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης για την Εθνική Δομή Στήριξης Αλλοδαπών. Απόσυρση του Νόμου Κατανομής, που προέβλεπε δίκαιη φιλοξενία προσφύγων. Παράκαμψη του κοινοβουλίου με έκτακτη νομοθεσία για την «αναμόρφωση» του δικαίου ασύλου. Ακύρωση του δικαιώματος στέγασης, τροφής και περίθαλψης για όσους δεν έχουν άδεια παραμονής.
Η Φάμπερ χτίζει ένα καθεστώς εξαίρεσης. Όσοι δεν είναι «γνήσιοι Ολλανδοί», δεν έχουν χαρτιά ή ζητούν άσυλο, μετατρέπονται σε εσωτερικούς εχθρούς. Και το κράτος οργανώνεται γύρω από την ιδέα της καταστολής τους. Αυτή η πολιτική δεν είναι καινούργια. Εδώ και 30 χρόνια, η Ολλανδία καλλιεργεί τη λογική ότι οι «χωρίς χαρτιά» πρέπει να ζουν υπό διαρκή πίεση, χωρίς δικαιώματα, μέχρι να αποφασίσουν να φύγουν. Το μόνο που αλλάζει με τη Φάμπερ είναι η ένταση. Το «επιχείρημά» της είναι απλό και κυνικό: αν δείξουμε ανθρωπιά, θα έρθουν κι άλλοι.
Κι η αντιπολίτευση; Στην καλύτερη περίπτωση, την επέκρινε για «κακό χειρισμό». Στην πραγματικότητα, απέφυγε και πάλι να συγκρουστεί. Αντί να στοχεύσουν τον πυρήνα της ξενοφοβικής πολιτικής, επιτίθενται στο Κόμμα Ελευθερίας για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά σε ρατσισμό, ισλαμοφοβία ή φασισμό. Αυτή η επιλογή είναι μια συνειδητή υποχώρηση της «Κεντροαριστεράς» στην ατζέντα της Ακροδεξιάς. Αρκετοί από το λεγόμενο «προοδευτικό μπλοκ», άλλωστε, καταγγέλλουν τη Φάμπερ όχι επειδή είναι απάνθρωπη, αλλά… επειδή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.