Με ανακοίνωσή του, το LABour, σχήμα που παρεμβαίνει στο σωματείο ΣΕΡΕΤΕ, αποκαλύπτει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Πολεμικής Βιομηχανίας. Όπως σημειώνει, «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εγκαινίασε εντός των δομών του τη λειτουργία σχετικού Παραρτήματος που θα παράγει αντίστοιχο ερευνητικό έργο και δραστηριότητα. Το Παράρτημα αυτό θα έχει στρατηγική σχέση με την “Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας”, γνωστή με τον διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”».
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ιδρύματος, «σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην εξέλιξη της συνεργασίας είναι οι υποδομές, η γεωγραφική θέση και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει η δυτική Μακεδονία», ενώ ο Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) DefenceEduNet, τόνισε ότι «η διασύνδεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο του κλάδου».
Η κίνηση αυτή, όπως αποτυπώνεται και στις παραπάνω δηλώσεις, ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στόχευση του κράτους, της κυβέρνησης αλλά και διοικήσεων των πανεπιστημίων, να συνδεθεί περαιτέρω η εκπαιδευτική και δη η ερευνητική διαδικασία με την παραγωγή τεχνολογίας προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του LABour
«Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιήθηκε στη διασύνδεση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εγκαινίασε εντός των δομών του τη λειτουργία σχετικού Παραρτήματος που θα παράγει αντίστοιχο ερευνητικό έργο και δραστηριότητα. Το Παράρτημα αυτό θα έχει στρατηγική σχέση με την “Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας”, γνωστή με τον διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”, εδραιώνοντας τα σχέδια που προβάλλονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα για τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά και ιδίως την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε ένα φόντο που οξύνονται οι πολεμικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων κρατών.
Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς μιας σειράς πανεπιστημίων σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ο οποίος αποτελεί το έτερο ιδρυτικό μέρος της εταιρείας DefenceEduNet με ένα και σαφή στόχο: τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου εργασιακού ερευνητικού χώρου που θα προάγει την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή τεχνολογίας δήθεν για τον αμυντικό τομέα, αξιοποιώντας παράλληλα τα κονδύλια, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και το εργατικό δυναμικό του πανεπιστημίου. Είναι εμφανές πως τα πανεπιστήμια όλο και περισσότερο «δένουν» τα συμφέροντα τους με τη βιομηχανία του πολέμου. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη χορήγηση υποτροφιών της Lockheed Martin στη σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Ως Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από την πρώτη στιγμή εναντιωνόμαστε στη σύνδεση των πανεπιστημίων με την πολεμική βιομηχανία, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία με εταιρείες που προμηθεύουν εξοπλισμό και τεχνογνωσία προς αξιοποίηση σε πολεμικές συγκρούσεις. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τα σχέδια που σχετίζονται με την έρευνα για στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς, καθώς και με ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις ένοπλες δυνάμεις. Καλούμε κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο, κάθε εργαζόμενη/εργαζόμενο στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να μπλοκάρουμε τις κινήσεις των πανεπιστημίων για συνεργασία με τα συμφέροντα του πολέμου, να παρεμποδίσουμε την πολεμική μηχανή και τα εξοπλιστικά προγράμματα, συνδέοντας τις διεκδικήσεις αυτές με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες.
Καμία συνεργασία των πανεπιστημίων με εταιρείες που εμπλέκονται στους πολέμους του κεφαλαίου – Έρευνα και γνώση ωφέλιμες για την ανθρωπότητα και τους λαούς – Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες»