Δημήτρης Σταμούλης
Τι κρύβεται πίσω από τη ρήξη Παναγόπουλου – Καραγεωργόπουλου και το νέο προεδρείο στην ΟΤΟΕ
Ιστορίες απείρου κάλλους διαδραματίζονται στα κονκλάβια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τις τελευταίες ημέρες. Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στην ΠΑΣΚΕ με φόντο τις καρέκλες στο προεδρείο της ΓΣΕΕ αλλά και με προεκτάσεις της γενικευμένης αντιπαράθεσης σε κομβικές ομοσπονδίες, που κρίνουν τους συσχετισμούς στη ΓΣΕΕ, και το ποιοί θα καταλάβουν ποιά πόστα. Τελευταίο κραυγαλέο κρούσμα του… καρεκλοπόλεμου που πλήττει την συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, η εκπαραθύρωση του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, άλλοτε «αγαπημένου παιδιού» του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, από τη θέση του γραμματέα Τύπου της Συνομοσπονδίας την οποία κατείχε επί 11 συναπτά έτη. Για την καθαίρεση του Καραγεωργόπουλου, ψήφισαν υπέρ τα μέλη της Διοίκησης που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ.
Το ρήγμα στην κορυφή της ΠΑΣΚΕ ενεργοποιήθηκε όταν ο Παναγόπουλος διαμήνυσε ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί παρά τα 69 έτη του και ότι πιθανώς θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος στο επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ (2026), σπάζοντας κάθε ρεκόρ παραμονής στην καρέκλα της προεδρίας. Κι αυτό παρά το ότι πρόσφατα ο ίδιος είχε «δείξει» ως πιθανό διάδοχό του τον Καραγεωργόπουλο. Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, δεν αναγνώρισε ως μέλος της ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο που έχει ιδρύσει ο Καραγεωργόπουλος μετά την αποχώρησή του από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), κατηγορώντας τον για πλήθος παρατυπιών….
Ένα άλλο κομμάτι του παζλ του πολέμου φατριών στον εκφυλισμένο συνδικαλισμό είναι και τα όσα έλαβαν χώρα στο πρόσφατο 34ο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Εκεί βγήκε ενισχυμένη η επίσημη παράταξη της ΠΑΣΚΕ- ΔΗΣΥΕ με 39% ενώ ακολούθησαν η ΣΥΔΗΣΥ στην οποία συγκατοικούν η ΔΑΚΕ και η παράταξη Γκιάτη (Alpha Bank), η Νέα Πορεία (παράταξη Χαρίτου από Eurobank), ενώ έδρα εξέλεξε και η ΠΑΣΚΕ Τραπεζών – Συνεργαζόμενοι που φέρεται να έχουν στενές σχέσεις με τον Παναγόπουλο. Το κομπρεμί που έμελλε να φέρει την ΔΗΣΥΕ εκτός προεδρείου ΟΤΟΕ – είχε 7 στους 15 στην Εκτελεστική- μετά από πολλά χρόνια, έγινε ανάμεσα στις ΣΥΔΗΣΥ (4 έδρες), Ν. Πορεία (2), ΠΑΣΚΕ Τρ. (1) και Σύλλ. Κύπρου (1). Έτσι στο τιμόνι της ΟΤΟΕ βρέθηκε στέλεχος της ΔΑΚΕ (Καλλίρης) με την στήριξη διαφωνούντων της ΠΑΣΚΕ που φέρεται να είναι κοντά στον Παναγόπουλο!
Όλα αυτά βέβαια ποσώς έχουν να κάνουν με τα εργατικά συμφέροντα και τις εργατικές διεκδικήσεις, αλλά αντανακλούν τη σήψη και την αστική ενσωμάτωση αυτών που τελικά εκπροσωπούν τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους, μέσα στα σωματεία, και που τα «δίνουν όλα» για τις καρέκλες ενώ πολεμούν κάθε προσπάθεια ταξικής ανασυγκρότησης και αγώνα στο εργατικό κίνημα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 4-5 Ιανουαρίου