Ματίνα Παπαχριστούδη
Έκδηλος είναι ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά στον επικείμενο κοινωνικό ξεσηκωμό της 28ηςΦλεβάρη, για τα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. Με τον φόβο των οργανωμένων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, έβγαλε από το οπλοστάσιο προπαγάνδας όλα τα όπλα της, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρέθεσε το νέο αφήγημα με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή. Μέσα σε μια εβδομάδα κι αφού κατέρρευσε η κατασκευή των ψευδών βίντεο, μπήκε σε εφαρμογή η επικοινωνιακή καταιγίδα του Μαξίμου, επάνω στις «θεωρίες συνωμοσίας», αλλά με επίκεντρο ότι απειλείται ο θεσμός της δικαιοσύνης και ότι δεν θα επιτραπεί να ξεσπάσει «εμφύλιος» στην κοινωνία. Με αυτά τα δύο νέα στοιχεία στήθηκε ο επικοινωνιακός ορυμαγδός μέσω κάθε Μέσου που διαθέτει ή ελέγχει η κυβέρνηση, σε τρεις πράξεις.
Πράξη πρώτη: Ο Μητσοτάκης αποσύρεται από τη σκηνή, μπαίνουν σε αυτήν κυβερνητικά στελέχη που αναλαμβάνουν την επίθεση στην οργάνωση των διαδηλώσεων, κατασκευάζοντας «εμφυλιακό» κλίμα. Η συγκεκριμένη έννοια διακινείται από τις ενσωματωμένες γραφίδες σε όλα μίντια. Επικεφαλής της καμπάνιας είναι ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης, με καθημερινό στασίδι σε τηλεοπτικά «παράθυρα» για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι όποιος απαιτεί να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της συγκάλυψης του εγκλήματος ζητάνε να πέσει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.
Πράξη δεύτερη: Ενεργοποιήθηκαν γνωστοί και άγνωστοι μηχανισμοί τρολ των κοινωνικών Μέσων, διαφημίστηκαν ειδήμονες και τεχνικοί με διπλή αποστολή. Αφενός, να συκοφαντήσουν τους συγγενείς των θυμάτων που πρωτοστατούν στην οργάνωση των διαδηλώσεων, με απαράδεκτες επιθέσεις στη Μαρία Καρυστιανού αλλά και στους άλλους γονείς. Αφετέρου, να κατασκευάσουν, μέσω των δημοσιογραφικών κολαούζων τους, μια διαφορετική ιστορία – ότι δεν υπήρχε άγνωστο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία – προκειμένου να αποπροσανατολίσουν όπως και στην περίπτωση των ψεύτικων βίντεο.
Πράξη τρίτη: Αποδόμηση και συκοφάντηση της ίδιας της απεργίας και των διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για ενέργειες επικίνδυνες για το «πολίτευμα». Σε αυτό το πλαίσιο, διακινείται μαζικά ψηφιακά και από άγνωστη πηγή παραποιημένη η αφίσα της διαδήλωσης στις 28 Φλεβάρη, στην οποία σβήστηκε το σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο», για να γραφτεί: «Δεν πάω στη συγκέντρωση. Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».
Ειδήσεις πίσω από την κάμερα
Ρώτησα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης αν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι επιβάτες των τρένων σήμερα είναι απολύτως ασφαλείς.
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) January 30, 2025
Άμα δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS) λειτουργεί σε ολόκληρη τη γραμμή του «Αθήνα-Θεσσαλονίκη».
Δηλαδή αν, έστω και 2 χρόνια μετά, κατάφεραν… pic.twitter.com/t0s2N5Yl0m
Σοκαρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη, ο οποίος επέμενε να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και τα ιδιωτικά κολέγια. Ο Π. Μαρινάκης, με την αλαζονεία του ολοκληρωτικού ελέγχου στα μίντια, έχει ξεχάσει πώς είναι να πιέζουν οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Αρχικά, λοιπόν, επιτέθηκε στο δημοσιογράφο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, καταλογίζοντάς του ότι κάνει προπαγάνδα.
Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν βρέθηκαν ευήκοα ώτα στους άλλους δημοσιογράφους τους οποίους στόχευε να φέρει σε αντιπαράθεση με τον Χρήστο Αβραμίδη, η στοχοποίησή του ανατέθηκε σε φερέφωνα του Μαξίμου στις ελεγχόμενες ιστοσελίδες: Σε παραπολιτική στήλη κατηγορήθηκε ότι ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν 15 χρόνια! Ενέργεια τουλάχιστον ανόητη, που δείχνει τον φόβο της κυβερνητικής εξουσίας όταν στριμώχνεται και γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου.
Υποψήφιοι βουλευτές, εκλεγμένοι βουλευτές, υπουργοί, ακόμη και αρχηγοί κομμάτων ή σύζυγοι κυβερνητικών στελεχών που ήταν ή επιστρέφουν στη δημοσιογραφία, παίρνουν συνεντεύξεις από τον πρωθυπουργό, έχουν εκπομπές ή αρθρογραφούν. Υπάρχουν υπάλληλοι του Μαξίμου που έχουν εκπομπές στην ΕΡΤ και στήλες αρθρογραφίας. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ κατήγγειλε την αήθη επίθεση στον Χρήστο Αβραμίδη, ενώ την αποδοκιμασία της για τη στάση του Π. Μαρινάκη εξέφρασε και η ΕΣΗΕΜ-Θ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 22-23 Φεβρουαρίου