Χρίστος Κρανάκης
upd 22:32: Καταφανώς πολιτική, αντιδραστική και επικίνδυνη η επιλογή της ΕΛΑΣ να επιτεθεί στους διαδηλωτές/τριες που βρίσκονταν στο Σύνταγμα. Ο σχεδιασμός τους ήταν να διώξουν το κύριο σώμα της πορείας, με πολλά μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων και πολιτικών οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από το Σύνταγμα. Η επιχείρηση απώθησης ήταν βάναυση, με τόνους χημικά να πέφτουν και διμοιρίες να ακολουθούν τα μπλοκ, που αποχώρησαν συγκροτημένα προς Ομόνοια. Εκεί, σε δεύτερο χρόνο δηλαδή, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση εκκαθάρισης με απώτερο στόχο να μην επαναπροσεγγίσει κανείς ξανά το Σύνταγμα. Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στη Βουλή, αντιστάθηκε στην επίθεση των ΜΑΤ και συνεχίζει να παραμένει στο χώρο.
upd 22:17: Με δακρυγόνα και κρότου λάμψης επιχείρησε -ύστερα από ρίψη περίπου 5 μολότοφ- η Αστυνομία απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, όσο μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης αύρα έκανε την εμφάνισή της. Ο κόσμος προσπαθεί να μείνει συγκροτημένος και να μην φύγει από το σημείο. Η αστυνομία προσπαθεί να εκδιώξει τα οργανωμένα μπλοκ προς τη Σταδίου με τόνους χημικά και εφόδους. Μερικές εκατοντάδες κατάφεραν να μείνουν στο Σύνταγμα. Τα μπλοκ αντιστέκονται σθεναρά! Μερικές εκατοντάδες κόσμου κατάφεραν να μείνουν στο Σύνταγμα. Ενισχύονται με κόσμο που επιστρέφει!
Ώρα 20.20 και εκατοντάδες κόσμου διασχίζει τη Βασιλίσσης Σοφίας. Ο προορισμός κοινός για όλους και όλες. Το γεμάτο κόσμο Σύνταγμα! Εργαζόμενοι/ες αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου τους, έρχονται να δηλώσουν παρόν σε μία ακόμα λαϊκή κινητοποίηση. Ομοίως, παρέες μαθητών/τριων που μόλις τελείωσαν φροντιστήρια. Καμία σημασία δεν έχει που έχουν καθυστερήσει περίπου 1.30 ώρα. Ξέρουν πως το Σύνταγμα θα τους περιμένει και θα τους εντάξει σε μία ακόμα ιστορική μέρα. Γιατί η συγκέντρωση που κάλεσαν στις 07/03 σωματεία και εργατικοί φορείς, θα περάσει και αυτή στην ιστορία.
Η κόπωση από τις πολλές, συνεχόμενες συγκεντρώσεις, φυσικά, κάνει την εμφάνισή της. Τα νούμερα του πλήθους, πάντως, συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν. Η πλατεία Συντάγματος είναι ασφυκτικά γεμάτη και με δυσκολία μεταφέρεσαι από τη μία γωνία στην άλλη. Από την κάτω πλευρά, κόσμος φτάνει μέχρι την Ερμού και τους παράλληλους δρόμους. Το ίδιο σκηνικό και από την πάνω… Η Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη μέχρι τα Λουλουδάδικα.
Από τα μεγάφωνα, ομιλίες μελών εργατικών σωματείων και συγγενών των θυμάτων συγκινούν… Ακούγονται λόγια που δεν φτάνουν στη βουλή. Λογικό… Ο λαός τιμάει τους νεκρούς του με λόγια αληθινά και όχι φτιαγμένα από επικοινωνιολόγους.
Το πανό της Κομουνιστικής Απελευθέρωσης τονίζει ακριβώς αυτό: « Κάτω η κυβέρνηση και το Σύστημα που δολοφονούν-Τη λύση θα δώσει ο λαός». Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της περιόδου. Ο λαός καταλαβαίνει περισσότερο από ποτέ, πως λύση στα μείζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν θα δώσουν εκείνοι που αλληλοκατηγορούνται. «Εσείς κάνατε τα Τέμπη», «Ναι αλλά, εσείς κάνατε το Μάτι», «Εσύ ιδιωτικοποίησες τον ΟΣΕ», «Όχι εσύ τον ιδιωτικοποίησες πρώτος..» κλπ. Για αυτό και -προς το παρόν- τα παραδοσιακά συστημικά κόμματα δεν εμφανίζονται ενισχυμένα δημοσκοπικά. Το ενδεχόμενο ο λαός να μπολιάσει με τους αγώνες τους τις πολιτικές εξελίξεις, με τρόπο καταιγιστικό, είναι απολύτως υπαρκτό! Τα αιτήματα της κρατικοποίησης του ΟΣΕ με εργατικό/λαϊκό έλεγχο, εκδιωγμό της Hellenic Train χωρίς αποζημίωση και εκείνο της πτώσης της κυβέρνησης από τα «κάτω και από τα αριστερά», κερδίζουν έδαφος.
Η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει με έντεχνο τρόπο τη προσέλευση του κόσμου. Στήνει «καρτέρια» σε πιο… κρυφά σημεία. Όπως μαθαίνουμε, λίγο κάτω από τη συμβολή Ηρώδου Αττικού/Βασιλίσσης Σοφίας, διμοιρία ΜΑΤ ήλεγχε και προσήγαγε πιτσιρικάδες στο σορό. Την άδικη προσαγωγή δύο ανηλίκων σταμάτησε η καταγραυγή του κόσμου Λίγο αργότερα, όμως, πάλι στα… κρυφά η Αστυνομία προσήγαγε χωρίς κανένα λόγο μία ομάδα νεαρών.
Παρατίθενται φωτογραφίες:
Βέβαια, η νεολαία δεν φαίνεται να «τσιμπάει» και πολύ. Το έδειξε στα πρωινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Το δείχνει και σήμερα το απόγευμα με τη μεγάλη συμμετοχή της. Λέξεις και φράσεις που ακούς από τις πολλές παρέες μικρότερων παιδιών, δείχνει πως κάτι αλλάζει ριζικά και δομικά…
Φωτογραφία από EUROKINISSI