Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απρίλη η ιστορική περιήγηση στο Γεντί Κουλέ και στο χώρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων κομμουνιστών αγωνιστών.
Η περιήγηση διοργανώθηκε από την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, συμμετείχε και η Λέσχη Αναιρέσεις Θεσσαλονίκης. Συνδυάστηκε έτσι ένα μείγμα παλιών και νέων αγωνιστών, ανθρώπων που είχαν ακόμα βιώματα της εποχής που λειτουργούσε στην πόλη η φυλακή-κολαστήριο και νέων που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον χώρο. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Γιάννη Γκλαρνέτατζη, προέδρου του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, ο οποίος είναι ο «περιηγητής» σε πλήθος ιστορικών περιπάτων που διοργανώνονται στην πόλη, με βαθιά γνώση της τοπικής ιστορίας.
Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης έγινε επίσκεψη στο εσωτερικό των φυλακών, στα κελιά της απομόνωσης και στους χώρους που για δεκαετίες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές, από την εποχή των Βαρκάρηδων και της Φεντερασιόν μέχρι και τη χούντα των συνταγματαρχών.
Με συλλογική παρέμβαση επιβλήθηκε η ελεύθερη είσοδος, καθώς ο χώρος του μαρτυρίου έχει εισιτήριο, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε πολύ πρόσφατα σε 10 ευρώ!
Είναι προσβολή της μνήμης των νεκρών και των επιζώντων και θα πρέπει να καταργηθεί, καθώς ο χώρος διατηρείται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και ανάδειξη της αληθινής ιστορίας του Γεντί Κουλέ. Οι φυλακισθέντες και οι νεκροί δεν εμφανίζονται πουθενά, δεν υπάρχουν ονόματα, πρόσωπα, φωτογραφίες την ίδια στιγμή που σε άλλα μνημεία ή νεκροταφεία αναδεικνύονται ακόμα και εγκληματίες ή μέλη κατοχικών στρατών.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο που βρέθηκαν οι σκελετοί των αγωνιστών που εκτελέστηκαν, πιθανώς στην περίοδο του Εμφυλίου. Οι διηγήσεις – παρεμβάσεις αναβίωσαν τα στυγερά εγκλήματα που συντελέστηκαν εκεί, προκαλώντας δάκρυα στα πρόσωπα πολλών και κυρίως νέων παιδιών. Το ιστορικό αυτό «ταξίδι» δεν αφορά μια υπόθεση του παρελθόντος.
Η δικαίωση των οραμάτων των αγωνιστών που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή αφορά το μέλλον και τη συνέχεια του αγώνα για μια νέα απελευθερωτική κοινωνία και ζωή.
Φωτογραφίες από το infolibre





























