Φοίβος Κακαμανούδης
▸ Στο «κενό» η προσπάθεια απαγόρευσης από την πρυτανεία του ΕΜΠ
Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες του επόμενου διαστήματος και την υπόσχεση πως θα γεμίσουν ξανά οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας, «έκλεισε» η μαζική εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων για το έγκλημα των Τεμπών στο Πολυτεχνείο την Τετάρτη 19/2 το απόγευμα. Μια εκδήλωση, την οποία αρχικά η Πρυτανεία του ΕΜΠ προσπάθησε να απαγορεύσει, με την άρνησή της να δώσει σχετική άδεια. Προσπάθεια, η οποία όμως έπεσε στο κενό εξαιτίας της αποφασιστικότητας του κινήματος, καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι ανέλαβαν την ευθύνη για τη διοργάνωση απέναντι στο Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο.
Το κλίμα στον χώρο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Περίπου 800 άτομα, όλων των ηλικιών, ανάμεσα στους οποίους και συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ που είχε «ντυθεί» με πανό και αφίσες με κεντρικό σύνθημα «για να αναπνεύσουμε, να τους ανατρέψουμε», παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τις αρκετές ομιλίες που έγιναν. Έντονα ήταν τα συνθήματα που φώναζε το κοινό μεταξύ των τοποθετήσεων, με κεντρικό στίγμα πως η κοινωνία δε θα ανεχτεί άλλους νεκρούς στον βωμό του κέρδους. Μπροστά από το πάνελ των ομιλητών 57 καρέκλες, η κάθε μία και με όνομα θύματος εκείνης της νύχτας, ήταν κενές.
Την εκδήλωση «άνοιξε» η Φαίδρα Σούρμπη από τον φοιτητικό σύλλογο Βιολογικού, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η οποία αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Μίλησε τόσο για τις αιτίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο συμβάν όσο και για το σχέδιο συγκάλυψης που ακολούθησε και βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι και σήμερα, αλλά και για την επίθεση που δέχεται η νέα γενιά.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Παύλου Ασλανίδη, μέλους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023. Αναφέρθηκε στον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι οικογένειες των θυμάτων και στην ανάγκη αυτός να συνεχιστεί, με τη στήριξη όλης της κοινωνίας, όπως ήδη συμβαίνει, μέχρι τη δικαίωση των ανθρώπων που έχασαν αλλά και τη τιμωρία των ενόχων. «Μη μας ξεχάσετε, μη μας προδώσετε, η φωνή μου να είναι φλόγα, δε θα τη σβήσετε, η τελευταία μου ανάσα να γίνει κραυγή, το δίκαιο φωτιά, να κάψει τη σιωπή», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του.
Τη σκυτάλη των ομιλιών πήραν οι Αχιλλέας Μιχόπουλος, τεχνικός σύμβουλος, και Νικόλαος Κάρναβος, εμπειρογνώμονας στην υπόθεση των Τεμπών. Και οι δύο αποδόμησαν την αξιοπιστία μιας σειράς στοιχείων που χρησιμοποιούνται από το κράτος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, συμβάλλοντας σημαντικά και στην τεχνική, εκτός από τη πολιτική, πλευρά της συζήτησης. Ο Αχιλλέας Μιχόπουλος εξήγησε πως η «πύρινη σφαίρα», η οποία δημιουργήθηκε από την έκρηξη μετά την σύγκρουση των τρένων, δεν είναι δυνατόν να προκύψει από έλαια σιλικόνης, όπως επιχειρήθηκε να δοθεί σαν αίτιο στη κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη προέκυψε από μίγμα αρωματικών υδρογονανθράκων, ενώ η ποσότητα που απαιτείται για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον μεταξύ 3,8 με 5,4 τόνων. Με την εξάτμιση τέτοιων ουσιών δημιουργείται μια ατμόσφαιρα στην οποία η αναπνοή είναι αδύνατη. Ο Νικόλαος Κάρναβος άφησε αιχμές για τα στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους που παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη, τα οποία δε φέρουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και παράλληλα έχουν αρκετές ελλείψεις. Αναφέρθηκε στην υψηλή συγκέντρωση ξυλολίου στο έδαφος, η οποία επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί και ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Δυναμική ήταν η ομιλία του Νίκου Μαρκάτου, καθηγητή Χημικών Μηχανικών και πρώην πρύτανη του ΕΜΠ. Σχολίασε τη στάση της διοίκησης του ιδρύματος απέναντι στους φοιτητές και μεταξύ άλλων έθεσε στο επίκεντρο των ευθυνών για την υπόθεση των Τεμπών την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τον ιδιωτικό ΟΣΕ, τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν πιστά αυτή τη πολιτική και την ΕΕ που την υπαγορεύει.
Τελευταίος από το πάνελ, ο Σταύρος Μανίκας, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ο οποίος περιέγραψε το χρονικό διαίρεσης, διάσπασης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Ανέδειξε τη τραγική κατάσταση των μέσων μεταφοράς –εστιάζοντας στα λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα– των εργασιακών συνθηκών σε αυτά, αλλά μίλησε και για προβλήματα ασφάλειας επιβατών και εργαζομένων. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να μετατραπεί η οργή σε αγώνα για ανατροπή της πολιτικής που γεννά Τέμπη από τον οποίο δε μπορεί να λείπει το αίτημα για ενιαίο κρατικό ΟΣΕ με εργατικό έλεγχο.
«Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή, το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί»
Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις και οι χαιρετισμοί που έγιναν, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΜΠ για την ακύρωση της εκδήλωσης. Ξεχωριστή η τοποθέτηση του Γιάννη Μάγγου. Όπως ανέφερε «κοινός παρονομαστής όλων υποθέσεων μεμονωμένων ή μαζικών κρατικών εγκλημάτων είναι η επιχειρούμενη συγκάλυψη από τη κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της», τονίζοντας στη συνέχεια τον ρόλο της κοινωνίας και του κινήματος να μετατρέψουν το πένθος σε πολιτική θέση και να επιβάλουν να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι σύλλογοι ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, καθώς και εκπρόσωπος του Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ, οι οποίοι έπαιξαν κομβικό ρόλο στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο φοιτητικός σύλλογος Ναυπηγών του ΕΜΠ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διοργάνωση και οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΕΜΦΕ και ΗΜΜΥ.
Να σημειωθεί ακόμα ότι σε πλήθος τοποθετήσεων αλλά και μεταξύ του κόσμου που παρακολουθούσε δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για την γενική απεργία στις 28/2, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών. Η πλούσια σε ομιλίες και ενδιαφέρουσα εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων των Τεμπών και την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους. Το σύνθημα «Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή, το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί», συντάραξε το αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ. Οι πολιτικές που οδήγησαν στα Τέμπη και η επιχείρηση συγκάλυψης των υπευθύνων δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η ανατροπή τους είναι μονόδρομος!