Ενημέρωση: Απορρίφθηκε όπως αναμενόταν η κοινοβουλευτική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με 157 βουλευτές να ψηφίζουν κατά. Γαντζωμένος στην εξουσία ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στην ομιλία του τρεις φορές την φράση «είτε σας αρέσει είτε όχι» προκειμένου να δηλώσει πως η κυβέρνηση θα… παραμείνει στην θέση της έως τις εκλογές του 2027 και μίλησε για «απουσία εναλλακτικής». Ο Κ. Μητσοτάκης ενόψει Συνταγματικής Αναθεώρησης δήλωσε έτοιμος για παζάρεμα, και εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει την αναθεώρηση του άρθρου 86 για τις ευθύνες υπουργών, συνδέοντας το θέμα με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και την κατάργηση του άρθρου 16!
Η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει «αθώο» τον Τριαντόπουλο
Κάθε αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα «θεσμικών» λύσεων στο πλαίσιο του αστικού κοινοβουλευτισμού στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνών για το «Έγκλημα των Τεμπών» φρόντισε να διαλύσει την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση. Αφού ψήφισε στην Βουλή την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ την ίδια στιγμή – με κυνικό τρόπο- προανήγγειλε ότι αυτή δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως προανήγγειλε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα …αθωωθεί πανηγυρικά.
Η σχετική πρόθεση της κυβέρνησης τεκμαίρεται δίχως δυσκολία από την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στην Βουή λίγο πριν ψηφιστεί η πρόταση. Αναφερόμενος στις δικογραφίες και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο επισήμανε πως αν σήμερα καλούνταν η ΝΔ να αποφασίσει για το αν συντρέχει λόγος ο Χρήστος Τριαντόπουλος να παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο η θέση της θα ήταν αρνητική. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Δηλώνοντας πως «η πρόταση για την προανακριτική είναι οι πιθανές, οι εικαζόμενες ευθύνες ενός Υφυπουργού για το ότι διέταξε επέμβαση στον χώρο για να αλλοιωθούν τα στοιχεία. Και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ λέει ακριβώς το αντίθετο. Λέει ότι δεν υπήρξε καμία, μα καμία πολιτική εντολή και καμία πολιτική παρέμβαση». Ενώ επισήμανε ότι η ΝΔ ψηφίζει την προανακριτική για να εκθέσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.
Η αμυντική γραμμή Τριαντόπουλου ότι ήταν απλώς… παρατηρητής δύσκολα γίνεται πιστευτή. Η κυβέρνηση άλλωστε επιβεβαίωσε πολυσυζητημένο δημοσίευμα της Εστίας για email του Χ. Τριαντόπουλου προς Σκέρτσο και Γεραπετρίτη (με ημερομηνία 2023) το οποίο δείχνει συντονιστικό ρόλο του πρώτου στο μπάζωμα.
Αυτά την ώρα που η ΝΔ έχει την δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου των όσων θα πράξει η προανακριτική. Θυμίζουμε ότι αυτή συστήνεται με βάση τον νόμο «Περί Ευθύνης Υπουργών» και το άρθρο 86 του Συντάγματος. Η δομή της είναι ίδια με κάθε άλλης κοινοβουλευτικής επιτροπής, δηλαδή η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την πλειοψηφία. Επίσης έχει την δυνατότητα να εκλέξει το προεδρείο της που θα αποφασίσει για σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως π.χ ποιοί θα είναι οι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν. Μάλιστα όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής το πόρισμα που θα στηρίξει η πλειοψηφία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή, όπου είναι γνωστός ο πολιτικός συσχετισμός.
Ενώ συντρέχουν αυτά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύει να «θυσιάσει» τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Κυρίως γιατί η δράση του υπουργού τον Φεβρουάριο του 2023 αντανακλά ευθέως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια και είχε την θεσμική ιδιότητα του συνεργάτη του. Άλλωστε και ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπουλος στην ομιλία του στην Βουλή δεν εμφανίστηκε καθόλου διαθέσιμος να παίξει τον ρόλο της «Ιφιγένειας». Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια πιθανή αντίδρασή του σε περίπτωση που υπάρξει διαφορετική τροπή των πραγμάτων.
Είναι επίσης φανερό ότι η κυβέρνηση «ποντάρει» στην εκτόνωση του κλίματος οργής που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Σε αυτή την λογική αναμένεται να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της εν εξελίξει προανακριτικής ως τεκμήριο για την … «διερεύνηση» της υπόθεσης. Άλλωστε οι εργασίες της αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παράτασης με απόφαση της Βουλής. Δηλαδή θα «κρατήσει» έως τους θερινούς μήνες, τότε που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν «σβήσει» οι αντιδράσεις.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναλώνονται σε σειρά νομικών ζητημάτων όπως η διεύρυνση του κατηγορητηρίου ή η σύσταση και άλλων προανακριτικών. Θέματα όμως που «απαιτούν» την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προνομίου που διαθέτει μόνον η ΝΔ.