Ενημέρωση: Καλή πρωταπριλιά
Ισχυρό µήνυµα από ΗΠΑ – Το ενδιαφέρον Τραμπ-Chevron για βάσεις και υδρογονάνθρακες
Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας να παραχωρήσει το νησί στις ΗΠΑ, αλλά και τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Βανς εμφανίζονται σε αναζήτηση βιώσιμων εναλλακτικών.
Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, μια από τις προτάσεις που εξετάζεται σοβαρά και θα κατατεθεί επισήμως είναι η παραχώρηση της Κρήτης από την Ελλάδα στον έλεγχο των ΗΠΑ για 50 χρόνια με αρχικό αντάλλαγμα μείωση 50% της συνολικής τιμής της αγοράς F35 και επιπλέον δωρεάν συντήρηση και προστασία των αεροσκαφών στο νησί για πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης. Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ρωτήθηκε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχόταν αυτή τη συμφωνία απάντησε λέγοντας: «Θα του κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί».
Πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί χρειάζεται ο έλεγχος ολόκληρης της Κρήτης για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, εφόσον ήδη έχει τη βάση της Σούδας που αποτελεί το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μεσόγειο. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους σταθμούς των αμερικανικών στρατευμάτων στη Κρήτη καθώς αν το Ιράν αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις θα χρειαστεί να το βομβαρδίσουμε».
«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία και η Κίνα και άλλα έθνη ενδιαφέρονται για τις μεσογειακές διόδους και τα ναυτικά κανάλια», λέει, προσθέτοντας ότι οι αντίπαλοι επιδιώκουν επίσης να βάλουν στο στόχαστρο το μεγάλο υπόγειο καλώδιο με το Ισραήλ και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η πρόταση συνδέεται και με το ενδιαφέρον της Chevron και άλλων εταιρειών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Νότια Κρήτη-Πελοπόννησο.
Θυσίες για την ασφάλεια
Επίσημη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει, ωστόσο διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν πως μιλάμε για διοικητική παραχώρηση ορισμένου χρόνου και όχι προσάρτηση του νησιού στις ΗΠΑ όπως έγινε με την Αλάσκα. Ωστόσο είναι φυσικό ότι μια τέτοια μεγάλη εξέλιξη αποδυναμώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο γεωπολιτικό παιχνίδια και εξουδετερώνει και τις προσπάθειες ανακήρυξης ΑΟΖ Συρίας-Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί εάν συνδυαστεί με εγγυήσεις για την ασφάλεια ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας στην περίπτωση επίθεσης. «Θα κάνουμε τα πάντα για την ασφάλεια της χώρας, ακόμα και αν χρειαστούν ορισμένες θυσίες» σημειώνεται.