Γιώργος Σμυρλής*
▸Πρωτοβουλία της Πόλης Ανάποδα για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος
Στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο καιρό συζητιέται έντονα το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση και το Υπερταμείο κατέθεσαν πρόταση ανάπλασης κόστους 370 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 150 εκατ. θα είναι από τα δημόσια ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 220 εκατ. θα καλυφθούν από την ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του χώρου της ΔΕΘ σε αυτήν. Έναν χώρο 180 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, πραγματικά από τους πιο πολύτιμους.
Η πρόταση αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων αστών. Όλα αυτά σε μια πόλη, όπου στον αστικό της ιστό τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου είναι λιγότερα από δύο ανά κάτοικο, με αποτέλεσμα την έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι μόνο. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η επαφή με το πράσινο συμβάλει στην σωματική και στην ψυχική υγεία, κάτι που η εργατική τάξη το έχει ανάγκη –όχι η αστική τάξη που ζει στις βίλες της.
Με πρωτοβουλία του δημοτικού σχήματος Πόλη Ανάποδα, και την υποστήριξη της παράταξης Θεσσαλονίκη για Όλους –με την οποία υπάρχουν διαφωνίες καθώς έχει υπερασπιστεί την επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης– αλλά και άλλων συλλογικών φορέων, όπως η Σύμπραξη: Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο, δημιουργήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, με σκοπό την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο νομικά έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Η ερώτηση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος είναι: «Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;».
Μέσα σε ένα μήνα από την αρχή της καμπάνιας συλλογής υπογραφών, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από τις μισές που χρειάζονται (περίπου 23.000) για να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα και με το ερώτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν αρκεί μόνο η συλλογή υπογραφών, αλλά είναι αναγκαίο το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο να διεκδικηθεί από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, από όσους ζουν, εργάζονται και ιδρώνουν στην πόλη μας.
Ο στόχος διατυπώνεται και στις θέσεις της Πόλης Ανάποδα: Η διασφάλιση διόδων, όπως ο άξονας Σέιχ Σου-ΑΠΘ-ΔΕΘ-Παραλία χωρίς επιπλέον δόμηση, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε και την κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου, την μετεγκατάσταση του Γ΄ Σώματος Στρατού, του πρώην 424 ΓΣΝ και της περιοχής του παλαιού συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής –και την ενσωμάτωση τους σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Να δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου, αλλά και να αναπτυχθούν απαραίτητες υποδομές, όπως εκπαιδευτικοί χώροι, φοιτητικές εστίες, πολιτιστικές και αθλητικές δομές.
Η διοίκηση του δήμου, ενώ προεκλογικά μιλούσε για ανάγκη πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, ουσιαστικά υπερασπίζεται μέχρι στιγμής την πρόταση του Υπερταμείου, καθώς δεν έχει καταθέσει δική της. Η διοίκηση Αγγελούδη, δεν μιλάει για την μεταφορά του εκθεσιακού περιεχομένου της ΔΕΘ, ούτε για την αφαίρεση της ασφάλτρωσης και την μετατροπή σε χώρο πρασίνου. Με την στάση της υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας.
Από την άλλη πλευρά και παρότι η Πόλη Ανάποδα τής είχε απευθυνθεί, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) δεν έχει κάνει τίποτα, αντιθέτως έχει προχωρήσει στη συγγραφή ανακοινώσεων όπου καταγγέλλει την προσπάθεια με ψεύδη: είτε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι σαφές (ενώ δεν ήρθε να συνδιαμορφώσει παρά την πρόσκληση), είτε γιατί δεν ενσωματώθηκε η κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείο στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Επίσης, καταψηφίζει στα σωματεία και στους συλλογικούς φορείς την πρόταση για συλλογή υπογραφών και οργάνωση του αγώνα, χωρίς να παίρνει καμία πρωτοβουλία μέχρι στιγμής –εκτός από ανακοινώσεις.
Για εμάς το όλο θέμα είναι η συλλογική διεκδίκηση, η έκφραση της θέλησης της πλειοψηφίας των δημοτών της Θεσσαλονίκης, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Η ταξική συνειδητοποίηση, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί πως μόνο με τόλμη, οργάνωση και αγώνα έρχονται κατακτήσεις. Απευθύνουμε κάλεσμα να δώσουμε κάθε μάχη κόντρα σε ό,τι μας κάνει να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, μας κλέβει τα όνειρα. Μέχρι την ταξική μας χειραφέτηση, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό του 21ου αιώνα.
*μέλος της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης και του συντονιστικού της Πόλης Ανάποδα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 17-18 Μαΐου