Φοίβος Κακαμανούδης
Σχολές-στρατώνες της αγοράς και επικοινωνιακή αντεπίθεση
Βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντέξι… θέματα που πονούν την κυβέρνηση. Ακρίβεια, στεγαστικό, χαμηλοί μισθοί, εργασιακή ανασφάλεια, Τέμπη, όλα αυτά καλύπτονται κάτω από μια παχύρευστη επικοινωνιακή σούπα, που εκκρίνουν σε μεγάλες δόσεις συντονισμένα τα συστημικά ΜΜΕ κι έχει τίτλο «βία στα πανεπιστήμια»! Και να χιλιοπαιγμένα βίντεο και συρραφή με «κρανοφόρους» και «κουκουλοφόρους» από Πολυτεχνείο και Νομική, σε παρουσιάσεις σύγχυσης, αλλά με ξεκάθαρο κατασταλτικό συμπέρασμα. Τα δημόσια ΑΕΙ και το φοιτητικό κίνημα για μία ακόμα φορά μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στο προσκήνιο έρχονται σχέδια για αυταρχική θωράκιση των ιδρυμάτων με κάμερες, ελεγχόμενη είσοδο και πειθαρχικές κυρώσεις φοιτητών, που θα φτάνουν ακόμα και στην οριστική διαγραφή τους από τα τμήματα που φοιτούν!
Η ιδεολογική εκκαθάριση των δημοσίων πανεπιστημίων είναι μια πάγια επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε με μια σειρά νόμων, όπως της κατάργησης του ασύλου, του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που περιείχε την ΕΒΕ, τις διαγραφές και την πανεπιστημιακή αστυνομία, μέχρι και του περσινού νόμου Πιερρακάκη για τη λειτουργία Ιδιωτικών ΑΕΙ, η κυβέρνηση θέτει τη νεολαία στο στόχαστρο. Η επιδίωξη αυτή σχετίζεται με τη στρατηγική στόχευση των επιχειρηματικών πανεπιστημίων, που πρέπει να είναι περιφρουρημένα από το κίνημα, σαν σύγχρονοι στρατώνες της αγοράς…
Πρωτοφανές μέτρο η αποβολή φοιτητή/τριας, με σκοπό να γίνει… τυφλοσούρτης κατά των αγωνιζόμενων νέων
Στη συγκεκριμένη περίοδο βέβαια αυτές οι κινήσεις αποτελούν και κομμάτι μιας επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, μετά την έντονη πίεση που δέχθηκε από τις ιστορικές απεργίες-συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών. Ειδικά η νεολαία με όλες τις πολιτικές μάχες που δίνει, όπως αυτή ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είχε συμβάλει με ειδικό τρόπο στο ξέσπασμα της 28ης Φλεβάρη, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και τα εμπόδια που έχει θέσει το φοιτητικό κίνημα στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, μπλοκάροντας την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας -υποχρεώνοντας τον Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για «άστοχη επιλογή»- και μια σειρά πειθαρχικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών φοιτητών. Εξάλλου, ευρύτερα η πλειονότητα της νεολαίας, ακόμα και εκτός κινηματικών και πολιτικών διεργασιών, δεν φαίνεται να πείθεται από το κυβερνητικό αφήγημα και της γυρνάει την πλάτη. Ούτως ή άλλως η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας στη δημόσια συζήτηση επιστρατεύοντας ακραία καταστολή δεν είναι κάποια καινούργια «συνταγή». Καταστάσεις που δεν εκφράζουν το φοιτητικό κίνημα ή η κατασκευή ενόχων αξιοποιούνται καταλλήλως…
Η περαιτέρω θωράκιση του πανεπιστημίου συνδέεται άρρηκτα και με την επικείμενη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Από τη μια να λειτουργούν επιχειρήσεις πώλησης γνώσεων σε όσους έχουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη, από την άλλη στα δημόσια πανεπιστήμια θα δημιουργούνται τομείς «αριστείας» της αγοράς ενώ μεγάλοι τομείς θα υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο. Κάθε φωνή αντίδρασης θα καταστέλλεται ακόμα και με τις πιο ακραίες πρακτικές.
Όπως προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στις νέες ποινές που θα εισάγει στα πανεπιστήμια θα είναι και αυτή της αποβολής από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ένα πρωτοφανές μέτρο, επικίνδυνο για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί απέναντι στο φοιτητικό κίνημα αλλά και βαθιά αντισυνταγματικό όσον αφορά το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτό μάλιστα λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, όπου αναμένεται άλλη μια ήττα για την κυβερνητική νεολαία.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 10-11 Μαΐου