Η κοινωνική έκρηξη για τα Τέμπη πιέζει όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε κρίσιμα επίδικα και προκαλεί μια ιδιόμορφη έγνοια για να «βγουν στον αφρό» με πολιτικές προτάσεις και κομματικές κινήσεις προσδοκώντας σε εκλογική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί σε «κινηματική και πολιτική συστράτευση όλων των δυνάμεων που κατανοούν την τεράστια σημασία ενός αγώνα και στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας για έναν ενιαίο, δημόσιο, σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο, για το δικαίωμα σε φτηνές, ασφαλείς, δημόσιες μεταφορές. Αλλά και ευρύτερα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών».
Θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί ένα βήμα από τις τοποθετήσεις του ΜέΡΑ25 το 2023 περί «ούτε κρατικό/κομματικό, ούτε ιδιωτικό», που υπονόμευαν τον αγώνα για κρατικοποίηση των τρένων. Την ίδια ώρα όμως προκαλεί εντύπωση πως λείπουν κρίσιμες έννοιες-θέσεις: Το χωρίς αποζημίωση στους Ιταλούς της Hellenic Train, το με εργατικό έλεγχο (έτσι ώστε να κινείται το τρένο προς όφελος του λαού, κόντρα στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) και βεβαίως η καταγγελία της ΕΕ (που οδήγησε στον κατακερματισμό του σιδηροδρόμου) και η αναγκαία ρήξη με τις επιταγές της. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόταση του ΜέΡΑ25 δεν υπάρχει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα. Και μπορεί να γίνεται λόγος για «ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ» κι «ευρύτερες ρήξεις», αλλά αυτές μένουν στη δημιουργική ασάφεια αλά Βαρουφάκη…
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη εδώ και καιρό πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζουν παρεμβάσεις με κεντρικό αίτημα το πέρασμα στο δημόσιο των τρένων. Άρα μια πρώτη ουσιαστική παρέμβαση οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης θέλει να συμβάλλει σε μια κίνηση για να αρθεί η ιδιωτικοποίηση των τρένων είναι η συμβολή σε αυτές τις κινηματικές κινήσεις με λογική ρήξης και νικηφόρου αγώνα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 29-30 Μαρτίου