Βίκυ Βασιλάτου, Βέτα Ρέππα
Με συγκεντρώσεις και απεύθυνση με ανακοινώσεις σε γονείς και τοπικές κοινωνίες στις 3 και 4 Μαΐου ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων εισαγωγής στα Ωνάσεια σχολεία, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, αντέδρασαν στην βίαιη επέλαση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο δημόσιο σχολείο και τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών καθώς και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών στους γονείς έγιναν στα εξεταστικά κέντρα για Ωνάσεια στην Αττική (Αχαρνές, Κολωνός, Περιστέρι) και τη Θεσσαλονίκη (Ξηροκρήνη).
Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τους γονείς σχετικά με την «δωρεά» του δημοσίου στο ίδρυμα Ωνάση 12 δημόσιων σχολείων σε 6 περιοχές της Ελλάδας για το 2025-25, ενώ ακολουθούν άλλα 10 το 2026-27, ενός γυμνασίου και ενός λυκείου σε κάθε περιοχή που χαρακτηρίζεται ευάλωτη. Τα σωματεία τονίζουν ότι προσχηματικά και αντίθετα με αυτό που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση, το ΥΠΑΙΘΑ και το ίδρυμα Ωνάση, η θεσμοθέτηση των Ωνασείων σχολείων γίνεται με σκοπιμότητα να πληγεί η δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά αφού τα σχολεία «της γειτονιάς» αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που τα λειτουργικά τους έξοδα θα καλύπτονται από τους δήμους, που η μεταφορά των μαθητών από άλλες περιοχές θα καλύπτεται από την περιφέρεια και οι εκπαιδευτικοί θα μισθοδοτούνται από το δημόσιο θα διοικούνται στην ουσία από το ίδρυμα Ωνάση το οποίο μαζί με δοτούς του ΥΠΑΙΘΑ και του ΙΕΠ θα καθορίζουν το «τι» και το «πώς» της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (φοροαπαλλαγές και διαμόρφωση πελατείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).
Η ιδιωτικοποίηση και τα Ωνάσεια κάνουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πιο ευάλωτες
Τα παιδιά που χωροταξικά ανήκαν στα σχολεία που μετατρέπονται σε Ωνάσεια, τα παιδιά των ευάλωτων περιοχών που δεν είχαν την οικονομική δύναμη για τα φροντιστήρια ώστε να περάσουν τις εξετάσεις, θα στοιβάζονται σε 27άρια -30 άρια τμήματα σε σχολεία που είναι μακριά από τη γειτονιά τους, θα μεταφέρονται με ευθύνη και έξοδα των γονέων τους, πληρώνοντας, χωρίς έλεος, τις επιλογές κυβέρνησης Υπουργείου και του δήθεν «ευεργέτη» ιδρύματος Ωνάση.
Επιπλέον η βίαιη απομάκρυνση εφήβων από το κοινωνικό περιβάλλον τους διαρρηγνύει τις σχέσεις που κτίζονταν πολλές φορές με κόπο τα προηγούμενα χρόνια τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εκπαιδευτικούς τους, με σοβαρή επίδραση στην ψυχοσωματική και μαθησιακή ανάπτυξη τους.
Μαθητές διεκδικούν το σχολείο της γειτονιάς τους με εξετάσεις. Γονείς λένε «Δίνουν εξετάσεις για να πάνε στο σχολείο που θα πήγαιναν»
Πολλοί γονείς μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου που έδωσαν εξετάσεις για την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου αντίστοιχα, με επίγνωση για τις επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών το προηγούμενο διάστημα και ανήκαν χωροταξικά στα σχολεία που έγιναν Ωνάσεια, αναγκάστηκαν να εξωθήσουν τα παιδιά τους στις εξετάσεις, ώστε να αποφύγουν τη μετακίνησή τους σε απομακρυσμένα από το σπίτι τους σχολεία. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο γονείς «εξαναγκάστηκαν» να δεχτούν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων φοβούνται ότι θα τα πληγώσουν διπλά, όπως ανέφερε μετανάστης γονέας σε απόγνωση, ήταν να μη χάσουν τα παιδιά τους φίλους τους! Χαρακτηριστική είναι η φράση τους «το παιδί δίνει εξετάσεις για να πάει στο σχολείο που θα πήγαινε». Ένα καλό δημόσιο σχολείο χωρίς κενά ήταν για άλλους ο λόγος για να βάλουν τα 12χρονα ή 15χρονα παιδιά τους σε διαδικασία με χαρακτηριστικά πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέροντας ότι κάποια έκλαιγαν ή παρουσίαζαν κρίση άγχους την προηγούμενη ημέρα αλλά και την ημέρα των εξετάσεων. Κάποιοι γονείς αμφισβήτησαν την επιλογή τους εκ των υστέρων μη γνωρίζοντας την έκταση των συνεπειών για το δημόσιο σχολείο ενώ εξέφραζαν σαφή δυσπιστία για τα Ωνάσεια. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και γονείς που έρχονταν από πιο απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρθηκαν σε φροντιστηριακή προετοιμασία κι αναγνώριζαν ότι πρόκειται για μια ταξική επιλογή χωρίς να την υπερασπίζουν.
