Aντιπρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 28/02/2023»
Μήνυμα αγώνα μέχρι το τέλος για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά Τέμπη, αλλά και Μάνδρα και Μάτι, στέλνει ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη που σκοτώθηκε στο δυστύχημα – προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Μιλώντας στο Πριν ο Π. Ασλανίδης τονίζει ότι το έγκλημα και η συγκάλυψή του λειτούργησαν ως σπίθα σε ένα τοπίο με συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα, βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο. Ζητά να συνεχιστεί με την ίδια ένταση το κύμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ τονίζει τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απεργία της 9ης Απρίλη να αποκτήσει περιεχόμενο αντίστοιχο της 28ης Φεβρουαρίου.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μουρμούρη
Δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη ποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα;
Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι από ποια άλλα στοιχεία αποτελούταν το φορτίο των υδρογονανθράκων, εκτός από το ξυλόλιο και το τολουόλιο, καθώς και για ποιον προοριζόταν. Ωστόσο το αφήγημα των δύο πρώτων διορισμένων πραγματογνωμόνων, που ήθελε την έκρηξη και τη φωτιά να οφείλονται στα έλαια σιλικόνης -εκδοχή που υιοθέτησε και η Πυροσβεστική- έχει καταρριφθεί.
Η αλλοίωση του χώρου συνδέεται με το φορτίο του εμπορικού τρένου ή επρόκειτο για κίνηση επικοινωνιακής διαχείρισης;
Και τα δύο. Γιατί αφενός μεν μετά τη σύγκρουση μάθαμε ότι στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν λειτουργούσε τίποτα, κάτι που είχαν αναδείξει τα σωματεία εργαζομένων με τις επιστολές προς τον Καραμανλή οι οποίες αποδεικνύουν ότι στην κυβέρνηση γνώριζαν αλλά δεν τους ένοιαζε, επομένως υπήρχε δόλος. Αφετέρου δε, γιατί όπως προέκυψε απέναντι στην επιβατική αμαξοστοιχία ερχόταν ένα τρένο το οποίο ήταν «πυρηνική βόμβα». Έχει αποδειχτεί ότι τριάντα άνθρωποι, οι οποίοι επέζησαν από τη σύγκρουση, κάηκαν ζωντανοί. Τρίτον, επειδή τότε ήμασταν πριν τις εκλογές, ήθελαν αυτό που συνέβη να ξεχαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Δεν τους ενδιέφερε ότι μετέφεραν χώματα και συντρίμμια που περιείχαν υλικό των νεκρών – εμείς δέκα μήνες μετά βρήκαμε 200 οστά μέσα στα βαγόνια, στο Κουλούρι.
Η απώλεια του βιντεοληπτικού υλικού οφείλεται σε αμέλεια ή σε σκοπιμότητα;
Σίγουρα υπήρχε σκοπιμότητα. Το βίντεο ζητήθηκε από τις ανακριτικές αρχές, όμως κατόπιν διαπιστώθηκε ότι το υλικό που δόθηκε από πλευράς ΟΣΕ δεν ήταν από τον εμπορικό σταθμό της Θεσσαλονίκης αλλά από τον επιβατικό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ του ΟΣΕ και της εταιρείας security για το ποιος φταίει. Πριν δυο μήνες εμφανίστηκαν και τα περίφημα βίντεο με τα οποία γελάει ο κόσμος, γιατί είναι εμφανές ότι καταγράφουν αμαξοστοιχία που διέρχεται μερικούς μήνες αργότερα. Και αυτό γιατί αφενός δεν ταιριάζει η ταχύτητα με την οποίαν κινείται το τρένο, αφετέρου φαίνεται πως πρόκειται για κάμερες υψηλής ανάλυσης οι οποίες δεν υπήρχαν όταν συνέβη η σύγκρουση. Υπάρχει σχετικό έγγραφο της Πυροσβεστικής άλλωστε που πιστοποιεί ότι δεν υπήρχαν κάμερες όταν συνέβη το δυστύχημα, καθώς και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών. Το κυριότερο, όπως αποκαλύφθηκε η απόφαση για τοποθέτηση καμερών υψηλής ανάλυσης στα τούνελ ελήφθη έξι μήνες μετά τα Τέμπη. Και οι χρόνοι άλλωστε (σ.σ. του εντοπισμού και της παράδοσης του υλικού) δεν βγαίνουν.
Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο έχετε καταλήξει δύο χρόνια μετά τα Τέμπη;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι από το 2019 και μετά δεν λειτουργούσε τίποτα. Είχε καεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα χωρίς να αποκατασταθεί ποτέ. Ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν δυστύχημα, αλλά αυτό δεν ενδιέφερε κανέναν. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία, δεν υπάρχει το σύστημα GSMR. Ο σιδηρόδρομος συνεχίζει να κινείται στα τυφλά. Η μόνη διαφορά είναι ότι μειώθηκαν οι ταχύτητες.
Πώς κρίνετε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ;
Καταρχάς, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Έπειτα, το πόρισμα επιχείρησε να μην αποδώσει σε σκοπιμότητα την αλλοίωση του χώρου, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε. Παραδέχεται δε ότι για την έκρηξη και την πυρκαγιά δεν ευθύνονται τα έλαια σιλικόνης, κάνοντας όμως λόγο για «άγνωστη καύσιμη ύλη» – ενώ ξέρουμε ότι έχει βρεθεί ξυλόλιο παντού, όπως πιστοποίησε και το Χημείο του Κράτους.
Υπάρχουν στελέχη εμπλεκόμενων οργανισμών που παραμένουν στη θέση τους;
Πολλοί εμπλεκόμενοι από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ, υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών παραμένουν στη θέση τους. Ακόμα και ο σταθμάρχης είναι έξω, καθώς και ο προϊστάμενός του. Το ίδιο και οι ιατροδικαστές που έχουν μηνυθεί. Υπάρχουν 43 κατηγορούμενοι που είναι όλοι έξω – μπορούν να αλλοιώσουν στοιχεία και, όπως μαθαίνουμε, κάποιοι έχουν αρχίσει να μεταβιβάζουν περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση κατασχέσεων.
Δεν υπάρχει «φυσικός δικαστής» για τον Τριαντόπουλο, κανονικά θα έπρεπε να οδηγηθεί στον Ανακριτή της Λάρισας. Αντ’ αυτού, κάνουν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο
Ποια είναι η γνώμη σας για την «παράκαμψη» της προανακριτικής από τον Χρήστο Τριαντόπουλο;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα περί «φυσικού δικαστή» είναι ένας όρος που επινόησε η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει «φυσικός δικαστής», κανονικά θα έπρεπε να αρθεί η ασυλία του και να οδηγηθεί στον Ανακριτή της Λάρισας. Αντ’ αυτού, ακολουθείται μια διαδικασία που κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Με αυτή τη λογική και ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να αποφασίσει ποιο δικαστήριο θα τον δικάσει.
Οι πολιτικές ευθύνες περιορίζονται στην παρούσα κυβέρνηση;
Φυσικά και όχι. Ευθύνες βαρύνουν και την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν είχε ολοκληρώσει τη σύμβαση 717. Γι’ αυτό και έχουμε μηνύσει και τους προηγούμενους υπουργούς μεταφορών.
Τι ζητάτε από τον κόσμο που σας συμπαρίσταται;
Ζητάμε η συμπαράσταση να συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Τα Τέμπη και η συγκάλυψη λειτούργησαν σαν σπίθα γιατί τα κοινωνικά προβλήματα είναι πάρα πολλά. Συμπύκνωσαν την οργή του κόσμου που βλέπει την αδικία, γι’ αυτό και βγήκε στον δρόμο – και συνεχίζει. Για εμένα το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βγήκε στον δρόμο η νεολαία.
Η απεργία της 9ης Απρίλη μπορεί να αποτελέσει μια νέα 28η Φλεβάρη;
Αν συνεχιστεί η κοροϊδία με το Σύνταγμα και τις προανακριτικές, εννοείται ότι θα σκεφτούμε να προτείνουμε να υπάρξει μια νέα κινητοποίηση για τα Τέμπη. Θα μπορούσε, σε αυτό το πλαίσιο, η απεργία της 9ης Απρίλη να αποκτήσει τέτοιον χαρακτήρα.
Τι περιμένουμε σε δικαστικό επίπεδο;
Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί σε πολιτικό επίπεδο, αν θα προχωρήσει η παραπομπή πολιτικών προσώπων. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο, έτσι ώστε να καλύπτει την έκρηξη και τη φωτιά. Και δεν πιστεύω ότι η όποια καθυστέρηση στη δίκη θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να παραγραφούν τα αδικήματα πολιτικών προσώπων, γιατί μετά θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός. Πιστεύουμε ότι αν και αυτή τη φορά δεν καταλήξουν πολιτικοί στη φυλακή, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Θα έχουμε ξανά Μάνδρα, Μάτι, Τέμπη, η ατιμωρησία θα συνεχίζεται και θα λέμε «ήταν η κακιά η ώρα». Ενώ είναι η κακιά η χώρα.