Η κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε την κατάργηση του ημι-κρατικού οργανισμού NHS England, που φτιάχτηκε το 2012 από την κυβέρνηση του Συντηρητικού Κάμερον με σκοπό την επίβλεψη και λειτουργία του αγγλικού ΕΣΥ, ενώ διαθέτει 13.000 προσωπικό, στην πλειοψηφία του μη-ιατρικό. Η κυβέρνηση διακηρύττει πως θέλει να «εξορθολογήσει» και να «απογραφειοκρατικοποιήσει» το ΕΣΥ. Όμως, δεν έχει δώσει καμία διασφάλιση ότι η υγεία θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, συνεχίζει να καλύπτει τις καθυστερήσεις σε ραντεβού και θεραπείες μέσω ανάθεσης στον ιδιωτικό τομέα, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν άλυτες και ο πρωθυπουργός Στάρμερ δηλώνει ευθέως ότι αυτό το καθεστώς θα συνεχιστεί. Πρακτικά, λοιπόν, οι Εργατικοί έρχονται ως πιστοί συνεχιστές του σταδιακού ξεπουλήματος της Υγείας και καταστρατήγησης του δημόσιου χαρακτήρα της. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ζήτησε από τα περιφερειακά συμβούλια υγείας να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους κατά 50% (!), ανακοίνωσε περικοπές και αυστηρότερα κριτήρια στα επιδόματα υγείας/αναπηρίας και πάγωμα των (όποιων) αυξήσεών τους μέχρι το 2030.
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος αυξάνεται και η πάλαι ποτέ ισχυρή Γηραιά Αλβιόνα αρχίζει να κλονίζεται. Κι όμως, ο Στάρμερ ανακοίνωσε πολύ γενναιόδωρη αύξηση κατά 2,2 δισ. στερλίνες για πολεμικούς εξοπλισμούς (επιπλέον των 2,9 δισ. για το 2026), φτάνοντας τα σχετικά κονδύλια σχεδόν στο 2.4% του ΑΕΠ, με πλάνο το 2,6% το 2027 και 3% το 2029. Πρακτικά, ακολουθώντας τη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή των καπιταλιστικών κρατών της Δύσης, οι Εργατικοί έχουν κόψει κάθε σύνδεση με την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες τους, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στην πολεμική προετοιμασία (αντίστοιχα το ReArm Europe).
Σε μία περίοδο που η καπιταλιστική κρίση όχι απλά συνεχίζεται, αλλά σταδιακά βαθαίνει παγκοσμίως, μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει και αλλάζει και το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα είναι αρκετά καυτό για τα δεδομένα του νησιού.