Νέο κύκλο έντασης του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας ανοίγουν οι εξελίξεις μετά την καθεστωτική αλλαγή στην Συρία, με αφορμή και τις εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, με διευρυμένη αντιπροσωπεία υπουργών την περασμένη Δευτέρα όπου συμμετείχε με τον ουσιαστικό ηγεμόνα της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Στις δηλώσεις του ο Μητσοτάκης, με αναφορές σε Μ. Ανατολή, Γάζα, αλλά και Ουκρανία, τόνισε πως «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή». Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, αδιάλλακτος αντίπαλος της δημοκρατίας και μήτρα του τζιχαντισμού, είναι μια υπολογίσιμη οικονομική δύναμη με συμμετοχή στα BRICS. Έχοντας ισχυρές σχέσεις και με τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας με το Ισραήλ, επεμβαίνει σταθερά στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπως δείχνει η επιρροή του και στο νέο συριακό καθεστώς. Η επίσκεψη Μητσοτάκη ήρθε μετά από την αντίστοιχη στην Αίγυπτο. Οι δυο ισχυρές αραβικές χώρες συνδυάζουν τις σχέσεις πρόσδεση με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα με την Τουρκία.
Στο μεταξύ στις 10 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας σε εκδήλωση στη σχολή Ευελπίδων, τόνισε σε ομιλία του πως «πρέπει να διατηρήσουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στρατευμένο στο κοινό εθνικό μας αφήγημα». Οι δηλώσεις δείχνουν ότι οι εξοπλισμοί θα συνοδευτούν και από ένταση του εθνικισμού και γραμμή «εθνικής ενότητας».
Καθώς οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας διαγκωνίζονται για ενισχυμένο ρόλο στο ρευστό τοπίο στην περιοχή, στο οποίο συμβάλλει και η αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ, η πάλη για την ειρήνη των λαών γίνεται επιτακτική ανάγκη.