Ματίνα Παπαχριστούδη
Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο για το έγκλημα των Τεμπών στο Σύνταγμα, για να ανακαλύψουν τα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ τη διαδήλωση και το μήνυμα μιας οργισμένης κοινωνίας ενάντια στη συγκάλυψη. Δεν ήταν, άλλωστε, μόνο η κυβερνητική ΕΡΤ που αγνόησε προκλητικά τη συγκέντρωση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συστημικών μίντια, τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες, υποβάθμισαν το θέμα. Θεωρώντας προφανώς, όπως και το κυβερνητικό επιτελείο που δίνει τη γραμμή και προμηθεύει τα υλικά της κατασκευασμένης ειδησεογραφίας, ότι θα επρόκειτο για ένα «μνημόσυνο», μια συνηθισμένη διαμαρτυρία. Δεν είναι τυχαίο ότι απευθείας μετάδοση είχαν μόνο ορισμένες σελίδες στο YouTube, ότι τα τηλεοπτικά καναλια δεν είχαν κάμερες και περίμεναν απλά να πάρουν εικόνα από την ΕΡΤ.
Η ΕΡΤ όμως είχε στείλει το βανάκι της με τις 4 κάμερες στην Μητρόπολη, στα 300 μέτρα από τον χώρο που η κοινωνία φώναζε «δολοφόνοι» με δεκάδες χιλιάδες στόματα. Κάλυπτε με απευθείας συνδέσεις την έλευση Μητσοτάκη στο τρισάγιο του Αναστάσιου, ενώ μια μέρα μετά το συλλαλητήριο έστειλε δεκάδες κάμερες και έκανε πολλές απευθείας συνδέσεις με την κηδεία του Μίμη Δομάζου. Αλλά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο το «χώρεσε» σε 1,5-2 λεπτά, ως 8η ή 10η είδηση.
Η διοίκηση της κυβερνητικής ΕΡΤ βγήκε να απαντήσει διεκπεραιωτικά στη σκληρή καταγγελία των εκπροσώπων των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι κάλυψε «όπως προβλέπεται» τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την επιλογή της να υποβαθμίσει την κάλυψη, με έναν δημοσιογράφο και μια κάμερα.
Η ουσία είναι πως η προκλητική υποβάθμιση του λαϊκού ξεσηκωμού είναι η συνήθης πρακτική των υποταγμένων στο Μαξίμου μίντια, που αδιαφορούν για τα μικρά καθημερινά «Τέμπη» της κοινωνίας, υποβαθμίζουν τη δυσαρέσκεια, την απόγνωση, την οργή, θάβουν τις μικρές ή μεγάλες αντιδράσεις ομάδων που παλεύουν και αντιστέκονται. Αυτή η πρακτική είναι που δείχνει με εκκωφαντικό πια τρόπο ότι στα ΜΜΕ, στις αίθουσες σύνταξης, στα επιτελεία ειδησεογραφίας λείπει το δημοσιογραφικό «οξυγόνο». Το μήνυμα της κοινωνικής οργής απευθύνεται όμως και στα ΜΜΕ που συμμετέχουν στη βρώμικη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και γι’ αυτό, μια μέρα μετά, αναζητούσαν πλάνα και εικόνες της Κυριακής.
Ειδήσεις πίσω από την κάμερα
«Μάρτυρες δημοσιότητας», με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ήταν για μια ακόμη φορά το μεσημέρι της Κυριακής οι φωτορεπόρτερ που αποκάλυψαν το πώς τα ΜΑΤ διέλυσαν τη μεγάλη διαδήλωση. Γι’ αυτό και δέχθηκαν πάλι επιθέσεις και τραμπουκισμούς από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο Μάριος Λώλος τραυματίστηκε – ευτυχώς ελαφρά – από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που έριξε απευθείας στο κεφάλι του άνδρας των ΜΑΤ στην πλατεία Κοραή.
Είναι εξοργιστικό ότι επί δύο συνεχόμενες μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε με προκλητικά ψεύδη να δικαιολογεί την δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Μάριου και τις επιθέσεις ενάντια σε φωτορεπόρτερ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μαρτυρίες, βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι εκείνη την ώρα δεν γίνονταν επεισόδια, ούτε έπεσαν μολότοφ, όπως ισχυρίστηκε, ο Π. Μαρινάκης κάλυψε ξανά τους «δολοφόνους με στολή».
Οι φωτορεπόρτερ, αντιδρώντας στη διαρκή αστυνομική βία, πραγματοποίησαν την Παρασκευή παράσταση στο υπουργείο Προ.Πο., διαμαρτυρόμενοι και για τα ψεύδη του Μαξίμου. Η ΕΣΗΕΑ, μετά τις πολλές διαμαρτυρίες, αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση τριών γραμμών. Υπενθυμίζεται πως είναι η ίδια συνδικαλιστική ένωση που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο υπουργείο στην περίφημη επιτροπή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στην κυβέρνηση.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 1-2 Φεβρουαρίου
Νέα ειδησεογραφικά κανάλια, πιο ασφυκτικός ο έλεγχος