Γιώργος Κώνστας
▸Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια απελευθέρωσης
Εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πολιτών έδωσαν τον τόνο στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 80 ετών από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν. Την ίδια στιγμή που η ακροδεξιά συγκυβερνά σε μια πλειάδα χωρών της Ευρώπης και σε πολλές ακόμα η «ατζέντα» της αποτελεί επίσημη πολιτική και των άλλων κομμάτων του «δημοκρατικού» τόξου, η συμμετοχή, τα συνθήματα, το κλίμα στις εκδηλώσεις στο στρατόπεδο-κορμό της ναζιστικής μηχανής εξόντωσης, μαζί με τα 55 διάσπαρτα σε όλη την Αυστρία υποστρατόπεδά του, αποτέλεσαν την ελπιδοφόρα χαραμάδα στον «μαύρο τοίχο» της αντίδρασης.
Ξεχωριστή η παρουσία των Ισπανών αντιφασιστών, με τις σημαίες της Ισπανικής Δημοκρατίας της εποχής του εμφυλίου 1936-1939 στα χέρια και τα μαντήλια στο λαιμό στο χρώμα της στολής των κρατουμένων με το κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο των κομμουνιστών. Μπήκαν για τα καλά στο «μάτι» του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις, θέλοντας προφανώς να «ξεπλύνει» τη στάση της μοναρχίας απέναντι στους εξόριστους πολιτικούς κρατούμενους στη δική της μεταπολίτευση.
Σημαντική η παρουσία και των Ιταλών αντιφασιστών, πολιτών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και των Αυστριακών συνδικάτων, ρεφορμιστικών αλλά και αριστερής κατεύθυνσης. Πολυπληθής η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πιο διακριτή αυτή της Sozialistische Jugend Österreich, με το σαφώς πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα σε σύγκριση με τη γραμμή του κόμματος, έντονη η παρουσία της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, αλλά και του Εργατικού Κόμματος της Αυστρίας (PdA).
Οι δύο τελευταίες νεολαίες ήταν αυτές που μετά το τέλος της επίσημης τελετής πραγματοποίησαν τη δική τους εκδήλωση στο χώρο του μνημείου των Σοβιετικών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο. Μια εκδήλωση, η οποία προκάλεσε την ανησυχία των διοργανωτών της «Επιτροπής του Μαουτχάουζεν» που έσπευσαν να κάνουν παρατήρηση στους νεολαίους. «Μας είπαν πως η μικροφωνική μας ήταν πολύ δυνατά, αλλά η αλήθεια είναι πως τους ενόχλησαν οι αναφορές μας στη Γάζα, στην ενίσχυση των φασιστικών ταγμάτων του Αζόφ στην Ουκρανία από την ΕΕ και στην Ευρώπη-Φρούριο», μας ανέφερε ο Λούκας, μέλος του PdA. Η εκδήλωση συνεχίστηκε έστω και χωρίς τη μικροφωνική.
Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές, οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν παρούσες στους εορτασμούς. Δεν απουσίαζαν βέβαια και μικρές ομάδες με σαφή εθνικιστικά και σωβινιστικά χαρακτηριστικά, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πέρα από τις επίσημες, διεκπεραιωτικές εκδηλώσεις της ελληνικής πρεσβείας, δυναμικό «παρών» έδωσαν αντιφασίστες από την Κρήτη και όχι μόνο αλλά και Έλληνες μετανάστες στην Αυστρία, πολλοί εκ των οποίων εδώ και χρόνια παρευρίσκονται στις τελετές στο Μαουτχάουζεν, το Έμπενζεε, το Στάγιερ κα.
Στο σύνθημα των επίσημων εκδηλώσεων «Δεν είπαμε ποτέ ξανά;», το αντιφασιστικό κίνημα απάντησε κατηγορηματικά, καταγγέλλοντας τη σφαγή στην Παλαιστίνη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κούρσα εξοπλισμών και το κυνήγι των μεταναστών στην Ευρώπη…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 17-18 Μαΐου