Δημήτρης Τζαμουράνης
Το σωματείο των εργαζόμενων στα εργοτάξια του Ελληνικού προκήρυξε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 Μάρτη μετά από σοβαρό τραυματισμό οικοδόμου που χαροπαλεύει. Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας σε ένα από τα «εμβληματικά» έργα του κατασκευαστικού κεφαλαίου.
Την Παρασκευή 21 Μάρτη σημειώθηκε νέο εργατικό «ατύχημα», δηλαδή παραλίγο εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στο έργο – βιτρίνα της ανάπτυξης του ελληνικού κατασκευαστικού -και όχι μόνο- κεφαλαίου, στην ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ένας 57χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος εννέα μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο «Τζάνειο», όπου δίνεται μάχη για τη ζωή του.
Το σωματείο των εργαζόμενων στα εργοτάξια του Ελληνικού προκήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 24 Μάρτη, με κύρια αιτήματα την άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας (όπως την αδιάλειπτη παρουσία ασθενοφόρου στο εργοτάξιο και τον περιορισμό των ωρών και ημερών εργασίας) και την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των οικοδόμων και από κοινού με άλλους εργαζόμενους από τις κατασκευές, προχώρησαν το Σάββατο 22/3 σε ευρεία ενημέρωση των εργαζόμενων για το συμβάν και για την απεργία. Όπως καταγγέλλουν τεχνικοί ασφαλείας και οικοδόμοι που εργάζονται στο έργο, στο σημείο που έγινε η πτώση του οικοδόμου θα έπρεπε να υπάρχει σκαλωσιά (που δεν υπήρχε). Αν η σκαλωσιά υπήρχε, ο άνθρωπος δε θα έπεφτε στο κενό.
Τη Δευτέρα 24/3, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και όλα τα εργοτάξια παρέμειναν κλειστά. Απεργοί, μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αλλά και μέλη της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικού – Αργυρούπολης συγκεντρώθηκαν από νωρίς στις διάφορες πύλες εισόδου και κατόπιν έξω από το εργοτάξιο της Redex, όπου χτύπησε ο εργαζόμενος. Στο τέλος πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά εργοταξιακά γραφεία της Lamda, της εταιρείας που είναι και ο κύριος του έργου και όπου έγινε συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας του σωματείου του έργου με τη διοίκηση.
Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του σωματείου του έργου είπε πως από την επόμενη το εργοτάξιο λειτουργεί κανονικά και πως η διοίκηση συμφώνησε με τα αιτήματα και ότι θα περιμένουν σύντομα το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των βασικών αιτημάτων.
Είναι άξιο αναφοράς πως πριν λίγο μόλις καιρό σε ένα άλλο εργοτάξιο της Redex (μέλος του ομίλου Κοπελούζου) στην αμερικάνικη πρεσβεία, είχε γίνει ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα με θάνατο οικοδόμου, όπου μάλιστα είχε πάει εκπρόσωπος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αμέσως μόλις μαθεύτηκε το συμβάν, αλλά δεν της επιτράπηκε ούτε να μπει στο χώρο.
Ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να γίνονται τα «εμβληματικά» έργα οι κύριοί τους και οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργολάβοι είναι πλέον γνωστός. Τα μικρά και μεγάλα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς, τα εγκλήματα δηλαδή κυβερνήσεων και κεφαλαίου, αντί να μειώνονται σε αριθμό, όπως αντιστοιχεί στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αυξάνονται λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και της πίεσης για ολοένα και γρηγορότερη εκτέλεση των εργασιών.
Τα μικρά και μεγάλα «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς αυξάνονται λόγω εντατικοποίησης της εργασίας
Είναι όμως στο χέρι των εργαζόμενων να μην επιτρέψουν να θυσιάζεται η ζωή τους ή η σωματική τους ακεραιότητα για να είναι οι μάνατζερ «εντός χρονοδιαγράμματος». Να σταματήσουν αμέσως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη δουλειά και να πάνε στη διοίκηση να διαμαρτυρηθούν σε περίπτωση που κάποια εργασία εκτελείται με επικίνδυνο τρόπο ή στην απολύτως απευκταία αλλά καθόλου απίθανη περίπτωση που υπάρξει νέο αντίστοιχο συμβάν. Να διεκδικήσουν να δοθεί αποζημίωση στον παθόντα και στους οικείους του (πέρα από όσα πάρει από ΕΦΚΑ). Να μπούνε μαζικά στον αγώνα και στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων (επόμενη γενική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην Αθήνα την Κυριακή 6 Απρίλη στον κινηματογράφο New Star Studio Art στις 11 το πρωί) για να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους τεχνικούς, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία. Να οργανώσουν όχι μόνο την απεργία της 9ης Απρίλη, αλλά και την αναγκαία κλιμάκωση μετά από αυτήν, ώστε να ανατραπεί η πολιτική των κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές όλων.