Προληπτική καταστολή με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα σχολεία – εξεταστικά κέντρα απέναντι στα σωματεία
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα σχολεία την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, σε σημείο που να απαγορεύουν την διέλευση από τους παρακείμενους δρόμους οποιουδήποτε που δεν ήταν γονέας ή μαθητής ή επιτηρητής, οι απαγορεύσεις για την ανάρτηση πανό σωματείων, οι απειλές για προσαγωγές, η προκλητική ανοχή στη διαφήμιση φροντιστηρίων έξω από τα εξεταστικά αλλά και σε εμπορευματικές «δραστηριότητες» δείχνει ποιος είναι για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής ο εχθρός. Η ενεργοποίηση ισχυρών δυνάμεων καταστολής όπως και ο κατασταλτικός ρόλος των πειθαρχικών και των διώξεων των εκπαιδευτικών δείχνει ποιους θεωρεί φίλους και ποιους εχθρούς η κυβέρνηση. Φίλοι οι επιχειρηματίες, το ίδρυμα Ωνάση που μπαίνουν από την μπροστινή πόρτα των σχολείων με προστασία και με τεμενάδες από την διοίκηση, εχθροί τα σωματεία, οι συλλογικές διεκδικήσεις οι αγώνες που αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό, πειθαρχικά και διώξεις στους εκπαιδευτικούς αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία.
Δεδομένου ότι, η ίδρυση των Ωνάσειων εγκαινιάζει περίοδο εκχώρησης δημόσιων εκπαιδευτικών χώρων στην αγορά η οποία ανοίγει δρόμους για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου γενικότερα, απειλεί τα δικαιώματα μόρφωσης του λαού, αμφισβητεί τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την αρχή έθεταν την ανάγκη συνολικοποίησης του αγώνα με την εμπλοκή όλου του κλάδου αλλά και των εργαζομένων για να εμποδιστεί και να ανατραπεί.
Η ίδρυση των Ωνάσειων εγκαινιάζει μια νέα περίοδο εκχώρησης δημόσιων εκπαιδευτικών χώρων στην αγορά, ανοίγει δρόμους για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου γενικότερα, απειλεί τα δικαιώματα μόρφωσης του λαού και αμφισβητεί τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών
Ο περιορισμός του αγώνα σε τοπικό επίπεδο από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, στις οποίες δημιουργούνται Ωνάσεια, η άρνηση να υπάρξουν αποφάσεις από όλα τα σωματεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας για κεντρικές κινητοποιήσεις του κλάδου ή την άρνηση της συνέχισης του αγώνα σε κάποιες ΕΛΜΕ (απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 17/2/2025 την οποία ψήφισαν ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΜΕ, αλλά και σταθερή άρνηση της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ να καλεστούν κι άλλα σωματεία στις διαμαρτυρίες απόν Ιανουάριο που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι και τώρα στις εξετάσεις) δηλώνει ότι από τη μια, οι αυθεντικές συστημικές δυνάμεις στο συνδικαλισμό (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ) δεν θέλουν κανέναν αγώνα από την άλλη το η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ που τάσσεται τυπικά ενάντια στα Ωνάσεια, δεν θέλει κάτι περισσότερο από εκδήλωση ήπιων διαμαρτυριών και όχι εμπόδισης ή ανατροπής των Ωνασείων θεωρώντας τα δεδομένα, συμβάλλοντας στην αντίληψη ότι «τα πράγματα δεν αλλάζουν με αγώνες, αλλά με συμπεράσματα που θα αποτυπωθούν στην κάλπη, ψηφίζοντας το κόμμα αναφοράς τους (ΚΚΕ).
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στα Ωνάσεια σχολεία, την ιδιωτικοποίηση, την ταξική κατηγοριοποίηση, την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι αγώνας του λαού για τη μόρφωσή του, απαιτεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων, των μαθητών των φοιτητών να συναντηθούν σε δρόμους ανατρεπτικούς του δυστοπικού μέλλοντος.
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις που είχαν και την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων ενάντια στα Ωνάσεια ,τα ΙΒ (διεθνή απολυτήρια ), τους πάσης φύσεως χορηγούς, ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά» δηλώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται! Θα συνεχίσουν να παλεύουν για Δημόσια, Δωρεάν, Μαζική Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι τέλους!