Βασίλης Χλης
Στις 23 και 24 Μαΐου διεξάγεται για πρώτη φορά το Φεστιβάλ για το νερό και τα κοινά αγαθά στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίο του Άρεως. Πάνω από 40 συλλογικότητες απ’ όλη την χώρα υψώνουν τη φωνή τους κατά της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νερό είναι πηγή ζωής δεν πρέπει να γίνει σαν το ρεύμα ακριβό. Στο φεστιβάλ θα συζητήσουμε, θα ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, θα οργανώσουμε τον κοινό αγώνα μας, θα τραγουδήσουμε.
Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η επικείμενη πώληση του νερού, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη είναι τακτική, που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση δείχνοντας τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά το κέρδος σε βάρος των πολιτών σε βάρος της ίδιας μας της ζωής.
Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, τα κέρδη τους είναι πάνω από τον άνθρωπο.
Στον βωμό του χρήματος θα κάνουν τα πάντα. 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν. Περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που «πηγάζουν» από τα μολυσμένα ύδατα. Σε όλο τον πλανήτη 300 σημεία είναι υφιστάμενα ή δυνητικά πεδία συγκρούσεων για το νερό, κομβικά σημεία του ευρύτερου εξουσιαστικού παιχνιδιού. Υπό αυτή την έννοια, οι όποιες σχετικές με το νερό επενδύσεις είναι ενδεικτικές αν μη τι άλλο στρατηγικών επιλογών και βλέψεων.
Με βάση τη συζήτηση για το νερό λοιπόν είναι η ευκαιρία να ψάξουμε και να βρούμε εκ νέου την ανθρωπιά μας, να δώσουμε ένα ποτήρι νερό στον άνθρωπο που διψάει, χωρίς αντάλλαγμα.
Η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, συχνά βαπτισμένη ως «εκσυγχρονισμός», στην πραγματικότητα υπονομεύει τις αρχές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Όταν το νερό περνά στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, ο στόχος μετατοπίζεται από την εξασφάλιση της πρόσβασης για όλους στη μεγιστοποίηση του κέρδους.
Αυτή η μεταμόρφωση του νερού σε εμπόρευμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, αποκλείοντας έτσι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την πρόσβαση σε αυτό το ζωτικό αγαθό. Η αλληλεγγύη επιβάλλει να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης θα έχει πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό. Το νερό είναι κληρονομιά όλων μας, ένα κοινό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και να το διαχειριζόμαστε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι το κέρδος.
Η διατήρηση του νερού ως δημόσιο αγαθό είναι πράξη ανθρωπιάς και υπευθυνότητας προς τις μελλοντικές γενιές.
Συμμετοχές
Στο Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά συμμετέχουν και στηρίζουν οι παρακάτω περιβαλλοντικές, κινηματικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα: Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, ΑΡΑΓέΣ Μηχανικών – Παράταξη ΤΕΕ, Αφάντων Επανεκκίνηση, Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου, Δυτικό Μέτωπο, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυριού-Φυλής, ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ε΄ Αθήνας, Εμείς στο Πεδίον του Άρεως, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Θάσος «νερό SOS», Καμπάνια Σωματείων και Συλλογικοτήτων για Ακύρωση των Ιδιωτικοποιήσεων στα Κοινωνικά Αγαθά, ΚΕΔΔΑ- Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη, Κίνημα Αττική SOS, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Κίνηση Πολιτών 6ου διαμερίσματος, ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ), Λαϊκή συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης, Ποδονίφτης-Ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης, Πολίτες Παγκρατίου για τα Δημόσια Αγαθά και τον Κοινωνικό Έλεγχο, Πρωτοβουλία για Δημόσιο, Ασφαλή και Ποιοτικό Σιδηρόδρομο, Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, Πρωτοβουλία πολιτών SOS για το ρέμα Βριλησσού, ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην Υπηρεσία της Κοινωνίας, Σκασιαρχείο, Σταγιάτες-Ελεύθερα Νερά, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ερέτριας «Η Μέδουσα», Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Συντονιστικό Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, TRISE-Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 24/5
18.30 Εκδήλωση
Όχι άλλα Τέμπη! Το νερό να μείνει δημόσιο, προστατευόμενο, κοινό αγαθό, πηγή ζωής προσβάσιμο για όλους
Ομιλήτριες/ες:
Μαρία Καραμανωφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή
Γιώργος Αρχοντόπουλος, Συνδικαλιστής Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)
Δημήτρης Κουτσιαύτης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (μηχανοδηγών)
Δέσποινα Σπανούδη, Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
Συντονισμός: Χρήστος Αβραμίδης, δημοσιογράφος
21.00 Συναυλία με: Ανοιχτή Ορχήστρα, Πολυφωνικό Σύνολο ΧΑΟΝΙΑ, Νένα Βενετσάνου, Φώτης Σιώτας, Αγία Φανφάρα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 24-25 Μαϊου