Θοδωρής Μαγκλάρας
Με τρεις ενδιαφέροντες κύκλους πραγματοποιείται το Σάββατο 11/1 στο Πάντειο,στο πλαίσιο της προσυνεδριακής συζήτησης για τη νέα κομμουνιστική οργάνωση
Λίγους μόνο μήνες πριν το Ιδρυτικό Συνέδριο της Πρωτοβουλίας για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση διοργανώνει το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θεωρητική και Πολιτική Ημερίδα ως συμβολή της οργάνωσης στις προσυνεδριακές εργασίες της Πρωτοβουλίας. Μέσω τριών ενοτήτων που θα περιλαμβάνουν διαλέξεις και εισηγήσεις, η ημερίδα φιλοδοξεί να προσεγγίσει και να αναμετρηθεί με καίρια θέματα που απασχολούν σήμερα τη νεολαία, ψηλαφώντας μια σύγχρονη στρατηγική κομμουνιστική απάντηση.
Με ώρα έναρξης στις 16:00, η ημερίδα θα ξεκινήσει με άνοιγμα της εκδήλωσης και παρουσίαση της Πρωτοβουλίας και στη συνέχεια θα ακολοθήσει η πρώτη ενότητα με τίτλο «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία», η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα της ταξικής πάλης ως μέσο κατανόησης και ερμηνείας της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Περιλαμβάνει την εισήγηση-διάλεξη «Ταξικός αγώνας – χαρτογράφηση μιας έννοιας στο μαρξιστικό έργο. Ιστορικές και κριτικές διαστάσεις» η οποία θα γίνει από τον Θανάση Γκιούρα, καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και δύο εισηγήσεις με τίτλους «Κομμουνιστική Απελευθέρωση: Από την ουτοπική σύλληψη στη σύγχρονη δυνατότητα» που θα πραγματοποιηθεί από τον Φοίβο Λιναρδάτο, εκπαιδευτικό και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ και «Η νεολαία ως πυροκροτητής εξελίξεων» από την Έλλη Πιπερίδη, φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας.
Η δεύτερη ενότητα «Ερμηνεύουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε» (17.45) θα προσεγγίσει τη σχέση της φιλοσοφίας με την επιστήμη ως μέσο κατανόησης της υλικής πραγματικότητας και της αλληλεπίδρασης με αυτήν. Θα ξεκινήσει με εισήγηση-διάλεξη του Περικλή Παυλίδη, καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ με τίτλο «Η διαλεκτική ως κοσμοθεωρία και μέθοδος διερεύνησης των κοινωνικών σχέσεων». Θα ακολουθήσει εισήγηση της Μελιάννας Μάκαρη, φοιτήτριας στο ΕΜΠ και μέλος του Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας, με θέμα «Διανόηση και πάλη των τάξεων» και η ενότητα θα κλείσει με εισήγηση με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: ελέγχει ο άνθρωπος το εργαλείο, ή το εργαλείο τον άνθρωπο;» η οποία θα γίνει από τον Έκτορα Δελαστίκ, ερευνητή στη βιοπληροφορική.
Η τρίτη ενότητα με τίτλο «Πολιτισμός και κουλτούρα στη νέα εποχή» (19.15) στόχο έχει να αναδείξει τη σχέση της τέχνης και του πολιτισμού με τη νεολαία και τις χειραφετητικές απόπειρες, που διαχρονικά αποτελεί πεδίο σφοδρής πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ειδικά στους κόλπους της νεολαίας. Στο πρώτο σκέλος θα διεξαχθεί εισήγηση-διάλεξη της Αιμιλίας Καραλή, Δρ. Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικό και συγγραφέα, με τίτλο «Ο ρόλος της Τέχνης στις επαναστάσεις», ενώ στο δεύτερο η Φωτεινή Θανάσουλα, μηχανικός και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ, θα κάνει εισήγηση με θέμα «Κατακερματισμός χρόνου και μοντέλο ζωής στον σύγχρονο καπιταλισμό». Στο τέλος των τριών ενοτήτων θα γίνει κλείσιμο της Ημερίδας και θα ακολουθήσει μουσικό γλέντι στον χώρο του πανεπιστήμιου.
Σκοπός της Ημερίδας είναι να φωτίσει πλευρές της επαναστατικής θεωρίας, οι οποίες είναι θεμελιακές και καθοριστικές σε μια προσπάθεια συνολικής, στρατηγικής επανεξόρμησης ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας.
Σελίδα της ημερίδας στο Facebook
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 4-5 Ιανουαρίου