▸ Το 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους, το κάνουν κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
Αυτό το άκρως ανησυχητικό στοιχείο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκών μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν από το 2012 έως το 2024.
Ειδικά για τις μακροχρόνιες θεραπείες, το 55% των φαρμακοποιών και το 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών που δίνει ο θεράπων ιατρός, ενώ μόλις το 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους, κομβικό ρόλο παίζουν παράγοντες που αφορούν το σύστημα υγείας, όπως η ελλιπής του οργάνωση, η αδυναμία παροχής/διανομής φαρμάκων και η ανεπάρκεια προγραμμάτων κοινοτικής υποστήριξης. Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως η φτώχεια, το χαμηλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο, η ανεργία, η έλλειψη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, η απόσταση από θεραπευτικά κέντρα και το υψηλό κόστος φαρμακευτικής αγωγής.
«Η αποτυχία εντοπισμού και αποκατάστασης της κακής συμμόρφωσης των ασθενών συχνά οδηγεί σε πιο εντατικοποιημένη φαρμακοθεραπεία, με περισσότερες δόσεις φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος της θεραπείας, καθώς και τον κίνδυνο περαιτέρω προβλημάτων», επισήμανε μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των μελετών ο Σωτήριος Νικολαρόπουλος, καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακογνωσίας, πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην Ελλάδα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, μεταξύ 2009 και 2023 μειώθηκε κατά 45%, από 5,2 δισ. ευρώ το 2009 σε 2,8 δισ. ευρώ το 2023. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να υπάρξει πλήρης και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 22-23 Μαρτίου